Thee gerookte kipfilet

thee gerookte kipfilet

Wat ik ook altijd nog eens een keertje wilde doen: kipfilets roken met thee. We hebben een rookoventje dus ik hoef niet te gaan knutselen met aluminiumfolie en kippengaas. Dat knutselen zou ik er overigens ook nog voor over hebben.

Hoe met thee gerookte kipfilet smaakt, wist ik tot vandaag nog niet. Dus wat eet je er bij?. Ik heb verschillende aziatische recepten gezien. Deze recepten gingen vrijwel allemaal uit van kipfilet met sesamolie en honing en/of vijfkruidenpoeder. Daar hou ik zelf niet zo heel erg van. Dus dan nog maar eens met Engelse zoektermen aan de slag op het net. Het was tenslotte ooit een grote hype, roken met thee.

Op een site van de Borough Market, een voedselmarkt in Londen, stond dit recept. Ik heb de gratin nog iets aangepast. Ik heb namelijk nog wat uiringen toegevoegd. En de suggestie een deciliter olie over de gratin te schenken ging mij wat te ver. Voor de rest is er alleen nog maar over te zeggen dat het een bijzondere maaltijd was. Bijzonder in zeer positieve zin.

Thee gerookte kipfilet (met een tomaten en aardappelgratin)

600 gram in dunne plakjes gesneden aardappel
4 tomaten in dunne plakjes
1 ui in dunne plakjes
1 eetlepel gesnipperde verse basilicum
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
3 eetlepel olie
2 zakjes earl-grey thee
1 eetlepel houtsnipper (apple)
2 kipfilets
paneermeel/beschuit
zout en peper

1 zakje rucola
zout peper
olijfolie en balsamico-azijn

Snij de aardappel, tomaten en ui in dunne schijven (met een keukenmachine). Snipper de verse basilicum. De ovenschaal even licht invetten. Dan eerst een laagje ui, dan een laagje aardappel, dan wat olie en zout en peper over de aardappel, de plakjes tomaat, dan basilicum, en tot slot nog een laagje Parmezaanse kaas. Herhaal dit en eindig met het laagje Parmezaanse kaas. Strooi hier overheen een laagje paneermeel en spuit eventueel nog een beetje olie over de paneermeel heen. Zet in een 200 C voorverwarmde oven, ongeveer 45 minuten.

Doe 20 minuten voor het einde van de baktijd van de gratin 1 eetlepel apple-houtsnippers op de bodem van de rookoven, samen met de inhoud van 2 zakjes earl-grey thee of andere zwarte thee. Leg het lekblaadje daar bovenop en het rekje. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en besmeer ze met een beetje olie. Leg de kipfilets op het rekje en sluit de deksel tot ongeveer 1 centimeter na. Wacht tot de rook uit het oventje komt kringelen en sluit de deksel dan helemaal. Rook ongeveer 4 a 5 minuten. Bak dan de filets nog 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.

Maak de rucola zeer lichtjes aan met olie en azijn, zout en peper. Leg vervolgens een laagje rucola op het bord en leg daar op de aardappelgratin met enkele plakjes kipfilet.

Summary
recipe image
Recipe Name
Thee gerookte kipfilet
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.