Caesar Salad met licht gerookte kipfilet en chili-croutons

Drie jaar geleden hebben wij een klein rookoventje aangeschaft. Het lijkt op een soort braadslee met een roostertje en een opvangbakje binnenin. Je kunt er natuurlijk vis mee roken en zeevruchten, kaas en groenten. Biefstuk is ook al een keer in de rookoven terecht gekomen, maar het effect was niet zo spectaculair als bij vis en groenten. Gerookte kipfilet is ook al zo’n klassieker. Door de rook worden alle sappen van het stukje vlees gesealed. Na een paar minuutjes roken kun je het vlees verder bereiden zonder dat het droog wordt. Kipfilet hebben wij tot nu toe altijd eerst een paar minuten gerookt en daarna verder afgebakken. Vandaag heb ik voor de Caesar Salad de kip eerst gepocheerd in kruidenbouillon en daarna nog 4 minuten gerookt in de rookoven. Het resultaat was een heerlijk sappig, mild gerookt stukje (biologische)kipfilet.

Voor de Caesar Salad heb ik als basis een recept van Jeroen Meus genomen, uit het kookprogramma Dagelijkse Kost. Jeroen Meus vind ik een topper onder de tv-koks. Hij kan alles zo smakelijk brengen dat je gelijk wil gaan koken. Niet handig als je meestal de herhaling aan het einde van de dag ziet….. In de donderdageditie van de Volkskrant heeft hij samen met een vrouwlijke chefkok een kookrubriek. Het VK-recept van Jeroen Meus ziet er altijd watertandend oogverblindend lekker uit. Nu nog een keer de moed opvatten om die kunststukjes van hem na te maken. Hij schijnt een restaurant in de buurt van Leuven te runnen. Misschien dat het er ooit een keer van komt om daar te eten. Wishful thinking.

Jeroen Meus maakt zelf de mayonaise, als basis voor de saus. Ik heb als basis Belgische mayonaise genomen. Met Hollandse mayonaise wordt de saus veel te zoet. Anders dan Jeroen Meus heb ik de croutons gemaakt door dobbelsteentjes brood te bakken in chili-olie en daarnaast de kipfilet nog even gerookt in de rookoven.

ceaser salad gerookte kipfilet zelf roken

                                            

 

 

 

 

Caesar Salad met licht gerookte kipfilet en in chiliolie gebakken croutons

Voor de saus:

 3 el Belgische mayonaise
 1 grote teen of 2 kleine teentjes knoflook
 1 1/2 el yoghurt
 cayennepeper
 3 ansjovisfilets
 worcestershiresaus

Voor de salade:

1 krop sla (romaanse sla of botersla)
2 plakken brood van 2 cm dik
chiliolie

Extra:

2 gekookte eieren
1 kipfilet
2 tomaten

Allereerst de mayonaise met de yoghurt, cayennepeper en worcestershiresaus mengen. Daarna de teentjes knoflook en ansjovisfilets toevoegen en in de keukenmachine tot een gladde saus maken.

Was en droog de sla. Korstjes van het brood halen. Snij dobbelsteentjes van de sneetjes brood voor de croutons. Pocheer de kip 6 tot 8 minuten in de kruidenbouillon, afhankelijk van de dikte van de filet. Pak de rookoven en leg een volle eetlepel houtsnippers (Apple) op de bodem, bekleed het druiprek met aluminiumfolie en olie het rooster in. Plaats het rooster op het druiprekje en leg hierop de kipfilet met peper en zout naar smaak, eventueel samen met nog een tomaat (is lekker naast de salade). Plaats het rookoventje op hoog vuur en schuif de deksel bijna dicht. Als er rook naar boven komt kringelen, kan de deksel helemaal dicht. Rook de filet nog 4 minuten. Bak daarna de croutons nog in de chiliolie.

Bekleed een brede schaal met de sla, daarna de gekookte eieren aan de rand, eventueel nog wat stukjes ansjovisfilet, drapeer de in plakjes gesneden kip in het midden en strooi hierover de croutons. Besprenkel de salade met de saus. Serveer met de (partjes) gerookte tomaten ernaast. 

Summary
recipe image
Recipe Name
caesar salad met gerookte kip
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *