Zeeuwse wortelmuffins met jam

wortelmuffin jam

Gisteren had ik 2 jongetjes van 4 jaar oud en 2 meiden van 7 jaar in huis om te spelen. Wat een chaos en kabaal. Om de boel tot rust te krijgen, was er op een gegeven moment het plan om cakejes te gaan bakken. Altijd een succes, het opeten dan….. Omdat ik nog wortel in de koelkast had liggen en een beetje vitamine C geen kwaad kan, werden het wortelcakejes.

Wat is er Zeeuws aan deze cakejes?. Tja, er zitten wortelen in. In Zeeland worden veel wortelen verbouwd. Noord-Beveland wordt zelfs wel Peeland genoemd (pee = wortel in het zeeuws) en mensen uit Noord-Beveland Peelanders. En in deze wortelcakejes zitten ook nog 2 eetlepels zelfgemaakte pruimenjam. In de pruimentijd vind je in de zak van Zuid-Beveland langs de weg veel kraampjes met pruimen en andere produkten. Voor mijn zelfgemaakte pruimenjam gebruik ik ontvelde pruimen. Dan krijg je een mooie dieporanje jam zonder schilletjes. Als je de schilletjes er aan laat zitten, krijg je de paarse jam zoals uit de super.  De pruimenjam kun je vervangen door abrikozenjam. Door de toevoeging van de jam, kom je bij het eten van cakejes af en toe een sappig stukje fruit tegen. 

Amerikaanse wortelcakejes ofwel wortelmuffins worden na afkoeling nog overgoten met een witte glazuurlaag. Ik zelf vind de cakejes al zoet genoeg en kan genieten van de mooie oranje-bruine kleur van de ongeglazuurde cakejes.

Het gebaksbordje heb ik op een brocantemarkt in Zierikzee gekocht. In de zomervakantie is aan de rand van Zierikzee elke woensdag een brocantemarkt. Echt een aanrader om daar eens in de vakantie naar toe te gaan. Je kijkt je ogen uit.

Zeeuwse wortelcakejes

150 gram wortel
125 gram boter
150 gram suiker
3 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1 snufje kaneel
1 mespunt zout
2 el pruimen- of abrikozenjam

Schraap de wortel en snij in kleine stukjes. Kook gaar in 8 minuten op het vuur of in 5 a 6 minuten in de magnetron. Giet af en pureer.

De oven voorverwaren op 180 C. De boter even in de magnetron zacht laten worden, ca 1 1/2 minuut op ontdooistand. Klop de boter met de suiker en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Zeef het bakmeel boven het beslag en voeg bakpoeder, kaneel en zout. Spatel het krachtig om en voeg daarna de gepureerde en afgekoelde wortelpuree toe. Als laatste gaat de jam erbij en dan kan de cakemix in de vormpjes. Het beslag is genoeg voor ongeveer 20 cakejes. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Summary
recipe image
Recipe Name
zeeuwse wortelmuffins met jam
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *