Key lime curd (limoen curd) uit de crockpot express

In een opwelling had ik een zak met limoenen meegenomen van een euro. Voor die prijs kon ik ze gewoon niet laten liggen: tonic met een scheutje limoensap is een erg lekker drankje en daarnaast zou ik er vast wel nog iets lekkers van kunnen maken. Vanmiddag schoot opeens de mogelijkheid tot het maken van een curd door mijn gedachten, maar dan gemaakt met de instantpot (crockpot express). Op de klassieke manier maak je deze door de ingrediënten au bain marie roerend tot een gebonden curd te maken. Met de crockpot express hoef je alleen de ingrediënten door elkaar te roeren en dan in potjes in de crockpot te zetten: de instantpot doet de rest.

Geen lemon curd dus maar lime curd. Ik kwam het recept voor een Key Lime curd tegen op een Amerikaanse site en heb deze vertaald en gemaakt. Erg lekker: fris, zuur en zoet tegelijkertijd. Toch ook maar eens een keertje een Key lime taart maken. Deze taart komt van de Amerikaanse Key’s eilanden. Ik zou ooit naar Key West op huwelijksreis gaan maar een orkaan gooide roet in het eten. In plaats daarvan werd het twee weken Engeland (ook geweldig) maar een echte Key Lime taart proeven is er niet meer van gekomen.

Key Lime curd

  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 heel ei plus een eigeel (L)
  • 75 ml limoensap (ca. 4 limoenen)
  • limoenrasp

Klop de boter met de suiker (met staafmixer of keukenmachine) en voeg dan het ei plus eidooier toe. Ga verder met kloppen en voeg dan limoensap door. Mix dit nog even verder. Het kan er klonterig uit zien maar dat komt goed na verwarming. Doe het mengsel in twee middelgrote jampotten. Vul de potjes niet helemaal tot boven maar tot ongeveer twee centimeter onder de rand. Draai de deksel er losjes op, een slagje. Plaats het rekje in de crockpot express en voeg water toe net tot onder de rand van het rekje. Plaats hier de gevulde potjes op en plaats de deksel van de crockpot er op (stoomknop dicht). Stel Manual in en de timer op 10 minuten (hoge druk). Laat nadat de timer is afgegaan nog 10 minuten staan voordat je de stoom van de pot af haalt. Pak de potjes voorzichtig uit de pan. Draai de deksel er af (met een ovenwant aan). Voeg rasp toe naar smaak: ca. 1 tl over de 2 potjes. Klop dit nog even goed door de curd heen (ik gebruikte hier een vork voor). Het laagje gesmolten boter klop je dan gelijk er door heen (drijft na opening bovenop). Laat afkoelen. Tijdens het afkoelen dikt het mengsel in. Bewaar max een week in de koelkast. Verdubbel het recept gerust, de tijd in de crockpot blijft hetzelfde.

Recept van: www.thisoldgal.com

Vlechtbrood met custard vulling

Puddingbroodjes, Parijse bollen, tompoucen, Zeeuwsvlaamse papkoeken of papschotels, een Franse flan, een roomvlaai: allemaal lekkers met custard/banketbakkersroom. Ik voeg daar nog deze broodvlecht aan toe. Brood bakken gaat mij steeds beter af, maar sommige baksels lijken mij nog een stap te ver. Dit brood was makkelijker dan het er uit zag. Het idee zag ik op een Duitse site, als een kruising tussen een paasbrood en een bienenstich (gebak met room ertussen). Vol goede moed ben ik er aan begonnen: het scheelt dat de custard gewoon met een pakje kan worden gemaakt (proef je niet trouwens).

Ik heb het recept overigens wel iets aangepast. Het recept ging namelijk uit van 500 gram meel. Dat leek mij wel een erg groot brood worden. Ik ben achteraf blij dat ik de hoeveelheden heb aangepast want je kan hier gerust met een gezin twee dagen van eten. Daarnaast had het paasbrood ook nog geschaafde amandelen en suikerstroop over het brood heen verdeelt. Ik heb het simpeler gehouden. Het resultaat is zoet genoeg. Je kan het goed een dag van tevoren maken want de tweede dag is het kruim ook nog lekker mals.

vlechtbrood met custard vulling

  • 350 gram bloem
  • 5 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 200 ml lauwe melk
  • 60 gram suiker
  • 60 gram zachte boter
  • halve tl zout
  • 1 pakje dr. oetker kookpudding vanille
  • 300 ml melk
  • 50 ml koude melk
  • 100 gram kwark
  • 50 gram poedersuiker plus extra om te bestrooien

Doe bloem, gist, ei, lauwe melk, suiker, zout en boter in klontjes in een kom en kneed met de keukenmachine (met deeghaak) zo’n 10 minuten het deeg mooi glanzend. Laat 40 minuten met een folie over de kom rijzen op een warme plek. Maak gelijk de custard: mix de poeder met 50 ml koude melk en 50 gram poedersuiker. Verwarm 300 ml melk in een pannetje en voeg het custardmengsel toe. Breng langzaam aan de kook onder voortdurend roeren. Indien het gaat binden, zet het vuur uit en laat afkoelen. Roer door de afgekoelde custard nog 100 gram kwark. Rol het deeg uit tot een lap van 45 bij 45 cm. Verdeel in drie banen. Verdeel een dikke streep custard over het midden van een baan en vouw hier de randen over. Custard hoeft niet op: het is zeer waarschijnlijk teveel (gebruik de rest voor een puddingbroodje of parijse bol…). Indien de drie banen zijn gevuld, leg dan de uiteinden tegen elkaar en maak een vlecht van het deeg. Leg op het bakblik dat is bekleed met bakpapier. Laat nog 40 minuten verder rijzen. Zet de oven op 160 C (hete lucht) en bak het brood in het midden in 30 minuten mooi bruin. Bestrijk met water en als het brood is afgekoeld kan je het nog bestuiven met poedersuiker…

Courgettecake met limoen en yoghurt

Dit moestuinseizoen had ik al courgetteplanten geplant met leuke donker- en lichtgroen gestreepte courgettes en een plant met gele kalebasvormige, toen de moestuinbuurman nog twee plantjes gewone doneerde. Dat betekent veeeeel courgettes. Natuurlijk zie ik er af en toe ook eentje over het hoofd en dan kom je opeens een joekel van een courgette tegen. Want wat groeien die courgettes snel. Van die hele grote kan je eigenlijk alleen nog maar soep maken.

Courgette is een veelzijdige groente maar toch heb ik tot nu toe alleen hartige recepten op het blog gezet. Bakken met courgette trok mij eigenlijk nooit zo aan. Sinds enkele weken echter zet ik regelmatig ’s ochtend een courgettecake in de oven want het is verrassend lekker (en een beetje gezond want groente…). Deze versie is tot nu toe het lekkerst dus hierbij deel ik het recept. Het deeg lijkt een beetje op koekjesdeeg totdat de courgette er bij gaat en het resultaat is een lekkere lichte cake.

Courgettecake met limoen en yoghurt

  • 210 gram bloem
  • kleine tl baking soda
  • kleine tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 100 gram suiker
  • (kneep agavesiroop/honing/sucron siroop)
  • 180 gram geraspte courgette (niet zaadlijsten) = circa 1 middelgrote courgette
  • 60 milliliter zonnebloem olie
  • 1 ei
  • 50 milliliter yoghurt
  • sap van 1 limoen
  • Rasp van 1 limoen
  • (poedersuiker)

Verwarm de oven voor op 180 C. Meng de droge ingrediënten door elkaar: de bloem met de baking soda, bakpoeder, zout en suiker. Roer hierna de natte ingrediënten er door behalve de geraspte courgette. Doe je geen glazuur op de cake, dan kan je de cake nog iets zoeter maken met wat siroop of honing. Knijp de courgette een beetje uit en voeg deze op het laatst toe. Meng de geraspte courgette met enkele slagen door het deeg. Verdeel dit over een ingevette vorm: een standaard cakevorm of een Zeeuwse knopvorm. Bak het in 45 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen. Voor nog een glazuur over de cake: meng poedersuiker met enkele druppel water of yoghurt tot het net vloeibaar is, daarna limoenrasp er door en verdeel dit over de afgekoelde cake.

Zwarte bessen mousse met aquafaba

Bewaar het kookvocht van de kikkererwten (aquafaba); van de zelf gekookte of het vocht uit een potje kikkererwten! Hiermee maak je, eventueel de volgende dag, een heerlijke mousse of een dressing of schuimpjes etc etc. Je krijgt hetzelfde effect als bij het opkloppen van eiwit en zonder bijsmaak van bonen. Het is daarnaast vegan dus ideaal voor gasten die geen dierlijke producten eten. Meng door het schuim sap of vruchtenpuree. Ik mengde er zwartebessenpuree door.

Onze zwarte bessenstruik gaat als een malle in de moestuin. Zuid-Beveland, met de vele zonuren en de kleigrond is zeer geschikt voor deze bes. Ik hou erg van bessen, dus staan er ook andere struiken in de moestuin: blauwe bes, aalbes, verschillende soorten frambozen en kruisbes. Verder heb ik er vorig jaar nog een bessenstruikje in gezet waarvan ik niet meer weet wat daar aan gaat komen (gojibes?) dus dat wordt spannend.

De door mij gebruikte zwarte bessensaus komt uit de diepvries en was ongezoet dus ging er nog wat suiker door het schuim. Verder maak je de mousse natuurlijk nog lekkerder met verse bessen of wat slagroom of een wafeltje.

Zwarte bessen mousse met aquafaba

  • 100 ml kikkererwtenkooknat (aquafaba)
  • 4 flinke eetlepels zwartebessenpuree/saus
  • kneepje citroensap
  • poedersuiker of honing
  • extra’s zoals verse bessen, slagroom, wafel etc

Doe het kikkererwtenvocht in een goed ontvette kom en gebruik een goed ontvette garde. Je kan ontvetten door alles even met citroensap in te wrijven. Voeg een kneepje citroensap toe aan het kikkererwtenkookvocht en klop het geheel zo’n tien minuten tot het luchtig is en je er pieken van kan maken. Klop er dan suiker en bessensap/gepureerde vruchten door. Versier het geheel en dien op.

Zoete zuurdesembroodjes met kardemom

Anderhalf jaar geleden was ik het bijhouden van de zuurdesemstarter een beetje beu dus heb ik de starter ingevroren. Enkele weken geleden heb ik de starter weer ontdooid en begonnen met voeden. Mijn nieuwe starter heb ik Guus genoemd, naar Guus Geluk van de strip Donald Duck. In het weekend bak ik hier een broodje of broodjes van en doordeweeks staat de starter in de koelkast.

Het voordeel van deze broodjes is dat je ze ‘s-ochtends kan bakken. Het deeg heeft de nacht doorgebracht in de koelkast. Doordat het deeg koel is, kan je het goed vormen want op kamertemperatuur is het een plakkerig deeg. Het rijst nog heel erg in de oven dus hou daar bij het vormen van de broodjes rekening mee. Het resultaat is echter een heerlijk zacht en sponsig zoet broodje. Warm extra lekker! en zeker een toevoeging aan een uitgebreid lunchbuffet.

Zoete zuurdesembroodjes met kardemom

  • 150 gram actieve zuurdesemstarter*
  • 150 ml melk
  • 300 gram bloem
  • 62 gram suiker
  • 45 gram boter
  • 1 klein ei
  • snuf zout
  • halve tl kardemompoeder
  • optioneel: suikerparels
  • Dag 1 Haal in zuurdesem uit de koelkast (in de middag). Ik heb meestal 150 gram zuurdesemstarter in de koelkast. Laat de zuurdesemstarter op kamertemperatuur komen en voeg dan 50 gram meel plus 50 gram (=50ml) water toe en roer goed door. Laat dit verdubbelen gedurende de nacht. Volgend ochtend:
  • Dag 2 Haal 150 gram van de hoeveelheid starter af voor het deeg en voed de overgebleven zuurdesem nog een keer met 50 gram meel en 50 gram water, laat dit nog verdubbelen en zet dan in de koelkast. Maak het deeg voor de zoete broodjes door de 150 gram actieve zuurdesemstarter te mengen met de melk. Voeg dan de overige ingrediënten toe op de boter na. Kneed dit goed door (met behulp van de keukenmachine circa 10 minuten) en voeg dan beetje bij beetje klontjes boter toe. Kneed door totdat je een vliesje van het deeg kan trekken. Doe het deeg in een kom en laat een uur rusten. Trek ze zijkanten van het deeg over het midden totdat je weer een bol krijgt. Doe dit nog een keer na een uur. Laat vervolgens 4 tot 6 uur rijzen en zet dan in de koelkast tot de volgende dag.
  • Dag 3. Haal het deeg uit de koelkast en vorm gelijk broodjes van het deeg: knopen, vlechten of spiralen. Laat de broodjes nog een uurtje op de bakplaat rusten. Bestrooi eventueel met suikerparels (deze kan je ook weglaten). Zet dan de oven aan op 200 C en bak de broodjes in het midden van oven in 12 tot 14 minuten gaar.

Aardperencake met yoghurtglazuur

aardperencake 2

Op dit moment is “Koken met van Boven” weer wekelijks op de televisie. Ik ben geen trouwe kijker maar blijf bij het zappen nog wel eens even kijken naar wat er wordt gemaakt door Yvette van Boven. Enkele weken geleden zag ik een aardperentaart voorbij komen. Aardperen smaken in warme gerechten nootachtig en dus ik kon mij voorstellen dat een cake of taart met aardpeer lekker is. Een taart maken gaat mij te ver maar een cake lukt nog wel. Een goede gelegenheid was mijn aanstaande verjaardag.

Om wat meer inspiratie op te doen heb ik nog wat andere recepten voor aardperencake bekeken. Het is uiteindelijk een combinatie van een recept van een Amerikaanse blogster en van Yvette van Boven geworden met een eigen twist zoals de yoghurtglazuur. Daarnaast heb ik de hazelnoten vervangen door amandelen en de rozijnen door cranberry’s. Het eindresultaat was bijzonder lekker en heel snel op. Binnenkort gaat de cake nog een keer worden gemaakt want ook het einde van het aardperenseizoen is in zicht.

Aardperencake met yoghurtglazuur

100 gram meel
1 volle theelepel bakpoeder (5 gram)
75 gram witte basterdsuiker
halve tl gemberpoeder
snufje zout
125 geraspte aardpeer
citroensap
50 gram amandelen of hazelnoten
75 gram boter, gesmolten
2 eieren
handje gedroogde cranberry’s

3 eetlepels poedersuiker
halve eetlepel Griekse of Turkse yoghurt

Meng meel met bakpoeder, suiker, gemberpoeder en zout. Schil en rasp de aardpeer en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen. Rooster de blanke amandelen even kort in een droge koekenpan en stamp/maal  ze in fijne stukken. Meng de aardpeer, cranberry’s  en amandelstukjes door het meel. Voeg dan de gesmolten boter en eieren toe en meng alles met enkele slagen. Doe in een cakevorm of kleine taartvorm (18 cm doorsnede). Bak het geheel op 170 C in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met satestokje in de cake: de prikker dient er schoon uit te komen. Laat afkoelen en meng dan de poedersuiker met yoghurt en verdeel over de cake.

Bewaren

Grootmoeders honingmuffins

honing muffins

Ik heb drie potten en twee knijpflessen honing in de kast staan: 1 pot echte Zeeuwse bloemenhoning (voor gasten gekocht), 1 pot van de imker van mijn moestuincomplex (waar de bijtjes dus ook van mijn courgettebloemen hebben gesnoept), 1 pot van schoonfamilie die een stukje bos hebben waar een imker bijen op mag houden, 1 tube culinaire honing met tijm en 1 tube crèmehoning (beide gekregen om uit te proberen). Aangezien ik en de meeste familieleden geen honing op het brood eten, zoek je naar lekkere andere toepassingen. Er gaat wel eens een lepeltje in dressings en marinades, ook gaan er enkele lepels door de zelfgemaakte cruesli.

Deze grootmoeders honingmuffins hebben een fantastische honingssmaak en zijn heel simpel te maken. Het is niet mijn oma’s recept maar het recept van een grootmoeder van een mevrouw uit Wisconsin. Het recept was uitgeschreven met cups als maatvoering. Ik heb dit met behulp van omrekentabellen omgezet naar grammen en milliliters. Omdat ik niet zo’n ervaren bakker ben, hoop ik altijd maar dat het deeg de goede dikte heeft voordat ik het in de vormpjes giet. Dit deeg leek mij een beetje te dun maar heb gewoon maar afgewacht wat het resultaat zou zijn na het bakken. Het zijn lekker luchtige muffins geworden die de volgende dag ook nog smeuïg waren.

Dit recept is heel basic. Je kan nog een snufje kaneel, koekkruiden, vanille of andere toevoegingen overwegen om het nog lekkerder te maken. Het is echter niet nodig:

Honingmuffins

265 gram bloem
90 gram suiker
3 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 ei
240 ml melk
60 ml olie
60 ml honing

Vermeng de droge ingrediënten bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Vermeng in een andere kom het ei, melk, olie en honing en spatel dit door de droge ingrediënten. Als het te klonterig is, ga er dan nog even snel met een staafmixer door, niet te lang. Verdeel het mengsel over de vormpjes: vul ze driekwart. Bak in een oven van 180 C, in 20 minuten gaar en bruin. Check met een prikker of het deeg gaar is: de prikker moet schoon uit de muffins komen.

Pompoencake met sinaasappel en noten

pompoencake sinaasappel noten

Oesters en uien, en pompoencake….. Ik heb een tijd lang wat moeite gehad om zoete gerechten te bloggen vanwege mijn blogtitel. Ik ben daarnaast ook helemaal niet een bak-type. Heel Holland Bakt vind ik leuk om naar te kijken vanwege het wedstrijd-element en omdat de misbaksels zo herkenbaar zijn. Tijdens vakantie heb ik genoeg tijd en geduld om een bakproject op te pakken. Deze keer wilde ik vanwege de naderende Halloween weer eens een pompoencake proberen. Met nog 14 pompoenen uit eigen tuin in de voorraad is het fijn om een goed recept hiervoor te hebben. De vorige poging leverde een lekkere, maar veel te kleffe pompoencake op.

De eerste stap is een basisrecept opsnorren van een betrouwbare baksite of blogger. Daarna ga ik er bijna altijd iets aan veranderen. Rozijnen worden geschrapt uit het recept omdat niemand hier in huis, behalve ik, ze lekker vindt. In plaats daarvan komen meestal cranberry’s of noten of ze worden gewoon weggelaten. Citroen wordt met gemak vervangen door sinaasappel of mandarijn en andersom. Alleen kaneel toevoegen vind ik saai: dat wordt een mengsel van allerlei specerijen. Dat pakt ook wel eens niet zo goed uit. Deze keer heeft mijn veranderzucht een geweldig luchtige kruidige cake opgeleverd vandaar dat ik deze deel:

Pompoencake met sinaasappel en walnoten

180 gram bloem
15 gram bakpoeder
18 gram custardpoeder
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl gemalen kardemom*
1/2 tl zout

150 gram boter
150 gram suiker
3 eieren

150 gram fijn geraspte pompoen
50 gram fijn gemaakte walnoten**
55 gram sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel

Meng alle droge ingrediënten door elkaar: bloem, bakpoeder, custardpoeder, speculaaskruiden, kardemom en zout. Doe dan in een andere kom de boter, suiker en eieren en klop dit luchtig. Spatel de droge ingrediënten en het boter, suiker en eieren-mengsel door elkaar. Voeg tot slot de fijn geraspte pompoen, walnoten, citroenschil en sinaasappelsap toe en meng het nog even goed door. Stort in een pompoen-cake vorm (xenos) of in een Zeeuwse-knopvorm of in een middelgrote cakevorm. Bak in ca. 45 minuten op 150 C hetelucht of op 160 C onder-bovenwarmte.

* Ik ben een groot liefhebber van kardemom: het heeft een citrusachtige peperige smaak. Je kan het vervangen door bijvoorbeeld gemberpoeder of weglaten.
** of krenten, rozijnen, cranberry’s, ander soort noten, mix van alles.

Er is veel te doen met pompoen: pompoenrecepten

pompoenrecepten
Het  pompoen- en courgettegedeelte van de moestuin ligt nu vol met gekleurde bollen. Er staan drie soorten pompoen en daarnaast nog eens bolcourgette. Samen met de mooie gele bloemen die de planten aanmaken is het een kleurrijk geheel. De stengels van de pompoenen beginnen nu langzamerhand te verhouten. Zo af en toe kan ik al een pompoen mee naar huis nemen.
De hoikkaido is de bekendste pompoen en ook het makkelijkst in de keuken. Deze oranje pompoen hoef je voor gebruik niet te schillen. De butternut-pompoen wordt ook veel verkocht: dat is de pompoen met de bekende flesvorm. Deze moet je wel weer schillen. Ik heb ook nog groene pompoenen geteeld, niet omdat deze zo mooi zijn maar vanwege de lekkere nootachtige smaak.

Pompoenen kweken is heel makkelijk. Je haalt de zaadjes uit een (biologische) pompoen, deze leg je te drogen. Dan doe je de gedroogde zaadjes in een zakje en in het voorjaar plant je ze. Ze komen bijna allemaal op maar toch is het handig om voor te zaaien. De stekjes zijn goed te verplanten en als pompoenplanten groot genoeg zijn dan kan je ze in de volle grond zetten. Pompoenplanten worden wel erg groot: een oppervlakte van twee vierkante meter per plant heb je wel nodig. In de herfst is het oogsttijd en dan is het weer smullen.

De veelzijdige pompoen

Pompoen kan je zowel in zoete als hartige recepten gebruiken. Hieronder een paar voorbeelden. Ik begin bij soep. Vanaf de eerste keer dat ik deze soep maakte, was ik verkocht. Sindsdien heb ik meerdere recepten voor pompoensoep uitgeprobeerd maar vond ze allen te vlak van smaak. Het recept van deze pompoensoep met kerrie massala heeft pit.
Dan zijn er lekkere hartige (bij-)gerechten van pompoen te maken. Het meest bekende bijgerecht van pompoen is wel de in de oven geroosterde pompoen. Geroosterde pompoen is erg lekker bij stoofvlees, zoals sucadelapjes. Er zijn ook minder voor de hand liggende bijgerechten met pompoen  te maken, deze pompoenrosti met knoflook bijvoorbeeld. “Brenda kookt” maakte deze rösti ook maar in de vorm van röstirondjes! Dat snackt daarnaast nog eens lekker weg waardoor je op moet passen dat ze al niet op zijn voor het avondeten op tafel staat.
Een ander lekker hartig gerechtje is gnocchi van pompoen met tijmboter. Dit recept komt uit het allereerste boek van Donna Hay. Het is niet een recept dat je in een handomdraai op tafel zet maar wel erg lekker en alle moeite waard. Belangrijk bij dit recept is dat de pompoenpuree goed indikt.
 Het volgende recept van hartige taart met spaghettipompoen, blauwe kaas, walnoot en appel zal misschien niet gelijk aanspreken maar lekker dat deze taart is! Ik had meerdere kleine taartjes gemaakt en hetgeen overbleef ingevroren. De week erna stond het overgeblevene al weer in de oven. Spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het draderige vruchtvlees. Het wordt ook wel als spaghetti gebruikt en gegeten met een pastasaus.
Met overgebleven, gegaarde en afgekoelde spaghettipompoensliertjes kan je de volgende dag nog een bijzondere salade van spaghettipompoen maken. Door verschillende soorten kruiden te gebruiken kan je hier telkens een andere draai aan geven, bijvoorbeeld met verse Mediterraanse kruiden of tuinkruiden te nemen zoals peterselie en bieslook.
Ook in Zuidelijke landen is pompoen een geliefd ingrediënt. Deze Spaanse “Pisto Manchego” is daar een goed voorbeeld van. Dit groentepotje kan je aanvullen met eieren, spek of gedroogde ham en er zo een volledige hoofdmaaltijd van maken.
In een tajine-gerecht is pompoen ook heel erg lekker. Ik heb zelf pompoen gebruikt in het gerecht van couscous met vijf groenten en gehaktballetjes uit de tajine . Daarnaast is de vrucht ook lekker in combinatie met linzen, oosterse kruiden en chipolataworstjes.
En dan heb je nog de zoete gerechten, zoals de bekende Amerikaanse Pumpkin pie en pompoenkoekjes. Tijdens een open dag van de Pompoenwinkel op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, proefden wij voor het eerst pompoenjam. Het beviel bij de familie erg goed dus heb ik het vorig jaar ook gemaakt en wel een versie met limoensap. Met deze pompoenjam kan je ook heerlijke muffins maken en dus heb ik het recept daarvoor bij het recept van de pompoenjam gevoegd.
De meeste recepten voor pompoenbrood zijn zoete recepten. Ik heb zelf gekozen voor een hartig pompoenbrood omdat je daar met beleg veel meer mee kan. Door de toevoeging van pompoen is dit een heerlijk luchtig maar toch smeuïg brood geworden. De pompoen proef je overigens nauwelijks. Dit brood was snel op!
 

Dat pompoen een veelzijdige vrucht is, bewijst het bovenstaande. Ik ga door met het ontdekken van nog meer mogelijkheden. Ik hoop dat bovenstaande recepten al een goed idee geven en wellicht wat inspiratie!

Ambachtelijke appeltaart met amandelen

ambachtelijke appeltaart

Net buiten het dorp, achter de dijk van de Westerschelde, ligt een verlaten boomgaard. Het is onderdeel van een wandelgebied. De fruitbomen zijn overwoekerd met bramenstruiken. De bomen produceren nog steeds lekkere appeltjes en peren. In het weekend zijn we eens gaan kijken of er nog wat appeltjes hangen en hebben toch nog zo’n twee kilo mee kunnen nemen. Van de kleine en misvormde appeltjes heb ik na het plukuitje deze appeltaart gemaakt.  

Om deze taart specialer te maken gebruikte ik daarnaast nog onze amandelen van de oogst van vorig jaar. Het recept is eenvoudig maar dat proef je er niet aan af. Het gesuikerde sap van de appeltjes geeft een karamelachtig randje aan de taart en door de amandelen lijk je wel af en toe spijs te proeven. De bodem en zijkanten zijn krokant terwijl de appellaag lekker smeuïg is. Het is mijn best gelukte appeltaart tot nu toe. Daarom kan ik deze taart van harte aanbevelen:

Ambachtelijke appeltaart met amandel

200 gram bloem

175 gram rietsuiker
150 gram boter
5 appels
3 el kristal of witte basterdsuiker
koekkruiden of kaneel en gember
handje blanke amandelen/garneeramandelen
citroensap
snufje zout

Meng de bloem met de suiker. Doe hier de boter in blokjes bij en een snufje zout. Kneed dit tot een korrelig deeg. Vet een taartvorm in en bekleed de bodem en twee centimeter zijkant met driekwart van het deeg. Je kan het deeg met de vingers een beetje aandrukken, niet te vast want het mag bros blijven. Snij de appels in kleine stukjes en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Meng de appel met 3 el suiker en een snufje (niet teveel) koekkruiden of een mixje van kaneel en gemberpoeder. Verdeel het overgebleven deeg in stukjes over de bovenkant en verdeel een handje amandelen hiertussen. Zet de oven op 180 C en bak in 45 minuten goudbruin. Laat even afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.