Zwarte bessen mousse met aquafaba

Bewaar het kookvocht van de kikkererwten (aquafaba); van de zelf gekookte of het vocht uit een potje kikkererwten! Hiermee maak je, eventueel de volgende dag, een heerlijke mousse of een dressing of schuimpjes etc etc. Je krijgt hetzelfde effect als bij het opkloppen van eiwit en zonder bijsmaak van bonen. Het is daarnaast vegan dus ideaal voor gasten die geen dierlijke producten eten. Meng door het schuim sap of vruchtenpuree. Ik mengde er zwartebessenpuree door.

Onze zwarte bessenstruik gaat als een malle in de moestuin. Zuid-Beveland, met de vele zonuren en de kleigrond is zeer geschikt voor deze bes. Ik hou erg van bessen, dus staan er ook andere struiken in de moestuin: blauwe bes, aalbes, verschillende soorten frambozen en kruisbes. Verder heb ik er vorig jaar nog een bessenstruikje in gezet waarvan ik niet meer weet wat daar aan gaat komen (gojibes?) dus dat wordt spannend.

De door mij gebruikte zwarte bessensaus komt uit de diepvries en was ongezoet dus ging er nog wat suiker door het schuim. Verder maak je de mousse natuurlijk nog lekkerder met verse bessen of wat slagroom of een wafeltje.

Zwarte bessen mousse met aquafaba

  • 100 ml kikkererwtenkooknat (aquafaba)
  • 4 flinke eetlepels zwartebessenpuree/saus
  • kneepje citroensap
  • poedersuiker of honing
  • extra’s zoals verse bessen, slagroom, wafel etc

Doe het kikkererwtenvocht in een goed ontvette kom en gebruik een goed ontvette garde. Je kan ontvetten door alles even met citroensap in te wrijven. Voeg een kneepje citroensap toe aan het kikkererwtenkookvocht en klop het geheel zo’n tien minuten tot het luchtig is en je er pieken van kan maken. Klop er dan suiker en bessensap/gepureerde vruchten door. Versier het geheel en dien op.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zwarte bessen mousse met aquafaba
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by