Buikspek uit de crockpot express

Op lage temperatuur geroosterd in de houtoven vind ik buikspek het allerlekkerst: een crispy bovenkant en de smaak van het roosteren boven houtvuur. Soms lukt het qua planning niet om een stuk buikspek urenlang te garen. Dan is de Crockpot Express of Instantpot een uitkomst. Het buikspek is in circa een uur gaar (afhankelijk van de grootte van het spek), en ondertussen of daarna maak je saus of de rest van het gerecht.

Ook voor een broodje met buikspek en voor een lunch met noedels is dit een goed recept. Om 12 uur zet je de Crockpot aan en een uur later kan je aan tafel. Het buikspek kwam mals uit de Crockpot. Bij het snijden van het spek viel het een beetje uit elkaar. Ik maakte er zoetzure gembersaus bij volgens dit recept. Hier staat ook hoe je buikspek sous-vide en in de houtoven klaar maakt en via een linkje in het blog lees je hoe buikspek in de slowcooker te garen.

Buikspek uit de crockpot express

  • 1 stuk buikspek van 6 ons -1 kilo*
  • specerijen naar wens zoals Chinese vijfkruidenpoeder, zout en chilipoeder
  • 250 ml groentebouillon
  • scheut azijn
  • 1 laurierblaadje
  • olie

Druk op Saute/brown plus Start en verhit olie om in te bakken. Bestrooi het spek met kruiden naar wens. Ik gebruikte het spek voor babi pangang en bestrooide het met Chinese vijfkruidenpoeder, zout en chilipoeder. Bak het stuk spek om en om bruin. Giet dan de bouillon en azijn er bij plus voeg het laurierblaadje toe. Druk op Stop. Doe de deksel op de pan met ventiel op dicht. Druk op Manual en stel in op 60 minuten High. Druk op start. Laat na de 60 minuten, de crockpot nog 10 minuten op de warmhoudstand staan en laat dan voorzichtig de eventuele overgebleven stoom ontsnappen via het ventiel.

Tip: gebruik de bouillon voor een eventuele saus.

* Is het buikspek meer dan een kilo, reken dan op 70 minuten gaartijd.

Summary
recipe image
Recipe Name
Buikspek uit de Crockpot Express
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by