Anderhalf jaar geleden was ik het bijhouden van de zuurdesemstarter een beetje beu dus heb ik de starter ingevroren. Enkele weken geleden heb ik de starter weer ontdooid en begonnen met voeden. Mijn nieuwe starter heb ik Guus genoemd, naar Guus Geluk van de strip Donald Duck. In het weekend bak ik hier een broodje of broodjes van en doordeweeks staat de starter in de koelkast.
Het voordeel van deze broodjes is dat je ze ‘s-ochtends kan bakken. Het deeg heeft de nacht doorgebracht in de koelkast. Doordat het deeg koel is, kan je het goed vormen want op kamertemperatuur is het een plakkerig deeg. Het rijst nog heel erg in de oven dus hou daar bij het vormen van de broodjes rekening mee. Het resultaat is echter een heerlijk zacht en sponsig zoet broodje. Warm extra lekker! en zeker een toevoeging aan een uitgebreid lunchbuffet.
Zoete zuurdesembroodjes met kardemom
- 150 gram actieve zuurdesemstarter*
- 150 ml melk
- 300 gram bloem
- 62 gram suiker
- 45 gram boter
- 1 klein ei
- snuf zout
- halve tl kardemompoeder
- optioneel: suikerparels
- Dag 1 Haal in zuurdesem uit de koelkast (in de middag). Ik heb meestal 150 gram zuurdesemstarter in de koelkast. Laat de zuurdesemstarter op kamertemperatuur komen en voeg dan 50 gram meel plus 50 gram (=50ml) water toe en roer goed door. Laat dit verdubbelen gedurende de nacht. Volgend ochtend:
- Dag 2 Haal 150 gram van de hoeveelheid starter af voor het deeg en voed de overgebleven zuurdesem nog een keer met 50 gram meel en 50 gram water, laat dit nog verdubbelen en zet dan in de koelkast. Maak het deeg voor de zoete broodjes door de 150 gram actieve zuurdesemstarter te mengen met de melk. Voeg dan de overige ingrediënten toe op de boter na. Kneed dit goed door (met behulp van de keukenmachine circa 10 minuten) en voeg dan beetje bij beetje klontjes boter toe. Kneed door totdat je een vliesje van het deeg kan trekken. Doe het deeg in een kom en laat een uur rusten. Trek ze zijkanten van het deeg over het midden totdat je weer een bol krijgt. Doe dit nog een keer na een uur. Laat vervolgens 4 tot 6 uur rijzen en zet dan in de koelkast tot de volgende dag.
- Dag 3. Haal het deeg uit de koelkast en vorm gelijk broodjes van het deeg: knopen, vlechten of spiralen. Laat de broodjes nog een uurtje op de bakplaat rusten. Bestrooi eventueel met suikerparels (deze kan je ook weglaten). Zet dan de oven aan op 200 C en bak de broodjes in het midden van oven in 12 tot 14 minuten gaar.
Published by