Je hebt een idee voor een ovenschotel en dat kan een enorme mislukking worden of geweldig uitpakken. Deze ovenschotel is een succes geworden: romig met diverse laagjes verschillende smaken en texturen. Onderin gaat knapperige zilte zeekraal met stukjes van het witte goud, daar op gaat een laagje fijngesneden hardgekookt ei en daar weer bovenop een laagje met aardappelschijfjes. Dit alles overgoten met een bechamelsaus met wat kaas. Deze saus dikt nog een beetje in tijdens het bakken en geeft een mooie goudgele glans aan het gerecht.
Zeekraal is hier in Zeeland relatief goed aan te komen. Bij de viswinkel, natuurwinkel en vaak ook bij supermarkten ligt het in het schap. In het Zuid-Bevelandse Kruiningen is een kweker waar je de zeekraal aan huis kan kopen en kan je zeekraal zelf knippen bij de pluktuin. Deze pluktuin is een leuk uitje op een zonnige dag. Je loopt door de velden met bloemen om zelf een boeketje bij elkaar te knippen en/of je gaat wat drinken/ijsje eten in de tuin en koopt een boeketje. Daarna rijd je nog even rond om hier en daar wat lekkers te kopen bij de boerderijen. Zeekraal (of lamsoor) is overigens ook goed in te vriezen maar vers natuurlijk het lekkerst.
Ovenschotel asperge, zeekraal en aardappel
- 500 gram asperge, geschild en in stukken van 3 centimeter
- 200 a 300 gram zeekraal
- 4 hardgekookte eieren
- 4 gekookte middelgrote aardappelen
- 25 gram boter
- 2 of meer eetlepels bloem
- 1 dl melk
- 1 a 2 dl groentebouillon
- 25 gram kaas (of meer naar smaak)
- peper, zout
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 C. Kook de asperges en zeekraal 2 minuten in kokend water en giet af. Vet de ovenschaal een beetje in met olijfolie. Verdeel de zeekraal en asperges over de bodem. Kruimel de hardgekookte eieren hier over. Snijd de aardappelen in schijfjes en verdeel deze dakpansgewijs over de bovenkant. Verwarm de boter en roer hier bloem door totdat je streepjes deeg over de bodem ziet ontstaan. Bak dit nog even door en doe dan de melk er bij. Roer dit tot het gaat binden en voeg dan bouillon toe tot een dunne bechamelsaus ontstaat. Doe door de saus nog de kaas en wat peper. Verdeel dit over de aardappel en zet dan circa 30 minuten in het midden van de oven.
Published by