Aspergesoep met salieroom

aspergesoep salie room

Salie is een kruid dat al gauw in omvang de kruidenbak in bezit neemt. Om de andere kruiden nog een kans te geven, is het goed om af en toe eens wat weg te halen. De salie staat momenteel bij ons in bloei. Dit is de eerste keer. Ik wist niet dat de salie zo uitbundig kan bloeien. Grote paarse pluimen steken boven de kruidenbak uit. De bijen en vlinders vliegen aan en af en eergisteren troffen wij zelfs een kolibrievlinder aan bij de bloemen.

Asperges en salie smaken bijzonder goed samen. Vandaar dat ik van mijn gebruikelijke gewone heldere aspergesoep ben afgeweken om eens een andere aspergesoep te maken. Je kan een heldere aspergesoep verrijken met salieroom of een gebonden soepje nog romiger mee maken. Beide mogelijkheden staan hieronder beschreven. Lekker bij de lunch met een broodje gerookte ham ernaast!

Aspergesoep met salieroom

Schillen en kontjes (2 cm) van een kilo asperges
1 liter groente of kruidenbouillon
2 eetlepels creme fraiche
6 blaadjes salie, fijn gesneden
Verse peper

evt: 20 gram boter en 20 gram bloem voor een gebonden soep

Was de schillen en snij de uitgedroogde punt van de asperkontjes eraf. Snij ze vervolgens in de lengte door de helft. Kook de schillen een half uur in de bouillon en vis ze er vervolgens uit of gooi het vocht door een zeef in een andere pan en gooi de schillen weg. Maak er dan een ongebonden of gebonden soep van:

1. Voor een niet gebonden soep: Voeg de kontjes toe en laat nog zo’n 15 minuten koken. Doe voor het opdienen de creme fraiche en salie in de soep en bestrooi met verse peper.

2. Voor een gebonden soep: Verwarm in een pan boter en roer daar de bloem door. Blijf even doorroeren en voeg dan de bouillon toe nadat je de schillen hebt verwijderd. Voeg de kontjes toe en laat nog een kwartier doorkoken. Maak af met creme fraiche en salie en verse peper.

Bloeiende salie met kolibrievlinder

Asperges met kreeftensaus en garnalen

Wie wat bewaart, die heeft wat. Dat geldt zeker voor twee deciliter kreeftenbisque. Ik had kreeftenbisque voor de kerstdagen gemaakt en met het idee om er later nog een keertje saus mee te maken een bakje vol van ingevroren. Hetzelfde kan je natuurlijk doen met garnalenbisque en krabbenbisque. Je vriest de bisque in voordat er crème fraiche of room in gaat.

Dan wacht je op het goede moment, zoals aspergetijd, om er een lekkere romige saus van te maken. De combinatie met asperges en pittige knoflookgarnalen is geweldig. De asperges haalden we op de terugreis naar huis vers bij boerderijwinkel de Zoete Kers te Vrouwenpolder. Als je verse asperges over elkaar heen strijkt, hoor je een mooi piepgeluid te krijgen. Dit was gelijk een heel concert. Eens weer iets heel anders:

Asperges met kreeftensaus en garnalen

1 kilo asperges
20 gram boter
20 gram bloem
2 dl kreeftenbisque
vers gemalen peper
300 gram middelgrote rauwe garnalen
2 teentjes knoflook
2 gedroogde rode pepers
zonnebloemolie
zout

Verder: nieuwe aardappeltjes, verse peterselie

Schil de asperges en snijd er de kontjes af.  Breng de in koud water aan de kook en laat ze 5 minuten doorkoken. Zet af en check af en toe of ze gaar zijn. Voor de kreeftensaus: smelt de boter in een pannetje en doe daar de bloem bij zodra het is gesmolten. Roer goed door op matig vuur en giet daar in 1 keer de kreeftenbisque bij. Laat de saus binden en zet het vuur dan wat lager. Verhit de olie en voeg daar de gedroogde pepers aan toe. Laat meebakken en haal ze er dan uit. Voeg de gesnipperde knoflook toe en vrijwel gelijk daarna de rauwe garnalen. Bak deze totdat ze mooi roze zijn. Serveer de asperges met kreeftensaus en enkele garnalen. Lekker met nieuwe aardappeltjes en verse peterselie.