Kroket van aardappel en aardpeer

Bij dit blog over aardappel-aardpeerkroketjes gaat het meer om ervaring delen dan om het delen van een origineel culinair recept.  De ingrediëntenlijst is niet zo lang. Je hoeft namelijk niet veel te sleutelen aan de smaak want die is door de toevoeging van aardpeer al geweldig. Bij dit recept is de verhouding tussen de hoeveelheid aardappel en de aardpeer belangrijk. Aardpeer bevat namelijk veel vocht en met toevoeging van teveel aardpeer krijg je een waterige puree.

Daarnaast vroeg ik mij van tevoren af of ik nog iets extra’s moest toevoegen om de puree steviger te maken voor het vormen van de kroketjes. Ik zag namelijk een recept (het enigste dat ik kon vinden) met kroketfix als ingrediënt, eventueel te vervangen door maizena. Ik heb het gelaten bij het toevoegen van een eierdooier. Nadat de puree goed was afgekoeld, kon ik er makkelijk kroketjes van vormen. Het resultaat zijn heerlijke aardappelkroketjes die licht nootachtig smaken door de aardpeer. Lekker bij ongeveer alles, maar aan te raden bij wildgerechten.

Kroket van aardappel en aardpeer

1 kilo kruimige aardappelen
4 aardperen (middelgroot)
1 eidooier
2 eieren
paneermeel
zout, peper

Schil en kook de aardappelen samen met de aardperen in 20 minuten gaar. Druk ze door een pureepers voor het beste resultaat of stamp ze goed fijn. Maak op smaak met zout en peper en roer er een eierdooier door. Stort de puree in een (platte) schaal en laat een nachtje of in ieder geval een paar uur goed opstijven in de koelkast. Klop 2 eieren met zout en peper los in een schaal en stort een flinke laag paneermeel op een plat bord. Vorm kroketjes van de puree (makkelijk is om de puree al in de schaal een beetje voor te snijden zodat je alleen nog maar de kroketjes een beetje rond hoeft te maken) en haal ze eerst door het ei en dan door de paneermeel. Genoeg voor ca. 30 kroketjes. Verhit de frituurpan tot 185C en frituur de (ontdooide) kroketjes in porties van 8 kroketjes in circa vier minuten goudbruin. Bevroren zal een paar minuutjes extra kosten.

Spaanse tortilla met broccoli en chorizo

In de planning zat een aardappeltortilla met boerenkool. Ik had op de bewuste dag geen zin om naar onze moestuin te gaan om boerenkool te halen. Het had namelijk flink geregend en dan is het niet alleen lastig lopen door de zompige kleigrond, er hangen bij terugkomst ook grote brokken klei aan de laarzen. Gelukkig had ik nog een stronkje broccoli liggen dus deze ging samen met de al gekookte aardappelen, een rode ui en chorizo in de tortilla.

De Spaanse tortilla is een prettige manier om restjes op te maken maar deze tortilla is lekker genoeg om er speciaal inkopen voor te doen. De tortilla is natuurlijk bekend als tapa. Wij eten het gewoon als onderdeel van het avondeten. De tortilla heb ik in een koekenpan op het fornuis gebakken,  met een deksel op de koekenpan zodat het eimengsel goed kan stollen. Bij het omdraaien van de tortilla is het opletten. Het kan nodig zijn om even een theedoek over de onderarm de draperen vanwege de hete olie die dan uit de pan valt.

Spaanse tortilla met broccoli en chorizo

500 gram vastkokende aardappelen
6 eieren
1 broccoli
40 gram chorizo*
1 rode ui
zout
peper
olijfolie

Kook aardappelen in 20 minuten gaar en de broccoli, in roosjes, in zo’n 6 minuten. Laat afkoelen en snij de aardappel dan in plakjes van een halve centimeter en de broccoli in kleine stukjes of schijfjes. Snipper de ui en snij de chorizo fijn. Klop de eieren in een grote schaal los. Doe olijfolie in een pan en bak hierin eerst de ui aan en daarna de aardappelschijfjes. Het is niet de bedoeling dat de aardappelschijfjes bruin worden maar wel even aangebakken. Voeg dit toe aan het losgeklopte ei, samen met de broccoli en chorizo. Meng goed door zodat alle ingrediënten met een laagje ei zijn bedekt en maak alles nog op smaak met zout en peper. Veeg de koekenpan uit, verhit opnieuw een ruime laag (ca. 1 mm) olijfolie en stort hier het ei-aardappel-groentemengsel in. Zet het vuur laag. Doe een deksel op de koekenpan en laat het geheel kwartier tot twintig minuten zachtjes bakken totdat het ei aan de bovenkant begint te stollen. Leg dan een bord dat iets kleiner is dan de pan omgekeerd op de tortilla en leg een hand op de onderkant van het bord en draai de pan om zodat de tortilla op het bord komt te liggen. Pas op voor eventueel vet uit de pan dus bedek de onderarm met een theedoek. Laat daarna de tortilla met de ongebakken kant naar beneden in de pan glijden. Bak nog zo’n 5 tot 10 minuten en serveer dan de tortilla. Wij aten er nog krabpoten bij maar ook een salade is hier lekker bij.

Je kan overigens deze tortilla ook in de oven klaarmaken. Stort dan het ei-aardappel-groentemengsel in een ingevette platte ronde ovenschaal en bak in 20 minuten op 180 C. gaar in de oven.

* Ik gebruikte fijn gesneden dunne plakjes Chorizo Pamplona van Campofrio. Deze was mij gegeven om uit te proberen en is lekker pittig.

PS. Met deze heerlijke tortilla doe ik mee aan het foodblogevent van februari met als thema “de aardappel”, georganiseerd door het blog Lekker Happen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Curry met lamsvlees en aardappelen

curry aardappel lam

De eigen aardappeloogst uit de moestuin is op. Ik kwam er zodoende pas deze week achter dat de prijs van aardappelen behoorlijk omhoog is gegaan. Er zijn gelukkig een aantal aardappeltelers in de buurt die ook aan huis verkopen. Dat scheelt weer in de portemonnee en directe verkoop aan particulieren is voor de telers ook lucratief. Naast aardappelen worden in de boerderijwinkels veelal uien en eieren verkocht. Voor fruit kan ik schuin tegenover het moestuincomplex terecht, bij een schuur van een fruitteeltbedrijf waar verschillende soorten fruit, jams en sappen worden aangeboden. Zo scharrel ik hier en daar wat verse spulletjes bij elkaar.

In Indiase kookboeken kom je regelmatig recepten met aardappel tegen. Ze gaan in curry’s maar worden ook gebruikt in de vulling van parata’s en samosa’s (gefrituurde deegflapjes). Dit currygerecht begon als een van het internet geplukt recept voor “aloo gosht” (vertaald: aardappel vlees). Ik vond het eindresultaat een beetje vlak smaken en heb toen mijn Indiase kookboek erbij gepakt waar ook een recept voor “aardappels met vlees” in stond. Daar trof ik wat meer kruiden in de ingrediëntenlijst plus yoghurt in plaats van tomaten. Het eindresultaat is een “aloo gosht” met extra kruiden en yoghurt geworden of Indiase “aardappels met vlees” en tomaten, het is maar hoe je het bekijkt. Het was in ieder geval heerlijk!  

Curry met lamsvlees en aardappelen

3 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes
600 gram lamspoulet
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
3 cm verse gember, geraspt
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl garam masala
1 tl paprikapoeder
2 verse rode pepers, fijn gesneden
1 blik tomatenstukjes
3 el crème fraîche of Griekse yoghurt
citroensap
verse koriander
zout
bakolie

Fruit de ui aan in een hete pan en voeg hier het vlees aan toe. Bak het vlees bruin en doe hier de knoflook, gember, korianderzaad, garam masala, paprikapoeder, pepers en zout bij. Voeg tot slot de tomatenstukjes toe en een klein kopje water. Laat het geheel sudderen tot het vlees zacht is. Voeg dan de aardappel toe en laat het geheel nog een kwartier tot twintig minuten zachtjes pruttelen. Doe er water bij indien de curry te droog dreigt te worden. Meng vlak voor het opdienen de crème fraîche of yoghurt door de saus, besprenkel het geheel met wat citroensap en verse koriander. Lekker met rijst of naanbrood en erwtjes.