Spaanse tortilla met broccoli en chorizo

In de planning zat een aardappeltortilla met boerenkool. Ik had op de bewuste dag geen zin om naar onze moestuin te gaan om boerenkool te halen. Het had namelijk flink geregend en dan is het niet alleen lastig lopen door de zompige kleigrond, er hangen bij terugkomst ook grote brokken klei aan de laarzen. Gelukkig had ik nog een stronkje broccoli liggen dus deze ging samen met de al gekookte aardappelen, een rode ui en chorizo in de tortilla.

De Spaanse tortilla is een prettige manier om restjes op te maken maar deze tortilla is lekker genoeg om er speciaal inkopen voor te doen. De tortilla is natuurlijk bekend als tapa. Wij eten het gewoon als onderdeel van het avondeten. De tortilla heb ik in een koekenpan op het fornuis gebakken,  met een deksel op de koekenpan zodat het eimengsel goed kan stollen. Bij het omdraaien van de tortilla is het opletten. Het kan nodig zijn om even een theedoek over de onderarm de draperen vanwege de hete olie die dan uit de pan valt.

Spaanse tortilla met broccoli en chorizo

500 gram vastkokende aardappelen
6 eieren
1 broccoli
40 gram chorizo*
1 rode ui
zout
peper
olijfolie

Kook aardappelen in 20 minuten gaar en de broccoli, in roosjes, in zo’n 6 minuten. Laat afkoelen en snij de aardappel dan in plakjes van een halve centimeter en de broccoli in kleine stukjes of schijfjes. Snipper de ui en snij de chorizo fijn. Klop de eieren in een grote schaal los. Doe olijfolie in een pan en bak hierin eerst de ui aan en daarna de aardappelschijfjes. Het is niet de bedoeling dat de aardappelschijfjes bruin worden maar wel even aangebakken. Voeg dit toe aan het losgeklopte ei, samen met de broccoli en chorizo. Meng goed door zodat alle ingrediënten met een laagje ei zijn bedekt en maak alles nog op smaak met zout en peper. Veeg de koekenpan uit, verhit opnieuw een ruime laag (ca. 1 mm) olijfolie en stort hier het ei-aardappel-groentemengsel in. Zet het vuur laag. Doe een deksel op de koekenpan en laat het geheel kwartier tot twintig minuten zachtjes bakken totdat het ei aan de bovenkant begint te stollen. Leg dan een bord dat iets kleiner is dan de pan omgekeerd op de tortilla en leg een hand op de onderkant van het bord en draai de pan om zodat de tortilla op het bord komt te liggen. Pas op voor eventueel vet uit de pan dus bedek de onderarm met een theedoek. Laat daarna de tortilla met de ongebakken kant naar beneden in de pan glijden. Bak nog zo’n 5 tot 10 minuten en serveer dan de tortilla. Wij aten er nog krabpoten bij maar ook een salade is hier lekker bij.

Je kan overigens deze tortilla ook in de oven klaarmaken. Stort dan het ei-aardappel-groentemengsel in een ingevette platte ronde ovenschaal en bak in 20 minuten op 180 C. gaar in de oven.

* Ik gebruikte fijn gesneden dunne plakjes Chorizo Pamplona van Campofrio. Deze was mij gegeven om uit te proberen en is lekker pittig.

PS. Met deze heerlijke tortilla doe ik mee aan het foodblogevent van februari met als thema “de aardappel”, georganiseerd door het blog Lekker Happen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaanse tortilla met broccoli en chorizo
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Spaanse tortilla met broccoli en chorizo

  1. Wat noem jij "ruim olijfolie", Christien? Ik heb een kookboek en daar staat 1,5 dl in. Ik vind dat nogal veel. Maar te weinig bakt de tortilla niet lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *