Geroosterd buikspek met zoetzure gembersaus

Ook buikspek wordt supermals als je het eerst sousvide enkele uren gaart. Daarna gaat het spek in de (hout-) oven voor nog een lekkere korst. Als je geen sousvide-apparaat hebt, kan je het buikspek natuurlijk ook eerst in de slowcooker leggen, zie ook hiervoor het recept voor Zeeuws spek, of in de oven op een lage temperatuur. Ik ben op zich geen spekliefhebber maar geroosterd buikspek maak ik graag enkele keren per jaar.

De eerste avond eten wij het lekker dun gesneden, met een salade en eventueel wat stokbrood. De tweede dag wordt het een Oosters gerecht, met rijst en zoetzure gembersaus. Daarvoor snij je het overgebleven stuk buikspek in repen en deze repen buikspek warm je in de saus op. De saus is snel gemaakt, dus wat je de eerste dag aan tijd kwijt bent, haal je de tweede dag weer in.  Dus naar de slager voor die lap buikspek: deze komt vast op.

Geroosterd buikspek met zoetzure saus

Vlees

1 kilo buikspek (zonder zwoerd)
marinade* of bbq-saus en zout + peper

Saus

1 ui
1 teentje knoflook
2 dl bouillon
1 tl djahé
1 tl sambal
4 el tomatenpuree
1 el droge sherry
2 el bruine basterdsuiker of 3 el palmsuiker
1 el ketjap
olie, om in te bakken

evt. verse citroenbasilicum

Buikspek:
Sous-vide: Maak de marinade en smeer hier het buikspek mee in of bestrooi met zout en peper (en besmeer later voor het roosteren in de oven het vlees in met bbq-saus) en vacumeer het buikspek. Laat het spek 3 uur sous vide garen op 80 C.

Oven: Marineer het vlees of bestrooi met zout en peper (en smeer later bij het laatste uur op 200 C pas in met de bbq-saus) en zet het 3 uur in de oven of slowcooker op 80 C ( met de vetkant naar boven).

Verwarm dan de (hout-)oven tot een temperatuur van 200 C.  Indien je het buikspek enkel met zout en peper hebt gekruid, smeer dan het vlees in met jouw favoriete  bbq-saus. Zet het vlees vervolgens in de oven met de vetkant naar boven. Laat nog minimaal een uur in de oven staan tot een mooie krokante korst aan de bovenkant en een interne temperatuur van 70C.

Saus:
Zet de ui aan in een steelpannetje in de hete olie, voeg als de ui glazig is, de knoflook toe. Bak dit even mee, voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze ook even mee. Doe de bouillon er bij en de rest van de ingrediënten. Laat even doorpruttelen. Houd je van een gebonden saus, dan kan je de saus nog even binden met wat maizena.

* 4 tl djahé, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl uienpoeder, 2 tl laos, 5 el ketjap manis, 2 tl citroensap en zout

Summary
recipe image
Recipe Name
Geroosterd buikspek met zoetzure gembersaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *