Heek met parelcouscous

Heek is een kabeljauwachtige vis en is voor liefhebbers van witvis een aanrader. Ik heb de filetjes licht gekruid en door de bloem gehaald. Hierdoor bleven ze lekker mals en kregen ze een mooi bruin korstje in de pan. De filetjes waren niet zo heel groot, zo’n 50 gram per stuk. Het bleek genoeg in combinatie met de parelcouscous. Door de parelcouscous zaten onder andere krokant geroosterde kikkererwten en feta.

Daarnaast kon ik er weer eens een courgette in kwijt. Bijna elk jaar hebben we het luxe-probleem wat we met de courgette-oogst uit de moestuin zullen gaan doen. Dit jaar heb ik twee courgetteplanten in de moestuin gezet: eentje die groene courgettes levert en eentje gele. Je zou kunnen denken: dan zet je toch maar één courgetteplant. Je hebt echter ook wel eens een courgetteplant die niet zo goed produceert. Dat risico wil ik ook niet lopen want ik hou van courgette.  Daarnaast heb ik elk jaar weer de hoop dat ik gevulde courgettebloemen kan gaan maken van mijn eigen planten.

De in de oven geroosterde courgette was in ieder geval erg lekker in dit gerecht:

Heek met parelcouscous

4 heekfilets*
bloem
200 gram parelcouscous**
circa halve liter bouillon
1 courgette
100 gram feta
1 citroen
1 sjalot
3 pruimtomaten
een paar takjes tijm
1 blik kikkererwten
paprikapoeder
olijfolie
zout, peper

Verwarm de oven voor op 200 C. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze eventueel nog even droog. Verdeel ze over de helft van een met bakpapier belegde bakplaat. Bestrooi ze met paprikapoeder, zout en peper. Snij de courgette in de lengte doormidden en daarna in schijfjes. Snij de pruimtomaatjes in stukken en de sjalot in schijfjes. Verdeel ze over de andere helft. Bestrooi met zout, peper en de tijmblaadjes. Sprenkel olie over het geheel. Doe de bakplaat  in de oven en laat 20 minuten bakken. Keer halverwege een keertje allles om. Zet bouillon klaar. Doe olie of boter in een pan en bak even de parelcouscous aan. Doe de bouillon erbij en laat zo’n 12 minuten koken. Giet dan de couscous af. Laat even een beetje droger stomen.

Dep de heekfilets droog en bestrooi met zout en peper. Haal ze daarna door de bloem. Bak de heekfilets in een paar minuten per kant bruin en krokant. Doe alles van de ovenbakplaat door de couscous, maak verder op smaak met zout, peper en citroensap (enkele eetlepels) en verdeel de feta door het gerecht. Serveer met de heekfilet.

*Je kan de heek natuurlijk goed vervangen door een andere witvis

** Ik gebruikte de Pearl Couscous van Al’Fez. Deze had ik gekregen om uit te proberen. Ik vind het een fijne variatie op gewone couscous.

Summary
recipe image
Recipe Name
Heek met parelcouscous
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *