Zwarte bessen mousse met aquafaba

Bewaar het kookvocht van de kikkererwten (aquafaba); van de zelf gekookte of het vocht uit een potje kikkererwten! Hiermee maak je, eventueel de volgende dag, een heerlijke mousse of een dressing of schuimpjes etc etc. Je krijgt hetzelfde effect als bij het opkloppen van eiwit en zonder bijsmaak van bonen. Het is daarnaast vegan dus ideaal voor gasten die geen dierlijke producten eten. Meng door het schuim sap of vruchtenpuree. Ik mengde er zwartebessenpuree door.

Onze zwarte bessenstruik gaat als een malle in de moestuin. Zuid-Beveland, met de vele zonuren en de kleigrond is zeer geschikt voor deze bes. Ik hou erg van bessen, dus staan er ook andere struiken in de moestuin: blauwe bes, aalbes, verschillende soorten frambozen en kruisbes. Verder heb ik er vorig jaar nog een bessenstruikje in gezet waarvan ik niet meer weet wat daar aan gaat komen (gojibes?) dus dat wordt spannend.

De door mij gebruikte zwarte bessensaus komt uit de diepvries en was ongezoet dus ging er nog wat suiker door het schuim. Verder maak je de mousse natuurlijk nog lekkerder met verse bessen of wat slagroom of een wafeltje.

Zwarte bessen mousse met aquafaba

  • 100 ml kikkererwtenkooknat (aquafaba)
  • 4 flinke eetlepels zwartebessenpuree/saus
  • kneepje citroensap
  • poedersuiker of honing
  • extra’s zoals verse bessen, slagroom, wafel etc

Doe het kikkererwtenvocht in een goed ontvette kom en gebruik een goed ontvette garde. Je kan ontvetten door alles even met citroensap in te wrijven. Voeg een kneepje citroensap toe aan het kikkererwtenkookvocht en klop het geheel zo’n tien minuten tot het luchtig is en je er pieken van kan maken. Klop er dan suiker en bessensap/gepureerde vruchten door. Versier het geheel en dien op.

Broodpudding van krentenbollen en pruimen

Een no-waste / verspilvrij recept. De nieuwe koel-vriescombinatie zou de volgende dag komen dus de allerlaatste items werden uit de oude vriesladen gehaald en bekeken of zij in de nieuwe mochten of dat ze gelijk op konden worden gemaakt. De krentenbollen die ik er uit haalde waren na ontdooiing erg droog. Niet lekker meer. Dus de optie was weggooien of er toch wat mee doen: het werd een broodpudding met pruimenstukjes er door heen. Je kan er natuurlijk ook ander fruit door heen doen, zoals stukjes wilde perzik of appel.

De “bread and butter pudding” is officieel een echt Engels toetje van oud brood dat je besmeert met boter en jam en overgiet met een custard. Vervolgens gaat het in de oven. Er hoort nog citroen of sinaasappelzeste in om het af te maken maar echt nodig is het niet. Nu wij even niet naar Engeland kunnen vanwege het corona-virus, helpt zo’n echt Engels gerechtje om de tijd te overbruggen tot er weer een weekje vakantie daar kan worden gevierd. Andere Britse gerechten op het blog zijn o.a.: Old English marmelade, Cottage pie, Fish cakes en Beef & ale stew. Dit gerecht is overigens ook lekker als ontbijt!

Broodpudding van krentenbollen met pruimen

  • 4 krentenbollen
  • 3 pruimen
  • 30 gram boter
  • 200 ml melk
  • enkele druppels vanille essence
  • 60 gram suiker (of 10 tl Stevia plus 20 gram suiker)
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 160C. Verwarm de boter op een laag vuur en voeg hier melk en suiker plus vanille essence aan toe. Roer tot de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat het iets afkoelen. Voeg dan de eieren toe en roer dit door met een garde. Pak een schaaltje van ca. 30 bij 20 centimeter of 2 schaaltjes van 15 bij 10 centimeter groot. Pluk de krentenbollen in kleine brokjes. Snij de pruimen in kleine stukjes. Verdeel dit over de schaal. Giet de boter-melk-eieren mengsel hier over. Druk de droge stukje onder zodat alles vochtig wordt. Laat een kwartiertje staan en zet dan in het midden van de oven. Bak in circa 45 minuten bruin en gaar. Serveer nog warm.

Stoofpeertjes met een cranberrysiroop

Ik maak stoofpeertjes elke keer weer op een andere manier: met rode wijn of port, met alleen kaneel of met nog wat andere specerijen, in de snelkookpan of langzaam in de gewone kookpan, etc. Als je wat vaker stoofpeertjes maakt, durf je op een gegeven moment ook wat meer te experimenteren. Deze keer had ik Port staan en nog wat verse cranberries in de koelkast. Als je cranberries in water kookt met een beetje suiker dan krijg je zonder geleer- of bindmiddel een mooie gebonden saus. Het resultaat: lekkere en mooie zalmroze peertjes in een port-cranberrysiroop, heerlijk.

Stoofpeertjes horen traditioneel op tafel bij de feestdagen. Ze zijn heel erg lekker bij wildstoofpotjes maar ook bij kalkoen. Wij eten ze ook wel eens als toetje, met caramelvla. Ik maak ze meestal niet heel erg zoet dus als je van echt zoete peertjes houdt, zou ik in dit recept nog een eetlepel suiker extra toevoegen. Van de cranberry’s zie je overigens niet veel meer terug want die koken kapot. De velletjes zeef je uit de siroop. De peertjes dien je met een paar schepjes siroop erover gesprenkeld op. De overgebleven peertjes bewaar je vervolgens in de siroop in de koelkast. Ze blijven makkelijk enkele dagen goed. 

Stoofpeertjes met een port en cranberrysiroop

2 kilo stoofperen
50 ml Port
2 el rietsuiker
snuf kaneelpoeder
snuf gemberpoeder
snuf kardemompoeder
handvol verse cranberry’s

Schil de stoofperen en snij het kontje van de peer vlak af zodat ze mooi recht in de pan kunnen staan. Zet de peertjes rechtop in de pan. Indien er enkele niet meer bijpassen, zet deze ondersteboven tussen de peertjes en voeg port toe en genoeg water totdat de peertjes tot het steeltje onder staan. Voeg dan nog de rietsuiker, kaneel, gember, kardemom en cranberry’s toe. Doe de deksel op de pan en laat het op middelhoog vuur een uurtje stoven. Check tegen die tijd op de peertjes gaar aan het worden zijn. Haal de peertjes uit de pan en laat het vocht nog even verder borrelen totdat het redelijk ingedikt is. Giet de siroop door een zeefje in een bakje. Voeg dan de stoofpeertjes en siroop weer samen en eet warm of koud.

Eenvoudig rabarberkruimeltoetje

rabarber kruimel jamie oliver

De taarten en cake’s met rabarber vliegen je op dit moment om de oren. Is er dan nog ruimte om een kruimeltoetje met rabarber het internet op te slingeren ? Jawel, want dit is een toetje voor mensen zoals ik en dat wil ik even delen. Het is namelijk het perfecte toetje voor mensen die bijna nooit toetjes maken omdat ze dat te veel moeite vinden. Het is daarnaast een zeer geschikt toetje voor iemand die geen bakwonder is. Kortom, dit toetje is snel klaar en lastig te verknoeien, met een maximaal resultaat. Iedereen met een blij gezicht aan de rabarberkruimel.

Het basisrecept komt van Jamie Oliver. Jamie Oliver doet echter een kaneelstokje bij het koken van de rabarber en dat leek mij niet heel erg lekker. Ik heb er gember bij gedaan. Ik heb nog overwogen om wat amandel door het kruimeldeeg te mengen maar dan zou het weer zoveel extra tijd gaan kosten – ik had alleen ongepelde amandelen in huis- dat de gedachte daar alleen al aan mij deed zuchten. Nu ik weet hoe snel dit klaar is, ga ik het trouwens de volgende keer er wel bij doen.

Eenvoudig rabarbertoetje

500 gram rabarber
50 gr suiker
2 cm verse gember, geraspt of 1 tl gemberpoeder
1 dl water
Kruimeldeeg:
50 gr bloem
50 gr boter, in stukjes
50 gr rietsuiker

Verwarm de oven voor op 200 C.
Snij de rabarber in stukken en doe dit samen met het water, suiker en gember in een pannetje.  Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Maak ondertussen het kruimeldeeg door de bloem, boter en suiker door elkaar te prakken. Kneed op het laatst met de hand door totdat er kruimels ontstaan. Stort de rabarber in een ovenschaal en verspreid het kruimeldeeg over de rabarber. Zet de schaal in het midden van de oven en haal na ca 15 minuten indien het deeg bruin is en de rabarber omhoog komt, de schaal uit de oven. Laat even afkoelen voor het serveren.

Bramen cobbler / warm bramentoetje uit de oven

warm bramentoetje

Een cobbler ? Ik had er nog nooit van gehoord of over gelezen. Ik kwam het recept tegen toen ik op zoek was naar een idee voor een toetje met bramen. Het is een typisch Amerikaans toetje. Het heeft een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. De cobbler is eenvoudig te maken. De Amerikanen serveren het met roomijs of met slagroom maar dat vind ik zelf wat veel van het goede: het toetje zit al bomvol suiker en is erg machtig.

De bramen in deze cobbler komen van onze buurman. De buurman heeft een bramenwildernis aan de achterkant van zijn perceel. De struiken zijn tot metershoog gegroeid en er komen zeer veel bramen aan. Dit jaar zijn ze erg vroeg al aan het rijpen. Bij bramen denk je toch meestal aan de herfst. Met een flinke kop eerste bramen van het seizoen kan je in ieder geval al smullen van deze:

Bramen cobbler

Voor 4 personen:*

30 gram boter, gesmolten
80 gram kristalsuiker + 1 eetlepel suiker
70 gram bloem
1 tl bakpoeder
120 ml melk
1 cup bramen = 1 grote koffiemok vol bramen
evt . vanilleijs of slagroom

Oven voorverwarmen op 180 C. Beboter een kleine bakvorm. Meng in een kom de 80 gram suiker, bloem, bakpoeder en melk. Vermeng dit met de gesmolten boter. Was de bramen en droog ze. Giet het deeg in de bakvorm en verdeel de bramen hierover. Bestrooi met de eetlepel suiker. Bak in ongeveer drie kwartier bruin.

Serveer eventueel met ijs of slagroom.

* Voor meer personen verdubbel je de hoeveelheid en bak je in een grote vorm de cobbler in een uur bruin en gaar. 

Bron:  http://www.foodnetwork.com/recipes/ree-drummond/blackberry-cobbler-recipe.html

Yoghurtcake met fijne griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

yoghurtcake griesmeel amandel citroen

Opgetogen keken we in het vroege voorjaar naar onze twee amandelbomen: dit wordt de beste amandeloogst tot nu toe. De takken zaten vol met kleine amandelvruchtjes: een oogst van honderden amandelen leek binnen bereik. Enkele weken later lieten de bomen zeker driekwart van alle amandelvruchten vallen. Nog geen week daarna lag de grond weer bezaaid vanwege een storm. Nu ziet het er naar uit dat wij de minste amandelen tot nu toe gaan krijgen.  Misschien zijn ze dan wel groter (typte ze hoopvol).

Het is fijn een voorraadje amandelen in huis te hebben, zodat je bij recepten met amandelmeel nooit naar de winkel hoeft te rennen. Het recept hieronder -met amandelmeel- is via het blog van Klary Koopman gevonden en is voor een “Lighter lemon drizzle cake” (BBC Good Food). Van Klary Koopman’s aangepaste versie heb ik de griesmeel (in plaats van polenta) overgenomen en het takje rozemarijn. Van de BBC-versie heb ik weer de gemalen amandelen gebruikt. Ik heb vervolgens de helft van de citroensiroop gemaakt en dat was ook voldoende.   

Een smeuïge cake, perfect voor citroenliefhebbers en erg lekker als toetje met een kopje koffie:

Yoghurtcake met griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

175g zelfrijzend bakmeel*
1½ tl bakpoeder*
50g gemalen amandelen**
50g fijne griesmeel
geraspte citroenschil van 1 citroen
75ml zonnebloemolie, plus extra voor de vorm
140g kristalsuiker
2 eieren
225g yoghurt

Voor de citroensiroop:

45g kristalsuiker
sap van 1 citroen

30 cl water
takje rozemarijn
Verwarm de oven voor op 180 C bij onder en bovenwarmte of 160 C bij hete lucht. 
Doe het bakmeel, bakpoeder, amandelmeel, griesmeel, suiker en citroenschil bij elkaar in een kom en roer goed door. Maak dan een kuiltje en voeg de eieren en yoghurt toe. Roer alles goed door en voeg dan de olie erbij. Roer alles nog een keertje om en stort dan in een ingevet (Zeeuwse knop-)bakblik.  Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in ca. 45 minuten gaar. Prik na 45 minuten met een satestokje: komt het er zonder resten uit dan is de cake gaar. Verwarm ondertussen de suiker met citroensap en water in een pannetje en doe hier een takje rozemarijn bij. Laat het tot een siroop (zachtjes) borrelen en verwijder de rozemarijn. Haal de gare cake uit de oven en stort het op een rekje. Prik er enkele gaatjes in en verdeel de grootste deel van de siroop over de cake. Strijk met een kwastje de resterende siroop over de zijkanten.

* of 175 gram bloem met 2,5 tl bakpoeder
** verwijder van 60 gram hele amandelen het velletje door ze eerst even in kokend heet water te weken. Het velletje laat daarna makkelijk los. Vermaal dan de blanke amandelen in de blender tot amandelmeel.