De ultieme fish cakes

fish cakes viskoekjes
Ik heb vroeger volgens mij alle boeken van De Vijf gelezen. De Vijf oftewel The Famous Five waren vier Engelse kinderen en een hond die allerlei spannende avonturen beleefden. Midden in de nacht zwierven ze door grotten. Ze hadden altijd lekker eten bij zich, zoals koude ham en pasteitjes. En viskoekjes, althans volgens de Nederlandse vertaling. Dat ze viskoekjes aten vond ik erg fascinerend. Wat zijn viskoekjes, hoe smaken viskoekjes, ik kon mij er geen voorstelling bij maken.
Vorige week zag ik iets op internet staan over de Vijf en schoten mij de viskoekjes weer binnen. Dus eens gaan speuren. Eerst vond ik een artikel over de Vijf en hun perfecte sobere dieet. Dit artikel bevestigt wat ik toen ook al dacht: ze aten veel, maar wel heel eenvoudig. Ik schrok ervan dat de avonturen van De Vijf zo’n 70 jaar geleden (jaren 40 en later) afspeelden. Dat had ik toen ik de boeken las niet eens door.
Verder speurend zocht ik op Engelse site’s naar viskoekjes (fish biscuits) en kwam alleen kaaskoekjes in de vorm van een visjes tegen en Pakistaanse viskoekjes. Daarnaast een heleboel recepten voor “fish cakes”. Met het artikel over het dieet van de jaren 40 en 50 vermoed ik dat de viskoekjes “fish cakes” waren. In onderstaand recept voor fish cakes zitten kappertjes in de saus, dus waarschijnlijk zullen de Vijf een soberder versie hebben gegeten. Dit recept leek mij gewoon het lekkerst. Ze zijn super.

vis cakes

8 viscakes:
Saus:
125 ml mayonaise
1 el kappertjes
1 tl mosterd
1 tl mierikswortelsaus
1 sjalotje
1 tl gehakte peterselie
Viscakes:
400 gram witvis (koolvis)
2 laurierbladen
150 ml melk
300 gram aardappelen
1/2 tl citroenrasp
1 el gehakte peterselie
1 el gehakte bieslook
1 ei
bloem
paneermeel
zout peper
Optioneel:
* citroen & waterkers of een salade (aangemaakte sla, komkommer, radijs)
* zeeslavlokjes of  A. Vogel’s Herbamare (verdiepen de smaak van de vis)
 Maak eerst de saus klaar. Hak hiervoor de kappertjes fijn en snipper het sjalotje. Meng vervolgens alle ingredienten door elkaar. Kook de aardappelen en pureer ze. Breng de puree op smaak met wat zout en peper en eventueel nog wat zeeslavlokjes of Herbamare. Kook de vis gaar in de melk met laurierblaadjes. Meng de vis en de aardappelen kort door elkaar. Zorg ervoor dat de vis niet in te fijne stukjes uiteenvalt. Voeg een eetlepel van de saus aan het mengsel toe en de citroenrasp, peterselie en bielook. Vorm hier acht ballen van. Maak de ballen plat (2 cm hoogte) en haal ze door de bloem heen, vervolgens door losgeklopt ei en tot slot door de paneermeel. Bak de cakes in olijfolie op middelgroot vuur in zo’n 6 minuten bruin. Serveer met een salade en met een schijfje citroen.
Bron: The ultimate fish cakes van Angela Nilsen, BBC GoodFood

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
ultieme vis cakes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *