Portugese gevulde en gegrilde pijlinktvisjes

portugese gevulde gegrilde pijlinktvisjes

De weersvoorspellingen waren voor gisteren bijzonder goed. Warme lucht zou vanuit het zuiden in de loop van de middag Zuid-Beveland bereiken. Wij zaten inderdaad vanaf half drie lekker in het zonnetje. Achter het huis, onder de overkapping werd het zelfs tropisch. Goed weer om de barbecue voor het eerst dit jaar eens op te stoken. We hadden overgebleven ingevroren pijlinktvisjes laten ontdooien. Bij de nieuw gevestigde Portugese winkel hadden we al eerder (ingevroren) hele sardientjes gehaald.

Voor de volwassenen is het een echte vis-barbecue geworden. De kinderen gingen liever aan de worstjes en burgers. Door de Portugese sardienen geïnspireerd, zijn de pijlinktvissen gevuld met een vulling uit een Portugees recept. Met een kleine aanpassing omdat we de pijlinktvissen gingen roosteren in plaats van stoven. Daarnaast heb ik het nog iets pittiger gemaakt met wat chilivlokken. Ik heb nou eenmaal iets met pepers en het voegde ook echt iets toe aan dit gerecht.

Gevulde en gegrilde pijlinktvisjes

15 pijlinktvisjes
1 boterham zonder korst
citroensap
1 el (Portugese) tomatenpuree
4 teentjes knoflooktenen
1 kleine of 1/2 grote ui
2 el gehakte peterselie
1 tl chilivlokken
2 el wijn
zout, peper
olijfolie

Maak de pijlinktvisjes schoon. Zie hiervoor de volgende link: gemarineerde pijlinktvisjes. Laat ze zoals het recept aangeeft, 30 minuten marineren in een mengsel van citroensap, olijfolie en 2 knoflookteentjes. Snij daarna een klein uitje in zeer fijne stukjes. Snij of pureer de 2 knoflookteentjes. Hak de kopjes met tentakels van de inktvisje in zeer fijne stukjes. Verhit een pan zonder olie. Kruimel hier de boterham in (zonder korst), roer goed om en om. Als het brood bros wordt, goed met de spaan het brood in kleine stukjes uiteen drukken en blijven roeren. De kruim in een bakje doen. De olie verhitten en hier eerst de ui, dan de knoflook er bij en bakken. Daarna de kleine stukjes pijlinktvis bijdoen. Even goed doorroeren. Dan toevoegen: de tomatenpuree, de wijn en de peterselie, chilivlokken, zout en peper. Als het vocht goed is verdampt, dan de broodkruim toevoegen, uitzetten en (ca. 10) de pijlinktvislijfjes vullen met het mengsel. Niet te vol, ander barsten ze open tijdens het bakken. Sluit de achterkant af met een prikker. Rooster ze in slechts enkele minuten gaar op de barbecue. De overige pijlinktvisje lekker bakken zonder vulling, in ringen snijden en opdienen met een sausje. Of bewaren voor een mediterraanse inktvissalade.

Summary
recipe image
Recipe Name
Portugese gevulde pijlinktvisjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *