Eenvoudige snelle spareribs uit de crockpot Express

Laat de voorgegaarde en al gemarineerde spareribs liggen en ga voor deze snelle bereiding van verse ribben. Met behulp van de crockpot express of andere instantpot kan je ze al binnen een uurtje op tafel hebben. Voordat ik de crockpot express had, gaarde ik de ribben eerst in de slowcooker voordat ze op de barbecue gingen. Dit kost je echter 6 uur dus dan moet je de ribben al rond het middaguur in huis hebben. Je krijgt hetzelfde resultaat op hoge druk in de crockpot express: het vlees valt dan al bijna van het bot af en is lekker mals.

Je kan voor dry rub kiezen of zelf de marinade samenstellen. Ik pak voor een snel resultaat mijn favoriete barbecuesaus (whisky bbqsaus) en smeer ze daarmee twee keer in: een keertje als ze de crockpot express in gaan en nog een keertje voordat ze op (of onder) de grill gaan. Je krijgt dan mooie gekaramelliseerde ribben. Lekker met gegrilde groente en een aardappelsalade.

Eenvoudige snelle spareribs uit de crockpot express

  • ongemarineerde ongegaarde spareribs
  • favoriete barbecue saus (bv. smokey of whisky)
  • paprikapoeder
  • chilipoeder
  • evt. zout
  • 200 ml water

Leg het rekje onderin de binnenpan van de crockpotexpress/instantpot. Snij de ribben zo dat ze in de binnenpan passen ( op hun kant of gestapeld). Smeer ze in met de barbecue saus en bestrooi ze met wat paprikapoeder, chilipoeder naar smaak en eventueel wat zout. Doe een mok water, zo’n 200 ml, in de pan. Leg dan de stukken rib op het rekje. Sluit de deksel en zet de stoomknop dicht. Druk op Manual en laat de druk op High staan. Zet de timer op 20 minuten (bij dikke ribben met vlees van enkele centimeter dikte op 30 minuten). Laat na afloop nog 10 minuten staan (NR) en laat dan de resterende stoom vrij. Smeer ze nogmaals in met de barbecuesaus en grill ze goudbruin.

Sinaasappel en gember BBQ zalm op een plankje

De lekkerste zalmmoot ooit heb ik, hoe kan het ook anders, in Zweden gegeten. Je had in de buurt van ons vakantiehutje een aantal plekken waar je op zalm kon vissen. Wij kochten de zalm gewoon in de winkel en bakten deze (op een rooster) boven open vuur. De zalm maakten we op smaak met alleen wat olijfolie, peper en verse dille.

Bij het bereiden van zalm thuis, experimenteer ik graag met verschillende kruiden en marinades. Zo heb ik wel eens een stuk zalm in een ananasschil op de bbq gelegd. Dit was heel bijzonder en voor herhaling vatbaar. Ook heb ik de zalm wel eens gelakt met een whiskysaus en met gin gemarineerd.

Onderstaand recept heb ik uitgeprobeerd omdat ik nog wat sinaasappelen had liggen en zalm erg goed te combineren is met citrusfruit. Daarnaast legde ik de zalm op een cederplankje. Dit plankje is speciaal voor de bbq. Je legt het een uurtje in het water en dan gril je de zalm op het plankje op het rooster van de bbq. De zalm was heerlijk en het is een fijn recept voor als je gasten hebt: een mooi resultaat zonder al te veel voorbereiding.

Sinaasappel en gember bbq zalm op een plankje

  • 1 stuk verse zalm (met huid) van circa 400 gram
  • olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing
  • rode pepervlokken
  • 1/2 tl gemberpoeder of stuk verse gember van 2 cm (in schijfjes)
  • optioneel: 150 gram zeekraal plus 1 sjalot

Leg het plankje minimaal een uur in water. Smeer de zalm in met de olie. Verhit in een pannetje het sap van de sinaasappel, met de honing, sojasaus, rode peper en gember. Als het gaat koken, zet je het uit: dit is de glaze. Leg de zalm met huidkant op het plankje en bestrijk met een kwastje de bovenkant van de zalm met de glaze. Leg het plankje met zalm op het rooster van de bbq. Doe de bovenkant dicht. Bestrijk de zalm telkens na 5 minuten even met de glaze. Een dun stuk zalm zal rond de 20 minuten gaar zijn, een dikker stuk na 30 minuten, beetje ook afhankelijk van het vuur. Roerbak eventueel kort nog zeekraal met een sjalot in circa 6 minuten klaar en dien samen op.

Recept voor “glaze”: www.charbroil.co.nz

Makreel in pakketje van de bbq

makreel vis in een pakketje bbq

Het is een mooi zomerweekend en het einde van de zomervakantie is in zicht. Veel pakken dan nog even de auto om op de zaterdagochtend richting de Walcherse stranden te gaan. In de verte zie ik vanuit de huiskamer de autos op de snelweg langzaam rijden. Langs ons huis loopt een motorroute en groepen motorrijders komen om de 5 minuten voorbij ronken. Het wordt gezellig druk op het strand. Zo’n mooie zomerdag sluit je goed af met een barbecue. 

Een stevige vis, zoals makreel of forel, is goed in een visrooster op de barbecue te bereiden. Een andere manier is de vis in een pakketje met wat smaakmakers garen. Omdat makreel al een vet visje is, heb ik er geen kruidenboter of dergelijke aan het pakketje toegevoegd maar gewoon lekker simpel verpakt met wat citroen, ui en tomaat. Op de foto zie je overigens een horsmakreel. Deze is iets kleiner dan een gewone makreel maar heeft dezelfde smaak.

Makreel in pakketje van de bbq

1 (hors)makreel
1 citroen
1 tomaat
1 (rode) ui
peper
zout

Bestrooi de makreel met zout en peper. Snij de tomaat in plakjes. Pak ruim aluminiumfolie. Maak hier op een bedje van de plakjes tomaat en rode ui-ringen. Bestrooi met zout en peper. Leg de makreel op de tomaat en dek de makreel af met plakjes citroen. Vouw het pakketje goed dicht en leg op de hete bbq. De makreel is in ongeveer een kwartier tot twintig minuten gaar. Serveer met wat mayonaise en citroenpartjes.

chiliburger met zelf gemaakte smokey barbecuesaus

chiliburger smoky barbecuesaus

Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor een chiliburger. Ik heb namelijk ooit een keer een vreselijk lekkere chiliburger gegeten, met ringetjes jalapenopeper, tomaat en augurk op de hamburger. Deze burger had precies de goede beet en nabrand. Wat het zoeken naar het recept moeilijk maakt, is dat in Amerika een hamburger met een kwak chili con carne een chiliburger wordt genoemd. Daar ben ik veel varianten van tegengekomen op het internet.

Na veel speurwerk en na al een paar chiliburgers te hebben gemaakt (die veelbelovend op papier leken maar het toch niet waren) komt deze Brooklyn chiliburger erg dicht in de buurt van die ene vreselijk lekkere chiliburger. Het is een heerlijk pittige burger. Over 2 maanden hoop ik de chiliburger te kunnen maken met zelf gekweekte jalapenopepers. De jalapenoplantjes zijn momenteel langzaam maar gestaag aan het groeien onder de overkapping.

Brooklyn chiliburger met zelf bereide “smokey”   barbecuesaus

Barbecuesaus

60 ml ketchup
1 teentje knoflook
1 tl basterdsuiker
1 tl schenkstroop
2 tl Worcestershiresaus
11/2 tl balsamico-azijn
1/4 tl gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Chiliburgers

600 gram rundergehakt
zout, peper
1 el Worcestershiresaus
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 flinke (groene) Spaanse peper/jalapenopeper
3 el bier
olijfolie

Groente

Plakjes komkommer
Plakjes tomaat
Plakjes augurk

Verder:

Plaatbroodje of bolletjes
Optioneel: geraspte (cheddar)kaas

Doe voor de barbecuesaus alle ingrediënten in een pannetje en laat de saus even zachtjes koken. Proef even of het voor jou in balans is. Voeg eventueel meer suiker of azijn of ketchup toe. Zet dan het vuur uit. Meng de kruiden, worcestershiresaus, zout en de peper door het gehakt. Voeg 3 el bier toe en de gesnipperde peper. Laat deze laatste twee ingrediënten nog even weg indien er kinderen mee-eten en voeg deze pas toe na het vormen van de hamburgers voor de kinderen. Ietsje minder dan natuurlijk. Bak de hamburgers gaar in ongeveer 8 tot 10 minuten. Snij een broodje overlangs door en leg de chiliburger op de onderste helft, dan een eetlepel barbecuesaus, plakjes komkommer, tomaat en een plakje augurk. Bedek de burger met de bovenste helft van het broodje en eet smakelijk.

Naar een recept van: Rachael Ray, Foodnetwork

Libanese kofte

libanese kofte
Deze burgers zijn gemaakt van mager rundvlees. Ik heb pas weer een Hereford-rundvleespakket besteld en nu veel rundergehakt in de vriezer. Dit biologisch rundergehakt is perfect voor een lekkere burger. De kruiding komt van een recept voor Libanese kofte, gevonden op een webwinkelsite voor Libanese produkten. Deze kofte heb ik al een keer gemaakt en het recept vervolgens gelijk opgeslagen. Voor de kofte hoor je het gekruide gehakt om een stokje te vormen. Vandaag heb ik van het gekruide gehakt burgers gemaakt. Uiteindelijk veel sneller en makkelijker te grillen.
Lekker met geroosterde groente, een salade en plaatbroodjes. Deze platte plaatbroodjes zijn snel even tussendoor te maken en erg lekker bij de BBQ met een sausje of kruidenboter.

Libanese kofte

500 gram mager rundergehakt
1 fijngehakte ui
2 el fijngehakte peterselie
1/2 tl cayennepeper
1/4 tl piment
1 tl zout
1/4 tl zwarte peper

Meng het gehakt met de kruiden en de ui en vorm hier 4 grote of 6 kleinere ballen van. Druk deze ballen vervolgens plat tot burgers van 2 centimeter hoogte.
Bak vervolgens de burgers op de BBQ in zo’n 6 tot 8 minuten gaar. Lekker met geroosterde groente, een frisse salade en plat brood.

Sardine van de barbecue met gegrilde citroen en geblakerde Spaanse peper

sardines bbq barbecue

Het weer is nog steeds niet zoals het hoort rond deze tijd van het jaar. Toch was het een zonniger dag dan de voorgaande en zijn we op pad gegaan richting het strandje aan de Oosterschelde in Wemeldinge. Slechts een paar andere families hadden hetzelfde idee dus het was lekker rustig. Windscherm opgezet, kinderen op pad gestuurd met emmertje en schepje en lekker naar de zeilboten gekeken die in en uit de haven gingen. In de verte kon je goed de Zeelandbrug zien.

Thuis hebben we de barbecue opgestookt. Voor het onderstaande recept hadden we alles in huis. Ik was zelf heel benieuwd hoe gegrilde citroen en Spaanse peper* zou smaken. Ik kan nu verzekeren: erg lekker!! De citroen en de Spaanse peper lijken iets zoeter door het grillen. De Spaanse peper heeft nog wel zijn pit maar de vlokjes peper waren goed te eten zonder het gevoel in brand te komen te staan. Het restant van de gemaakte saus staat inmiddels in de koelkast en is morgen dressing voor een salade.

Gegrilde sardine met geblakerde citroen & Spaanse peper

Voor 4 personen:

12 sardines
2 citroenen
1 rode Spaanse peper
1 el fijngesneden peterselie
1 grote teen knoflook
1 sjalot/lente-ui
zout
50 ml olijfolie

Snij 1 1/2 citroen in plakken. Leg de plakken citroen, de halve overgebleven citroen en de peper op de hete bbq. Rooster ze totdat ze licht zijn geblakerd. Pers de plakjes citroen uit en verwijder van de peper het vel en de pitjes. Snij de peper, knoflook en sjalot/ui in kleine stukjes. Snij de peterselie fijn. Meng het citroensap met de olijfolie en klop alles even goed door elkaar. Voeg dan peper, peterselie, knoflook en ui toe. Maak op smaak met zout. Bestrooi de schoongemaakte sardines met zout en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster ze in een paar minuten gaar. Dien de sardines op en druppel wat saus over de sardines en om de sardines heen.

bron: www.foodrepublic.com

* Indien je (Spaanse) peper wil kweken, is het nu tijd om de peperplantjes in de volle grond te gaan zetten. Als je daarnaast nog een paar planten in een pot zet, dan kun je deze na de zomer binnenhalen en in de winter af en toe nog een pepertje oogsten. Mijn ervaring is dat de plantjes wel regelmatig, liefst elke dag, water nodig hebben.

Portugese gevulde en gegrilde pijlinktvisjes

portugese gevulde gegrilde pijlinktvisjes

De weersvoorspellingen waren voor gisteren bijzonder goed. Warme lucht zou vanuit het zuiden in de loop van de middag Zuid-Beveland bereiken. Wij zaten inderdaad vanaf half drie lekker in het zonnetje. Achter het huis, onder de overkapping werd het zelfs tropisch. Goed weer om de barbecue voor het eerst dit jaar eens op te stoken. We hadden overgebleven ingevroren pijlinktvisjes laten ontdooien. Bij de nieuw gevestigde Portugese winkel hadden we al eerder (ingevroren) hele sardientjes gehaald.

Voor de volwassenen is het een echte vis-barbecue geworden. De kinderen gingen liever aan de worstjes en burgers. Door de Portugese sardienen geïnspireerd, zijn de pijlinktvissen gevuld met een vulling uit een Portugees recept. Met een kleine aanpassing omdat we de pijlinktvissen gingen roosteren in plaats van stoven. Daarnaast heb ik het nog iets pittiger gemaakt met wat chilivlokken. Ik heb nou eenmaal iets met pepers en het voegde ook echt iets toe aan dit gerecht.

Gevulde en gegrilde pijlinktvisjes

15 pijlinktvisjes
1 boterham zonder korst
citroensap
1 el (Portugese) tomatenpuree
4 teentjes knoflooktenen
1 kleine of 1/2 grote ui
2 el gehakte peterselie
1 tl chilivlokken
2 el wijn
zout, peper
olijfolie

Maak de pijlinktvisjes schoon. Zie hiervoor de volgende link: gemarineerde pijlinktvisjes. Laat ze zoals het recept aangeeft, 30 minuten marineren in een mengsel van citroensap, olijfolie en 2 knoflookteentjes. Snij daarna een klein uitje in zeer fijne stukjes. Snij of pureer de 2 knoflookteentjes. Hak de kopjes met tentakels van de inktvisje in zeer fijne stukjes. Verhit een pan zonder olie. Kruimel hier de boterham in (zonder korst), roer goed om en om. Als het brood bros wordt, goed met de spaan het brood in kleine stukjes uiteen drukken en blijven roeren. De kruim in een bakje doen. De olie verhitten en hier eerst de ui, dan de knoflook er bij en bakken. Daarna de kleine stukjes pijlinktvis bijdoen. Even goed doorroeren. Dan toevoegen: de tomatenpuree, de wijn en de peterselie, chilivlokken, zout en peper. Als het vocht goed is verdampt, dan de broodkruim toevoegen, uitzetten en (ca. 10) de pijlinktvislijfjes vullen met het mengsel. Niet te vol, ander barsten ze open tijdens het bakken. Sluit de achterkant af met een prikker. Rooster ze in slechts enkele minuten gaar op de barbecue. De overige pijlinktvisje lekker bakken zonder vulling, in ringen snijden en opdienen met een sausje. Of bewaren voor een mediterraanse inktvissalade.