Met whiskey geglaceerde zalm

whiskey zalm

Van tevoren kan je al bedenken dat whiskey en wilde zalm goed bij elkaar smaken en ik kan het inmiddels ook bevestigen. Doordat er naast whiskey ook wat suiker door de marinade gaat krijgt de zalm een mooi glanzend laagje in de oven. Het wordt overigens geen zoet laagje want er wordt ook nog wat limoensap en Japanse sojasaus toegevoegd. Hierdoor blijft de marinade qua smaak in balans en proef je na de bereiding vooral de whiskey goed terug. De whiskey is te vervangen door bourbon.

Verder gaat er in de marinade ook nog wat gember. Momenteel ben ik bezig om gember zelf te kweken. Ik had een halve verse gemberwortel liggen die opeens groene sprieten begon te vormen. Ik heb toen de gemberwortel in een glaasje water gehangen en daarna in een bloempotje met aarde gestopt. Dit is tijdelijk want gember groeit horizontaal. De gember gaat straks de kas van de moestuin in en ik hoop dan dat het daar warm genoeg zal zijn om verder te groeien. Het is in ieder geval leuk project en hopelijk kan ik dan een keer met zelfgekweekte gember deze zalm maken:  

Met whiskey geglaceerde zalm

4 personen

2 el basterdsuiker
2 el whiskey
1  el sojasaus (Japanse)
1 tl vers geraspte gember of snufje gemberpoeder
1 tl limoensap
1 teentje knoflook, geperst
zout, peper

4 wilde zalmfilets 

optioneel: in ringetjes gesneden lente-ui, verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180 C. Vermeng de suiker, whiskey, sojasaus, gember, limoensap en knoflook met elkaar. Leg de zalmfilets in een schaal en schenk hier het mengsel over. Draai de filet ook even om zodat alle kanten met het mengsel bedekt is. Laat een kwartiertje staan. Vet een ovenschaal in en leg hier de gemarineerde zalm in. Schenk de achtergebleven marinade erover en zet in de oven. Dunne filets (zo’n 1 1/2 cm dik) zijn in 10 minuten gaar, wat dikkere in circa 15 minuten: check af en toe even door er op te drukken: wijkt het vlees uiteen dan is het gaar. Overigens mag verse! zalm een beetje rosé van binnen blijven. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Met whiskey geglaceerde zalm
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Met whiskey geglaceerde zalm

  1. Deze combinatie lijkt me echt heel lekker. Ik ga het ook echt proberen. Mijn probleem is meer waar ik nog wilde zalm haal. Die gekweekte vis van vandaag smaakt echt nergens meer naar. Waar haal jij je vis?

  2. Hoi Nell, verse wilde zalm is idd moeilijk te pakken te krijgen. Ik gebruik daarom meestal bevroren wilde zalm die ik dan in koud water ontdooi. Die van appie is slechte kwaliteit, de zalm van Queens (Dirk) vind ik het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *