Zalm in ananasschil van de bbq

Dit idee stond al een paar jaar op mijn Pinterest- te koken- lijstje. In de comments zag ik enthousiaste berichten: de een had het met witvis klaargemaakt, een ander weer met kip. Het idee is simpel. Klem de vis (of kip) met wat smaakmakers tussen ananasschillen en leg dit op de bbq. Ik koos voor wilde zalm en als smaakmakers Japanse sojasaus, rode peper-ringetjes en verse koriander. Ik was erg nieuwsgierig naar de uiteindelijke smaak van de vis.

Ik had enkele vragen voordat ik hier aan begon. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af of de vis niet teveel naar ananas zou gaan smaken oftewel dat het eindresultaat naar vis met ananasstukjes zou smaken. Gelukkig is dit niet het geval: het smaakt exotisch (Caribisch) maar niet herleidbaar naar ananas. Verder vroeg ik mij af of bij mijn versie van dit idee de sojasaus zou overheersen: dit bleek ook niet het geval. Nog iets: zou het keukentouw niet in de fik vliegen. Ook dit is niet gebeurd. Het touw zag wel zwart maar ik moest het toch met redelijke kracht kapot trekken na het roosteren.

De volgende keer ga ik het recept een keertje met kipfilet uitproberen.

Wilde zalm in ananasschil van de bbq

  • 4 moten wilde zalm van ca. 1,5 centimeter dikte
  • Japanse sojasaus
  • zout
  • rode pepers
  • ananas
  • verse koriander of peterselie
  • keukentouw

Snijd de ananas verticaal doormidden. Snij met een fileermes de schil van de halve ananas in 1 stuk er af. Bewaar het ananasvruchtvlees voor een lekker toetje. Bestrijk de zalmmoten met sojasaus en bestrooi met een beetje zout. Leg de moten zo tussen de schillen dat de zalmlaag overal even dik is (ca. 3 centimeter) . Bestrooi met rode peperringetjes (beide kanten). Bind de schillen met een keukentouw aan elkaar zodat ze niet gaan schuiven tijdens het keren op de bbq. Bak per kant: ca. 10 minuten met deksel op bbq, 12 tot 14 minuten zonder deksel. Kijk af en toe even naar de zalm en gebruik eventueel een vleesthermometer.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zalm in ananasschil van de bbq
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *