Broodpudding van krentenbollen en pruimen

Een no-waste / verspilvrij recept. De nieuwe koel-vriescombinatie zou de volgende dag komen dus de allerlaatste items werden uit de oude vriesladen gehaald en bekeken of zij in de nieuwe mochten of dat ze gelijk op konden worden gemaakt. De krentenbollen die ik er uit haalde waren na ontdooiing erg droog. Niet lekker meer. Dus de optie was weggooien of er toch wat mee doen: het werd een broodpudding met pruimenstukjes er door heen. Je kan er natuurlijk ook ander fruit door heen doen, zoals stukjes wilde perzik of appel.

De “bread and butter pudding” is officieel een echt Engels toetje van oud brood dat je besmeert met boter en jam en overgiet met een custard. Vervolgens gaat het in de oven. Er hoort nog citroen of sinaasappelzeste in om het af te maken maar echt nodig is het niet. Nu wij even niet naar Engeland kunnen vanwege het corona-virus, helpt zo’n echt Engels gerechtje om de tijd te overbruggen tot er weer een weekje vakantie daar kan worden gevierd. Andere Britse gerechten op het blog zijn o.a.: Old English marmelade, Cottage pie, Fish cakes en Beef & ale stew. Dit gerecht is overigens ook lekker als ontbijt!

Broodpudding van krentenbollen met pruimen

  • 4 krentenbollen
  • 3 pruimen
  • 30 gram boter
  • 200 ml melk
  • enkele druppels vanille essence
  • 60 gram suiker (of 10 tl Stevia plus 20 gram suiker)
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 160C. Verwarm de boter op een laag vuur en voeg hier melk en suiker plus vanille essence aan toe. Roer tot de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat het iets afkoelen. Voeg dan de eieren toe en roer dit door met een garde. Pak een schaaltje van ca. 30 bij 20 centimeter of 2 schaaltjes van 15 bij 10 centimeter groot. Pluk de krentenbollen in kleine brokjes. Snij de pruimen in kleine stukjes. Verdeel dit over de schaal. Giet de boter-melk-eieren mengsel hier over. Druk de droge stukje onder zodat alles vochtig wordt. Laat een kwartiertje staan en zet dan in het midden van de oven. Bak in circa 45 minuten bruin en gaar. Serveer nog warm.

Summary
recipe image
Recipe Name
Broodpudding van krentenbollen met pruimen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *