“Beef & ale” runderstoofpot

Het begon met een potje Liebig vleesextract. Dit werd aangeschaft nadat een topchef dit op televisie had aangeprezen als een fantastische smaakmaker. Sindsdien testen wij geregeld ook andere merken vleesextract. In Engeland kan je Bovril kopen. Dit is een potje vlees/gistextract. Het wordt gebruikt om een kopje drinkbouillon mee te maken of als smaakmaker in de saus. Tijdens een vakantie in Cornwall werd ons verzekerd dat je er ook stoofpotten heel lekker mee maakt.

Daarom heb ik dit keer eens een stoofpotje met Bovril en andere Britse ingrediënten gemaakt, geïnspireerd op de Britse “steak and ale” stoverij. Deze stoverij gaat in de typische Britse pie’s maar is ook vulling van de Cornish pasty. Cornish pasty is een dikke deegflap met vooral hartige vulling. Het verhaal achter deze Cornish pasty is dat de mijnwerkers op deze manier eenvoudig hun lunch uit het handje konden eten. De ‘beef and ale” variant bevat ook nog veel aardappel. Wij hebben de stoverij gewoon lekker van het bord samen met gekookte aardappel en boontjes gegeten.

Beef and ale runderstoofpot

800 gram runderstooflappen (riblappen)
2 uien
2 wortels
1 a 2 stengels bleekselderij
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 theelepels Bovril of 300 ml runderbouillon
scheut (malt) azijn
flinke scheut Worcestershiresaus
150 ml ale (india pale ale) of bier naar keuze
zout, peper
olie
evt maizena

Snij de runderlappen in blokjes en braad ze aan in de hete olie. Voeg hier de fijn gesneden ui aan toe en bak dit even mee. Voeg dan woretl en bleekselderij toe. Bak alles even door en doe dan in de slowcooker of braadpan. Voeg hier water aan toe tot het onder staat en de Bovril. Mocht je geen Bovril gebruiken, voeg dan in plaats daarvan 3 dl runderbouillon toe. Doe de tijm, laurier, azijn, Worcestershiresaus, bier/ale, zout en peper in de pan. Laat alles stoven (slowcooker op 90 C of high) totdat het vlees uit elkaar valt. Laat het vocht op het laatst eventueel nog een beetje inkoken door de deksel van de pan te halen en het vocht te laten ontsnappen. Bind eventueel de jus nog met maizena. Proef even en maak verder op smaak met zout en peper. Serveer met gekookte aardappelen en erwtjes of boontjes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Beef and ale stoofpot
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *