Hartige courgettetaart met hüttenkäse en gerookte kaas

De recepten met courgette blijven komen. Deze courgettetaart vond een tafelgenoot de lekkerste hartige taart tot nu toe. Aan een zoete courgettetaart heb ik mij nog niet gewaagd. Op de een of andere manier trekt mij dat niet zo aan terwijl ik wel dol ben op worteltaart en op aardperencake. Dat is toch ook zoet groentegebak. Ik kan mij wel voorstellen dat courgette samen met citroen nog wel iets lekker zoets op kan leveren, dus dat ga ik misschien nog wel eens uitproberen.

Deze courgettetaart was in ieder geval een lekker bijgerecht. De hüttenkäse geeft het een lekkere frisse smaak mee en de gerookte kaas weer wat pit. Je kan in plaats van gerookte kaas ook een andere lekkere pittige kaas gebruiken, zoals oude Goudse of Mature Cheddar. De bodem en zijkanten maak ik meestal van pate brisee-deeg. Als ik in België of Frankrijk ben, neem ik deze kant-en-klaar uit het koelvak mee. Deze keer heb ik de nieuwe toevoeging aan het assortiment van Tante Fanny gebruikt: een rol hartige taart deeg uit de koeling. Deze lap deeg heeft precies de maat van een quiche-vorm en zo heb je dus supersnel een hartige taart op tafel.

Hartige Courgettetaart met Hüttenkäse en gerookte kaas

hartige taart deeg (pate brisee)*
2 kleine courgette’s, in kleine blokjes
2 sjalotten
100 gram hüttenkäse (oftewel cottage cheese)
flinke scheut melk
50-75 gram geraspte gerookte kaas
4 eieren
zout, peper
bos verse peterselie, fijn gesneden
paneermeel
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 C heteluchtoven of 200 C conventioneel. Fruit twee fijn gesneden sjalotjes even aan in olijfolie en voeg daar de fijn gesneden courgette aan toe. Kruid met zout en peper en zet het vuur uit. Klop in een kom vier eieren los en voeg hier een flinke scheut melk aan toe, de hüttenkäse en de gerookte kaas. Meng alles goed door elkaar. Maak op smaak met zout en peper en de verse peterselie. Leg het deeg in de quiche-vorm en prik dit op enkele punten in. Bestrooi de bodem met paneermeel (dunne laag). Het paneermeel zuigt tijdens het bakken het vocht op zodat de bodem niet te nat wordt. Verdeel hier de blokjes courgette en sjalot over (zonder het bakvocht) en verdeel dan het ei-kaasmengsel er over. Zet de vorm in het midden van de oven en bak in ca. 35 minuten gaar.

  • Ik gebruikte kant en klaar deeg van Tante Fanny, nieuw in het koelvak. Ik kreeg deze om uit te testen. Het deeg smaakt iets anders dan de Franse en Belgische pate brisee (minder boterig) en is een goed alternatief voor als je geen tijd hebt om zelf deeg te maken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Hartige courgettetaart met huttenkase en gerookte kaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.