Tomatentaart met mozzarella en ansjovis

tomatentaart mozzarella ansjovis

Een goede bestemming voor de zelf gekweekte tomaten, deze taart. Op dit moment gaan onze tomaten in de tuin van mondjesmaat rijp naar heleboel tegelijkertijd rijp. Ik heb dit weekend in ieder geval de vriezer weer eens gevuld met verse tomatensaus en deze tomatentaart gemaakt. Lekker met een groene salade of een puntje als voorgerecht.

In het Italiaans heet deze taart “Torta al pomodoro, mozzarella e basilico”. Het recept komt uit het boek Groenten uit een Italiaanse tuin. Dit boek had deze Italiaanse “torta” met “flan” vertaald. Dat lijkt mij voor verwarring zorgen want een flan is ook een puddingtoetje. Ik vond de ansjovis meer een smaakmaker bij deze taart dan de basilicum. Toch best lastig om in een paar woorden de essentie van het gerecht neer te zetten. Ik heb het gehouden op:

Tomatentaart met mozzarella en ansjovis

Deeg:

125 gram bloem
65 gram boter, in kleine stukjes
2 tl fijn gesneden rozemarijnnaaldjes
2 a 3 el ijswater
snufje zout

Vulling:

8 kleine tomaten, ontveld en ontpit
1 bol mozzarella in kleine stukjes **
5 ansjovisfilets uit blik
1 eetlepel geraspte Parmezaanse of oude kaas
1 takje verse peterselie
1 takje verse basilicum
olijfolie
peper, zout

 Zeef de bloem in een kom. Voeg klontje boter toe aan de bloem en snij de boter met behulp van 2 messen door de bloem heen. Indien er kleine klontjes ontstaan, kun je het ijswater toevoegen en er een deeg van kneden. Voeg de fijn gesneden rozemarijnaaldjes toe en het zout. Kneed nog even door en laat ca 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 C.

Rol na 20 minuten het deeg op een bebloemd oppervlak tot een cirkel van 25 centimeter doorsnede. Vet een springvorm van 23 centimeter doorsnede in met wat olijfolie en drapeer de lap zodanig in de vorm dat er een randje van ca. 1 centimter hoogte is aan de zijkanten. Leg een stuk alumiumfolie op de bodem en vul de bodem met droge bonen om het deeg eerst blind te bakken in de oven. Bak 15 minuten, verwijder dan de aluminiumfolie en bonen en laat nog 10 minuten bakken.

Ontvel en ontdoe ondertussen de tomaatjes van hun velletje en pitjes (door ze even in kokend water te dompelen, gaan de velletjes makkelijk van de tomaten af) en snij ze in kwarten. Verdeel ze over de bodem. Strooi hier de mozzarella over. Snij de ansjovisfilets in de lengte in zo dun mogelijke streepjes en maak hier een raster van over de tomaten en mozzarella. Strooi nog wat Parmezaanse kaas er over en de gesnipperde peterselie en basilicum. Peper en zout naar smaak en tot slot nog wat olijfolie er over sprenkelen. De taart afbakken in zo’n 25 minuten totdat hij mooi bruin is.

* Ik heb de hoeveelheid deeg gehalveerd. Voor het originele recept dien je dus alle deeg-ingrediënten maal 2 te nemen. Lijkt mij, zeker achteraf, een veel te dikke korst opleveren.
** origineel recept: 200 gram mozzarella, lijkt mij ook wat veel.

Aangepast recept van: Groenten uit een Italiaanse tuin

Summary
recipe image
Recipe Name
tomatentaart met ansjovis
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *