Aardperencake met yoghurtglazuur

aardperencake 2

Op dit moment is “Koken met van Boven” weer wekelijks op de televisie. Ik ben geen trouwe kijker maar blijf bij het zappen nog wel eens even kijken naar wat er wordt gemaakt door Yvette van Boven. Enkele weken geleden zag ik een aardperentaart voorbij komen. Aardperen smaken in warme gerechten nootachtig en dus ik kon mij voorstellen dat een cake of taart met aardpeer lekker is. Een taart maken gaat mij te ver maar een cake lukt nog wel. Een goede gelegenheid was mijn aanstaande verjaardag.

Om wat meer inspiratie op te doen heb ik nog wat andere recepten voor aardperencake bekeken. Het is uiteindelijk een combinatie van een recept van een Amerikaanse blogster en van Yvette van Boven geworden met een eigen twist zoals de yoghurtglazuur. Daarnaast heb ik de hazelnoten vervangen door amandelen en de rozijnen door cranberry’s. Het eindresultaat was bijzonder lekker en heel snel op. Binnenkort gaat de cake nog een keer worden gemaakt want ook het einde van het aardperenseizoen is in zicht.

Aardperencake met yoghurtglazuur

100 gram meel
1 volle theelepel bakpoeder (5 gram)
75 gram witte basterdsuiker
halve tl gemberpoeder
snufje zout
125 geraspte aardpeer
citroensap
50 gram amandelen of hazelnoten
75 gram boter, gesmolten
2 eieren
handje gedroogde cranberry’s

3 eetlepels poedersuiker
halve eetlepel Griekse of Turkse yoghurt

Meng meel met bakpoeder, suiker, gemberpoeder en zout. Schil en rasp de aardpeer en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen. Rooster de blanke amandelen even kort in een droge koekenpan en stamp/maal  ze in fijne stukken. Meng de aardpeer, cranberry’s  en amandelstukjes door het meel. Voeg dan de gesmolten boter en eieren toe en meng alles met enkele slagen. Doe in een cakevorm of kleine taartvorm (18 cm doorsnede). Bak het geheel op 170 C in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met satestokje in de cake: de prikker dient er schoon uit te komen. Laat afkoelen en meng dan de poedersuiker met yoghurt en verdeel over de cake.

Bewaren

Grootmoeders honingmuffins

honing muffins

Ik heb drie potten en twee knijpflessen honing in de kast staan: 1 pot echte Zeeuwse bloemenhoning (voor gasten gekocht), 1 pot van de imker van mijn moestuincomplex (waar de bijtjes dus ook van mijn courgettebloemen hebben gesnoept), 1 pot van schoonfamilie die een stukje bos hebben waar een imker bijen op mag houden, 1 tube culinaire honing met tijm en 1 tube crèmehoning (beide gekregen om uit te proberen). Aangezien ik en de meeste familieleden geen honing op het brood eten, zoek je naar lekkere andere toepassingen. Er gaat wel eens een lepeltje in dressings en marinades, ook gaan er enkele lepels door de zelfgemaakte cruesli.

Deze grootmoeders honingmuffins hebben een fantastische honingssmaak en zijn heel simpel te maken. Het is niet mijn oma’s recept maar het recept van een grootmoeder van een mevrouw uit Wisconsin. Het recept was uitgeschreven met cups als maatvoering. Ik heb dit met behulp van omrekentabellen omgezet naar grammen en milliliters. Omdat ik niet zo’n ervaren bakker ben, hoop ik altijd maar dat het deeg de goede dikte heeft voordat ik het in de vormpjes giet. Dit deeg leek mij een beetje te dun maar heb gewoon maar afgewacht wat het resultaat zou zijn na het bakken. Het zijn lekker luchtige muffins geworden die de volgende dag ook nog smeuïg waren.

Dit recept is heel basic. Je kan nog een snufje kaneel, koekkruiden, vanille of andere toevoegingen overwegen om het nog lekkerder te maken. Het is echter niet nodig:

Honingmuffins

265 gram bloem
90 gram suiker
3 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 ei
240 ml melk
60 ml olie
60 ml honing

Vermeng de droge ingrediënten bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Vermeng in een andere kom het ei, melk, olie en honing en spatel dit door de droge ingrediënten. Als het te klonterig is, ga er dan nog even snel met een staafmixer door, niet te lang. Verdeel het mengsel over de vormpjes: vul ze driekwart. Bak in een oven van 180 C, in 20 minuten gaar en bruin. Check met een prikker of het deeg gaar is: de prikker moet schoon uit de muffins komen.

Hazelnootschuimkoekjes

hazelnootschuimkoekjes

Mijn vader heeft een hazelaar in de tuin die dit jaar heel productief was. Wij hebben de hazelnootjes gekregen om er iets lekkers van te maken. Eerst heb ik ze goed laten drogen. Van de helft  is hazelnoot-chocoladepasta gemaakt en deze heeft een heel wat intensere hazelnootsmaak dan Nutella! Vervolgens heb ik een tijd lang niet naar de hazelnoten omgekeken, maar vorige week had ik een uurtje vrij om de rest van de hazelnoten te gaan kraken.

Ik keek in eerste instantie uit naar hartige gerechten met hazelnoot. Eergisteren had ik echter alleen een eierdooier nodig en het eiwit bewaard. 1 + 1 =2: hazelnootschuim!. Hazelnootschuimgebak is sinds ik mij kan herinneren altijd mijn eerste keus van een schaal met gebakjes. Ik ben geen taartenbakker dus schuimkoekjes moesten het worden. Ik heb daarvoor een fantastisch en simpel recept gevonden, ‘nonnenkusjes’ genaamd. Maak gerust een dubbele portie van deze koekjes want er wordt om gevochten.
  
Hazelnootschuimkoekjes

1 eiwit
50 gram suiker
60 gram ontvelde geroosterde hazelnoten
enkele druppels vanille-essence

Verwarm de oven op 150 Celcius. Indien de hazelnoten nog niet gebrand en ontveld zijn: stort de hazelnoten op een bakblik en rooster ze circa 10 minuten in de oven, af en toe even omscheppen. Laat ze overigens niet donkerbruin worden want dan worden ze bitter. Haal vervolgens het bakblik uit de oven en laat de hazelnoten afkoelen. Om de velletjes te verwijderen van de hazelnoten, doe ze in een zakje en wrijf ze tegen elkaar aan. Het is niet erg als er nog stukjes vel op blijven zitten maar niet teveel omdat anders de koekjes bitter worden. Maal of stamp de hazelnoten fijn.

Klop het eiwit stijf in een goed ontvette (even doekje met azijn erdoor) schaal en roer hier de suiker, hazelnoten en vanille-essence door. Leg hoopjes van het schuim op een met bakpapier bekleed bakblik. Het schuim loopt nog een beetje uit, dus doe de hoopjes goed van elkaar af. Bak in ca 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Bananencake met speculaaskruiden

banaan speculaascake

Ik probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Door handig inkopen te doen is het grotendeels te voorkomen. Toch verdwijnt er wel eens groente en fruit uit het zicht of wijzigen plannen en heb je overschot. Restjes groente kan ik meestal wel kwijt in een zelfgemaakt soepje of ovenschotel. Restjes vlees gaan op de boterham of in de nasi/bami. Fruit dat maar blijft liggen, eindigt meestal in een toetje of cake. Geen probleem.

Nu heeft een pakjes en zakjes fabrikant zich opgeworpen tot redder van de restantjes groente. Deze fabrikant is een grote campagne begonnen. In de tv-reclame wordt voorgedaan hoe je een soepje maakt van een zakje en restjes groente. Je kan ook de groente mengen met de inhoud van een pakje aardappelcupcakemix en dan weer eens wat anders op tafel zetten. Overigens heeft Jeroen Meus op zijn site Dagelijkse Kost een heerlijk recept voor aardappelcupcakes van verse aardappelen!

Dan kom je gelijk bij het punt waarom deze campagne zo’n onzin is. Lekkere groente verpest je niet met de inhoud van deze pakjes. Het is daarnaast allemaal zo makkelijk zelf te maken zonder bijzondere ingrediënten en vaak net zo snel als met een pakje. Dan hebben het we nog niet eens over het geld dat je kunt besparen door deze zakjes en pakjes te vermijden. Daarom is er een social media aktie gestart: iedereen die trots is dat hij/zij zonder zakjes en pakjes iets lekkers op tafel zet, laat dat weten met de toevoeging #nopakjes* aan het bericht.

Voor een #nopakjes Sinterklaasfeest is deze banaan-speculaascake een idee. Je kan er oude, overrijpe bananen in kwijt en is makkelijk en snel te maken!

Bananencake met speculaaskruiden

2 eieren (m)
160ml neutraal smakende olie (bv zonnebloemolie)
140 gr (bruine) basterdsuiker
100 gr bloem
50 gr volkorenbloem
2 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder
2 kleine rijpe bananen, geprakt

Verwarm de oven voor op 180 C, hetelucht.
Vermeng de bloem, volkorenbloem, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker met elkaar. Voeg hier de 2 eieren, olie en de fijn geprakte bananen bij en meng alles met een paar flinke slagen. Vul een ingevette Zeeuwse knopvorm** hiermee en zet in het midden van de oven. Bak in ongeveer 30 a 40 minuten gaar. Controleer na 30 minuten even met een sateprikker: komt deze er schoon uit dan kan je de cake uit de oven halen.

Bron: Onweerstaanbaar lekker “Desserten”

* De #nopakjes aktie is een initiatief van Antoinette van www.italiaanskokenmetAntoinette.nl
 en Karin van www.koken.blogo.nl (koken met Karin). 
** Een Zeeuwse knopbakblik heeft een inhoud van 1,2 liter, vergelijkbaar met een standaard cakeblik.  

Pompoenjam met limoen & pompoenmuffins

pompoenjam pompoenmuffins

Wat te doen met pompoen. Een soepje van maken natuurlijk. Mijn favoriet is nog steeds pompoensoep met kerrie masala. Op mijn blog staan daarnaast nog de volgende recepten met pompoen:

pompoen-rosti
pompoen-gnocchi
hartige pompoentaart
tajine met 5 soorten groente en gehaktballetjes
spaghettipompoensalade

Wat erg lekker is maar niet geblogd vanwege de slechte foto’s: pompoenpannenkoeken. Eet ze bijvoorbeeld met wat gebakken ui, spek en champignons. Natuurlijk hoort ook een pittige Indiase curry met pompoen in het rijtje thuis. Vanwege de neutrale smaak is er ook goed met pompoen te bakken. Op mijn bucket-list staat nog een hartig pompoenbrood en pastarolletjes met pompoen en spinazie.

Vorige week heb ik een redelijk grote oranje pompoen onder handen genomen. Van de ene helft van de pompoen heb ik 4 liter! soep gemaakt en de andere helft is jam geworden. Met deze jam kan je ook heerlijke pompoenmuffins maken:

Pompoenjam met limoen

(3 potjes jam)

685 gram pompoenblokjes*
275 gram geleisuiker extra**
1 limoen, het sap

Ontpit de pompoen en snij de schil van de pompoen. Meet de hoeveelheid pompoen en suiker af. Doe alles in een pannetje en voeg het sap van de limoen toe. Laat alles pruttelen totdat de pompoen zacht is. Haal dan van het vuur en maak er een mooie massa van met behulp van de staafmixer. Zet dan weer terug op het vuur. Indien de bubbels een beetje ploffen aan de bovenkant van jam, doe dan een lepeltje jam op een koud bordje en kijk of al een goede dikte heeft gekregen. Laat anders nog even doorpruttelen. Vul uitgekookte potjes met de jam, doe de deksel er stevig op en zet ze omgekeerd te koelen. 

 * aantal grammen pompoen delen door 2,5 = hoeveelheid suiker
** is geleisuiker voor half zoete jam, hou anders de hoeveelheid van het pak gewone geleisuiker aan

 

Pompoenmuffins

150 gram pompoenjam (halfzoete)
125 gram boter, zacht gemaakt
100 gram suiker
2 eieren
250 gram bloem
2 tl bakpoeder
1 snufje kaneel
1 mespunt zout
evt nutella

Verwarm de oven voor op 180 C (hetelucht). Meng de bloem met de suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Voeg dan de natte ingrediënten toe: de eieren, jam en boter. Meng dit goed door elkaar en vul de muffinvormpjes voor driekwart met het deeg. Schep eventueel nog een theelepel nutella op het laatst over het deeg en maak er een mooie “swirl” van door een paar keer te roeren. Bak ze in ca. 20 minuten gaar.

Spicy chai tea latte cake

chai tea latte cake

Het leek mij lekker om chai tea latte in een cake te verwerken. Als je dan gaat googlen zijn er natuurlijk al bloggers die hetzelfde idee hadden. Een paar weken geleden heb ik een Amerikaans recept uitgeprobeerd. De chai tea latte cupcakes konden linea recta de vuilnisbak in want ze waren wel gerezen maar zeer sompig. Ik baal altijd stevig indien een baksel niet lukt.

Deze keer heb ik, na deze ervaring, een voor mij bekend recept aangepast. Daarnaast had ik inmiddels een pakje spicy cacao tea bio van Simon Levelt in de kast staan, waar ik voor mijn gevoel een bijzondere en pittige chai tea latte van kon maken. Het resultaat is boven verwachting. Je proeft de chai tea latte goed terug in de cake en daarnaast komt er nog een lichte cacaosmaak bij. Bonus: de keuken ruikt gek genoeg tijdens het bereiden naar kersttijd. Wellicht een ideetje alvast voor een kerstbrunch.

Spicy chai tea latte cake

110 ml griesmeel*
220 ml bloem
10 gram bakpoeder (1/2 zakje)
110 ml olie
110 ml melk
110 ml suiker
2 eieren

3 tl spicy cacao tea** (bio Simon Levelt)
1 kardemom-peul, gekneusd
1/4 tl kaneel
1 kruidnagel
1/4 tl gedroogde gember

Doe de kruiden in een bakje/vijzelbakje en kneus de kardemompeul en kruidnagel goed. Doe de melk in een pannetje. Doe vervolgens de kruiden en thee in de melk. Laat langzaam aan de kook komen en  5 minuten zachtjes doorkoken. Roer ondertussen de melk met een garde anders vormt de melk een laagje aan de bodem en dat kan dan verbranden. Zet na 5 minuten uit en giet de melk door een zeefje. Laat afkoelen.

Pak een maatbekertje en meet de hoeveelheden voor de cake telkens met hetzelfde maatbekertje. Alles tot het streepje 110 ml, behalve de bloem. Daarvan is de dubbele hoeveelheid nodig.

Verwarm de oven voor op 180 C (beter niet op heteluchtstand maar op onder-en bovenwarmte)

Klop de eieren los met de suiker. Voeg de olie en melk toe. Roer de  griesmeel erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en klop dit door de rest heen. Doe de massa in een goed ingevet bakblik en zet deze in het midden van de oven.

Kijk na een half uur of de cake gaar is door met een satestokje in de cake te prikken. Komt het stokje er droog uit, dan is de cake gaar. Bij mij was dat na 35 minuten.

* Het liefst fijne griesmeel maar het kan ook met de griesmeel voor griesmeelpap.
** of 2 tl zwarte thee en een peperkorrel

Bewaren

Bewaren

koekjes met salie, gember en citroen

saliekoekjes

De salie doet het goed in de kruidenbak. Zo goed zelfs, dat ik een deel ga verwijderen. De blaadjes vries ik in voor de winterperiode. Daarnaast ga ik het de komende tijd eens wat meer gebruiken in de keuken. Salie smaakt in veel gerechten goed dus dat zal geen probleem zijn. Wat ik nog niet eerder heb geprobeerd is de salie te gebruiken in zoetigheden maar ik kan nu alvast verklappen dat deze saliekoekjes geweldig lekker zijn. Zelfs zoon van 6, de kieskeurigste hier thuis, vindt de koekjes super.

Aan salie wordt geneeskracht toegeschreven en het schijnt goed voor de hersenen, tanden, zenuwen etc te zijn. Het is een echt power-kruid dus. Hier nog wat andere ideeën voor het gebruik van salie:

* Saliestroop (in toetjes): Verwarm in een steelpan 400 g suiker met 500 ml water en leg nadat de suiker is opgelost er een bosje salie in. Laat de salie op laag vuur zo’n 15-20 minuten in de suikersiroop trekken. Laat de salie in de siroop afkoelen. Schenk de suikersiroop door een zeef in een schoon flesje en bewaar op kamertemperatuur.
*  Saliemelk (voor een goede nachtrust): 5 salieblaadjes in 1 liter melk laten koken. De drank zoet maken met honing. De melk zeven zodat de salie blaadjes worden verwijderd.
* Bij peulvruchten: lekker mee laten stoven met bijvoorbeeld witte bonen
* Salieboter: verwarm boter in een pan en bak hier op zacht vuur enkele blaadjes salie in. Klassiek met gnocchi.

Saliekoekjes met gember en citroen

250 gram bloem
125 gram boter
100 gram kristalsuiker
1 ei
2 tl verse gember, geraspt of 1/2 tl gemberpoeder
4 tl zeer fijngesneden salieblaadjes
2 tl citroenrasp
1 tl bakpoeder*
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 C (180 bij hetelucht)
Meng de bloem met de bakpoeder, boter, de kristalsuiker, het ei en een snufje zout. Kneed alles goed door elkaar. Voeg dan de gember, citroenschil en salie toe en kneed dit er goed door. Rol uit tot een lap van 2 mm dik en steek hier rondjes uit met een deegsteker of met de bovenkant van een glas. Leg de rondjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in ca. 12 minuten licht goudbruin. Laat afkoelen voor gebruik.

Naar een recept van www.food.com

Deense appelcake (Æblekage)

deense appelcake

De appeloogst is begonnen en dus een goede tijd om eens te gaan kijken bij de overwoekerde boomgaard in de buurt. Deze ligt op een paar kilometer afstand, net achter de Westerscheldedijk, en is in in het verleden door de gemeente aangekocht. Het vormt nu onderdeel van een klein natuurgebied met wandelpaden. Enkele generaties trekken daar al naar toe om bessen, bramen, appels en peren te plukken. De paden zijn overwoekerd met bramenstruiken dus het plukken is best lastig. Er zijn ingangen van enkele meters in gekapt maar de middelste bomen zijn niet meer bereikbaar.

We zagen gelijk dat er al driftig was geplukt maar hebben evengoed tijdens onze wandeling nog een zakje met appels en peren kunnen plukken. Met een deel van de appeltjes heb ik deze Deense appelcake/taart gemaakt. Het bestaat uit laagjes cake en gesuikerde appelpartjes. Een lekkere luchtig en smeuïge cake. Ik heb voor dit recept gekozen omdat ik weer eens wat anders wilde dan de Hollandse appeltaart of plaatcake en wij net een korte vakantie hebben gehad in Denemarken. In Denemarken stonden er overal bordjes met “Aeble” en kistjes appels langs de weg. Hier in Zeeland komen de kistjes en de geldkistjes ernaast ook weer tevoorschijn.

Een goede tijd om weer eens een zakje appels mee te nemen en deze appelcake te maken:

Deense appelcake (Æblekage)

185 gram roomboter, zacht gemaakt
165 gram kristalsuiker plus 4 el kristalsuiker
3 M eieren 
185 gram patentbloem
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden/kaneel
600 gram appels 

Verwarm oven voor op 180 conventioneel of 160 bij hete-luchtstand. 
Maak de boter zacht (halve minuut op ontdooistand magnetron) en laat even afkoelen indien het opgewarmd is. Mix samen met de 165 gram kristalsuiker lichtgeel en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix telkens na toevoeging van een ei. Zeef de patentbloem en bakpoeder en voeg aan het boter mengsel toe. Meng de suiker met de koekkruiden/kaneel. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze kwart en daarna in dunne plakjes. Vet een taartvorm met diameter van 22 centimeter in en doe de helft van het deeg in de vorm. Verdeel hier een laagje appelpartjes over, bestrooi dit met de helft van het kaneelsuikermengsel. Verdeel dan de andere helft van het deeg hier over en verdeel de rest van de appelpartjes. Bestrooi deze appelpartjes met de andere helft van de kaneelsuiker en zet de cake in het midden van de oven. Bak in 55-60 minuten gaar. Dek eventueel de laatste 10-15 minuten af met alu-folie indien de cake te snel bruint aan de bovenkant.  De cake blijft zo’n twee dagen goed mits koel gezet en goed afgedekt.  

bron:  www.sbs.com.au

Yoghurtcake met fijne griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

yoghurtcake griesmeel amandel citroen

Opgetogen keken we in het vroege voorjaar naar onze twee amandelbomen: dit wordt de beste amandeloogst tot nu toe. De takken zaten vol met kleine amandelvruchtjes: een oogst van honderden amandelen leek binnen bereik. Enkele weken later lieten de bomen zeker driekwart van alle amandelvruchten vallen. Nog geen week daarna lag de grond weer bezaaid vanwege een storm. Nu ziet het er naar uit dat wij de minste amandelen tot nu toe gaan krijgen.  Misschien zijn ze dan wel groter (typte ze hoopvol).

Het is fijn een voorraadje amandelen in huis te hebben, zodat je bij recepten met amandelmeel nooit naar de winkel hoeft te rennen. Het recept hieronder -met amandelmeel- is via het blog van Klary Koopman gevonden en is voor een “Lighter lemon drizzle cake” (BBC Good Food). Van Klary Koopman’s aangepaste versie heb ik de griesmeel (in plaats van polenta) overgenomen en het takje rozemarijn. Van de BBC-versie heb ik weer de gemalen amandelen gebruikt. Ik heb vervolgens de helft van de citroensiroop gemaakt en dat was ook voldoende.   

Een smeuïge cake, perfect voor citroenliefhebbers en erg lekker als toetje met een kopje koffie:

Yoghurtcake met griesmeel, amandel en citroen-rozemarijnsiroop

175g zelfrijzend bakmeel*
1½ tl bakpoeder*
50g gemalen amandelen**
50g fijne griesmeel
geraspte citroenschil van 1 citroen
75ml zonnebloemolie, plus extra voor de vorm
140g kristalsuiker
2 eieren
225g yoghurt

Voor de citroensiroop:

45g kristalsuiker
sap van 1 citroen

30 cl water
takje rozemarijn
Verwarm de oven voor op 180 C bij onder en bovenwarmte of 160 C bij hete lucht. 
Doe het bakmeel, bakpoeder, amandelmeel, griesmeel, suiker en citroenschil bij elkaar in een kom en roer goed door. Maak dan een kuiltje en voeg de eieren en yoghurt toe. Roer alles goed door en voeg dan de olie erbij. Roer alles nog een keertje om en stort dan in een ingevet (Zeeuwse knop-)bakblik.  Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in ca. 45 minuten gaar. Prik na 45 minuten met een satestokje: komt het er zonder resten uit dan is de cake gaar. Verwarm ondertussen de suiker met citroensap en water in een pannetje en doe hier een takje rozemarijn bij. Laat het tot een siroop (zachtjes) borrelen en verwijder de rozemarijn. Haal de gare cake uit de oven en stort het op een rekje. Prik er enkele gaatjes in en verdeel de grootste deel van de siroop over de cake. Strijk met een kwastje de resterende siroop over de zijkanten.

* of 175 gram bloem met 2,5 tl bakpoeder
** verwijder van 60 gram hele amandelen het velletje door ze eerst even in kokend heet water te weken. Het velletje laat daarna makkelijk los. Vermaal dan de blanke amandelen in de blender tot amandelmeel.  

cake met Citroenmelisse & tijm

cake citroenmelisse tijm

De citroenmelisse is zich aan het verspreiden door de hele tuin. Het liefst vestigt de melisse zich bij de rozenstruiken. Tegenwoordig zie ik al plukken citroenmelisse op 6 meter afstand van de struik. Bij het schoffelen komt er regelmatig een lekkere citroengeur je tegemoet, dan heb je weer een nieuw plukje citroenmelisse te pakken. Ik heb dus genoeg citroenmelisse om er lekker mee te koken. Je kunt er limonade en ijsjes mee maken, maar het is ook erg lekker in sausjes (bij vis).

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. De Romeinen introduceerden de plant in West-Europa waar hij als kruid in de kloostertuinen werd gekweekt. In het Grieks betekent ‘melissa’ honingbij; bijen zijn dan ook dol op de bloemen van citroenmelisse. Er worden medicinale krachten aan toegekend: het zou goed voor de spijsvertering zijn, het heeft een ontspannende werking en het wordt gebruikt bij aromatherapie om depressies te verminderen. Volksgeloof zegt dat je weer jonger wordt als je iedere ochtend wat van het kruid tot je neemt.

De citroenmelisse en een snufje tijm geven deze cake een licht kruidig citrussmaakje mee. De citroenmelisse geeft ook na een paar dagen nog mooie frisgroene spikkeltjes in de cake. De beste test: de kinderen vonden de cake ook lekker!

Citroenmelisse & tijmcake


225 gram bloem
2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
1,5 dl volle melk
2 el gesnipperde citroenmelisseblaadjes
1 tl tijmblaadjes
125 gram zachte roomboter
125 gram suiker
2 eieren
1 tl citroenrasp

Verwarm de oven voor op 175 C. 
Meng de bloem met bakpoeder en zout. Doe de melk in een pannetje en voeg de citroenmelisse en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat de kruidenmelk afkoelen. Klop met mixer de suiker met de boter tot een luchtig geheel. Voeg de 2 eieren toe en citroenrasp en klop nog even door. Meng de bloem en kruidenmelk erdoor met een lepel. Doe het cakebeslag in een vorm van ca. 20 centimeter doorsnede. De cake is gaar in ca. 40 minuten op 175 C.