Hazelnootschuimkoekjes

hazelnootschuimkoekjes

Mijn vader heeft een hazelaar in de tuin die dit jaar heel productief was. Wij hebben de hazelnootjes gekregen om er iets lekkers van te maken. Eerst heb ik ze goed laten drogen. Van de helft  is hazelnoot-chocoladepasta gemaakt en deze heeft een heel wat intensere hazelnootsmaak dan Nutella! Vervolgens heb ik een tijd lang niet naar de hazelnoten omgekeken, maar vorige week had ik een uurtje vrij om de rest van de hazelnoten te gaan kraken.

Ik keek in eerste instantie uit naar hartige gerechten met hazelnoot. Eergisteren had ik echter alleen een eierdooier nodig en het eiwit bewaard. 1 + 1 =2: hazelnootschuim!. Hazelnootschuimgebak is sinds ik mij kan herinneren altijd mijn eerste keus van een schaal met gebakjes. Ik ben geen taartenbakker dus schuimkoekjes moesten het worden. Ik heb daarvoor een fantastisch en simpel recept gevonden, ‘nonnenkusjes’ genaamd. Maak gerust een dubbele portie van deze koekjes want er wordt om gevochten.
  
Hazelnootschuimkoekjes

1 eiwit
50 gram suiker
60 gram ontvelde geroosterde hazelnoten
enkele druppels vanille-essence

Verwarm de oven op 150 Celcius. Indien de hazelnoten nog niet gebrand en ontveld zijn: stort de hazelnoten op een bakblik en rooster ze circa 10 minuten in de oven, af en toe even omscheppen. Laat ze overigens niet donkerbruin worden want dan worden ze bitter. Haal vervolgens het bakblik uit de oven en laat de hazelnoten afkoelen. Om de velletjes te verwijderen van de hazelnoten, doe ze in een zakje en wrijf ze tegen elkaar aan. Het is niet erg als er nog stukjes vel op blijven zitten maar niet teveel omdat anders de koekjes bitter worden. Maal of stamp de hazelnoten fijn.

Klop het eiwit stijf in een goed ontvette (even doekje met azijn erdoor) schaal en roer hier de suiker, hazelnoten en vanille-essence door. Leg hoopjes van het schuim op een met bakpapier bekleed bakblik. Het schuim loopt nog een beetje uit, dus doe de hoopjes goed van elkaar af. Bak in ca 20 minuten gaar in het midden van de oven.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hazelnootschuimkoekjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Published by

4 thoughts on “Hazelnootschuimkoekjes

  1. oh heerlijk Christien! Wij maken zoiets met Kerst, dan gaat er nog een stukje hazelnoot (of een hele.halve) in het midden. Maar als ik die nonnetjes van jou zie dan zou ik ze in een bedje van mokkaroom willen leggen.
    Want mijn jeugddroom en totaal 100% favoriet bij Nederlands gebak was toch wel hazelnootschuim met mokka. Zaligheid!

  2. ja, ik was daar ook van! maar taarten bakken is niet zo mijn hobby en dit is ook gewoon lekker. Het halve hazelnootje heb ik weggelaten maar voor gasten zou ik die moeite nog wel doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *