cake met Citroenmelisse & tijm

cake citroenmelisse tijm

De citroenmelisse is zich aan het verspreiden door de hele tuin. Het liefst vestigt de melisse zich bij de rozenstruiken. Tegenwoordig zie ik al plukken citroenmelisse op 6 meter afstand van de struik. Bij het schoffelen komt er regelmatig een lekkere citroengeur je tegemoet, dan heb je weer een nieuw plukje citroenmelisse te pakken. Ik heb dus genoeg citroenmelisse om er lekker mee te koken. Je kunt er limonade en ijsjes mee maken, maar het is ook erg lekker in sausjes (bij vis).

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa. De Romeinen introduceerden de plant in West-Europa waar hij als kruid in de kloostertuinen werd gekweekt. In het Grieks betekent ‘melissa’ honingbij; bijen zijn dan ook dol op de bloemen van citroenmelisse. Er worden medicinale krachten aan toegekend: het zou goed voor de spijsvertering zijn, het heeft een ontspannende werking en het wordt gebruikt bij aromatherapie om depressies te verminderen. Volksgeloof zegt dat je weer jonger wordt als je iedere ochtend wat van het kruid tot je neemt.

De citroenmelisse en een snufje tijm geven deze cake een licht kruidig citrussmaakje mee. De citroenmelisse geeft ook na een paar dagen nog mooie frisgroene spikkeltjes in de cake. De beste test: de kinderen vonden de cake ook lekker!

Citroenmelisse & tijmcake


225 gram bloem
2 tl bakpoeder
1/4 tl zout
1,5 dl volle melk
2 el gesnipperde citroenmelisseblaadjes
1 tl tijmblaadjes
125 gram zachte roomboter
125 gram suiker
2 eieren
1 tl citroenrasp

Verwarm de oven voor op 175 C. 
Meng de bloem met bakpoeder en zout. Doe de melk in een pannetje en voeg de citroenmelisse en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat de kruidenmelk afkoelen. Klop met mixer de suiker met de boter tot een luchtig geheel. Voeg de 2 eieren toe en citroenrasp en klop nog even door. Meng de bloem en kruidenmelk erdoor met een lepel. Doe het cakebeslag in een vorm van ca. 20 centimeter doorsnede. De cake is gaar in ca. 40 minuten op 175 C.

Summary
recipe image
Recipe Name
cake met citroenmelisse en tijm
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *