Asperges met zeevruchten en hollandaisesaus

asperges zeevruchten hollandaisesaus

Zeevruchten vind je in de viswinkel en in het vriesvak van de supermarkt. Wat je daar niet treft zijn zeedruiven. Een zeedruif is een kwalletje dat op een gepelde druif lijkt. Dit kwalletje spoelt af en toe aan op de strandjes rond de Oosterschelde. In sommige landen, zoals China en Japan, eten ze (tentakels van de) kwal. We hebben het ooit in het vliegtuig naar Hongkong aangeboden gekregen. Het bleek vrij smakeloos. Hier in Nederland zijn er voor zover ik heb na kunnen gaan geen eetbare kwallen. We houden het dus lekker bij zeevruchten, zoals garnaaltjes en mosselen.   

Het is een bijzonder smakelijke combinatie: zeevruchten met hollandaisesaus en asperges. Je zou de mix nog uit kunnen breiden met wat blokjes (stevige) vis. Voor dit gerecht staat het hele fornuis vol pannen maar het was het zeker waard: 

Asperges met zeevruchten en hollandaisesaus

 

Een kilo asperges
300 gram gemengde zeevruchten (bv. garnalen, mosselen, inktvisjes, krabvlees)*
2 eierdooiers
1,5 el wijnazijn/dragonazijn
50 gram ongezouten roomboter
zout, witte peper

Schil, haal de kontjes van de asperges er af en zet ze op in koud water. Indien het water kookt, duurt het rond de 10 minuten bij dikke asperges voordat ze gaar zijn. Prik af en toe even om dat te controleren.

Laat de boter smelten op een laag vuurtje. Schep eventuele vlokjes van de boter af. Haal de boter van het vuur. Klop de eierdooiers samen met de azijn los. Doe het in een pan of beter in een kom boven een pan met heet water (au bain marie) en verwarm de losgeklopte eierdooiers langzaam tot ze gaan binden maar haal op tijd de pan van het vuur voordat ze gaan stollen. Voeg dan langzaam de iets afgekoelde boter door. Let op dat de boter niet te heet is anders gaan de eieren alsnog stollen. Maak op smaak met zout en witte peper. Hou de saus op laag vuur warm.

Bak de zeevruchten even kort, enkele minuten, in een pan met hete olie. Bestrooi met peper.

Lekker met tagliatelle.

Nee, een zeedruif is geen zeevrucht….. 

* Bij de viskar zijn de zeevruchten soms gemarineerd.

Summary
recipe image
Recipe Name
asperges met zeevruchten en hollandaisesaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *