Gegrilde pijlinktvis met een olijven-visvulling

gevulde pijlinktvis

Het is weer barbecuetijd en dan komen er bij ons elk jaar wel een keer gegrilde pijlinktvisjes op tafel. Er zijn mensen die griezelen bij de gedachte aan het eten van inktvis. Sommige inktvissen zien er ook niet zo smakelijk uit. Pijlinktvisjes daarentegen hebben maar een klein kopje met tentakels. De rest van de pijlinktvis lijkt op een puntzakje waardoor je het goed kan vullen. Deze keer heb ik de pijlinktvisjes gevuld met een mengsel van vis, olijf, knoflook, ui en ansjovis. Ik heb ook pijlinktvisrecepten gezien waarbij ze zijn gevuld met gehakt. Dat ga ik ook nog eens een keer uitproberen.

Pijlinktvisjes zijn niet eens zo duur. Ze zijn zelfs goedkoper dan de meeste vis. Vers worden ze bijna nooit aangeboden. De viswinkel heeft ze wel vaak in de diepvries voorradig. Het schoonmaken lijkt lastig, maar is het niet. Bij het recept staat beschreven hoe je ze schoonmaakt. Na het schoonmaken kan je de pijlinktvisjes even in citroensap en olijfolie marineren en zo op de grill leggen, of dus vullen.   

Ze hebben maar even nodig om te garen op de barbecue. Dat is heel handig voor het begin van een barbecuefeestje. Een lekker pittig sausje* smaakt hier geweldig bij.

Gegrilde pijlinktvis met een olijven-visvulling

1 kilo pijlinktvisjes
200 gram witvis
zwarte olijven, in fijne stukjes gesneden
halve kleine rode ui of sjalot, fijn gehakt
3 ansjovisfilets
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 el fijn gesneden verse of 1 tl gedroogde Mediterraanse kruiden (oregano, rozemarijnnaaldjes, tijmblaadjes, salie)
2 el citroensap
zout, peper
satéprikkers

Maak de pijlinktvis schoon:
Trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijfje. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Ga nog even met je vingers door het binnenste van het lijfje om nog eventuele restanten te verwijderen. Trek de harde balein los, dit gaat heel soepel. Het paarse vliesje (buitenkant) is makkelijk af te pellen. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop en gooi de rest weg.

Leg de satéprikkers in water.

Snij de witvis in kleine stukjes van circa halve centimeter. Hak of snij de olijven, ui of sjalot, knoflook en ansjovisfilets in fijne stukjes. Snij de tentakels van de inktvisjes in kleine stukken. Doe alles in een kom en vermeng met de kruiden en citroensap. Bestrooi met een beetje zout (door de ansjovisfilets is het al een beetje zout) en peper. Indien je een citroen hebt, voeg dan nog een beetje citroenrasp toe. Meng alles goed en vul de pijlinktvis (niet te dik want anders duurt het te lang voordat ze gaar zijn) tot 2 centimeter onder de rand. Maak de bovenkant dicht met behulp van de satéprikker.

Indien je gaat grillen met de grillpan: verhit de grillpan. Leg de inktvisjes op de grill en draai na enkele minuten om en laat nog enkele minuten grillen. Dien de visjes op. Lekker met een pittig sausje, zoals een harissa*- of chilisaus. 

* Een eenvoudige harissasaus: enkele eetlepels tomatenketchup met 2 centimeter harissapasta, scheutje citroensap en eventueel nog wat fijn gesnipperde ui door elkaar mengen. Harissapasta is een peperpasta met o.a. knoflook en koriander.

Summary
recipe image
Recipe Name
gegrilde pijlinktvis met olijvenvulling
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Gegrilde pijlinktvis met een olijven-visvulling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *