Oesters 3 manieren

Voor de één is het een verwennerij en een ander weet niet goed wat er mee aan te vangen: een mandje verse oesters. Ik behoor tot de eerste categorie, zeker als het ook nog eens Zeeuwse platte oesters zijn. Zeeuwse platte oesters zijn delicaat van smaak en het beste rauw te eten, met wat citroensap of frambozenazijn. De creuse (de langwerpige oester) is wat zilter waardoor je de oester ook gegratineerd goed proeft.

Afgelopen zomer wilde ik van onze eigen oogst al eens een keer frambozenazijn maken omdat ik had gelezen dat oesters erg lekker zijn met deze azijn. Het is er  helaas niet van gekomen dus kocht ik in Lille bij de Auchan vorige week frambozenazijn. Bij deze Auchan krijg ik bij het azijnschap altijd last van keuze-stress: zal ik bessen-azijn meenemen, welk merk rodewijnazijn is het beste, zal ik voor de zekerheid toch nog een fles dragon-azijn inladen, etc.

De volgende dag kon ik de combinatie frambozenazijn met oesters uittesten en het is inderdaad erg lekker!  Nu met de feestdagen in aantocht zijn oesters goed te verkrijgen dus tijd voor een oesterfeestje:

Oesters 3 manieren:

Rauwe oester:

oester
frambozenazijn
sjalot

Gebakken oester met bruiswijn

oester
sjalot
roomboter
bruiswijn

Gegratineerde oester

oester
citroensap
boter
verse bieslook of peterselie
snufje cayennepeper
paneermeel

Open de oesters: begin met openen aan de achterkant en werk naar voren. Snij de oesters los van de platte kant en doe de platte kant van de oester weg. Maak de oesters ook even los van de bolle schelp. Leg de rauwe oesters op een oesterbord of op een schaal met een laagje zout zodat ze stevig liggen. Giet op de rauwe oesters een paar druppels frambozenazijn en leg enkele stukjes sjalot er bij.

Voor de gebakken oesters: verhit de boter in een pan en bak hier de oesters kort in aan (hooguit een minuut). Leg ze weer terug in de schelp, verdeel wat stukjes sjalot er over en besprenkel met de bruiswijn.

De gegratineerde oesters: besprenkel de oester met wat citroensap, verdeel kleine stukjes boter over de oesters, bestrooi met wat verse bieslook of peterselie en een snufje cayennepeper. Top af met wat paneermeel en zet de oesters onder de grill in de oven tot het paneermeel lichtbruin is gekleurd.

Coquille en langoustine in citroen-gembersaus

coquille langoustine citroen

Het voordeel van deze tijd, de donkere dagen voor Kerstmis, is dat “wild” en schaal- en schelpdieren goed te verkrijgen zijn. Het is dan ook voor mij een opgave om niet met produkten buiten mijn boodschappenlijstje de supermarkt uit te lopen. Ik heb twee weken lang de coquilles in de winkel kunnen negeren maar afgelopen donderdag gingen ze mee, samen met nog enkele langoustines. De hele middag heb ik mij verheugd op het avondeten.

Een coquille is een schelpdier en wordt ook wel Sint-Jacobsschelp genoemd. Je kan ze met of zonder schelp kopen. Ze zijn heel erg snel klaar: binnen enkele minuten heb je al op tafel staan. Langoustine wordt ook wel Noorse kreeft genoemd. De door mij gekochte kreeftjes waren zo’n 10 centimeter lang maar ze zijn ook wel groter te koop. Ze zijn net als garnalen te pellen: je kraakt de schaal net achter de kop door hem te buigen tegen de kromming in. Daarna pak je het uiteinde van de staart en trek je deze eraf. Het is niet mogelijk, net als bij gewone kreeft, het vlees uit de scharen te halen dus blijft alleen het staartvlees over om te eten.

De citroen-gembersaus past geweldig bij de coquilles en langoustine. Serveer met wat stokbrood voor de restant saus op bord!

Coquille en langoustine in citroen-gembersaus

3 coquilles per persoon
1 langoustine per persoon

1/2 citroen
50ml witte wijn
1 teentje knoflook, fijn gesneden
2 cm gember, geraspt
1 sjalotje, fijn gesneden
1/2 rode peper (zeer fijn gesneden) of tabasco*
verse peterselie
50-60 gram boter
zout, peper
olijfolie

Doe het sap van de citroen en wijn in een pannetje. Voeg hier als het vocht kookt, de knoflook, gember (peper) en sjalot aan toe en laat het tot de helft inkoken. Zet dan het vuur laag en voeg 50 gram koude boter blokje voor blokje aan toe. Proef de saus: de saus moet zuur smaken maar niet te zuur. Voeg bij te zuur nog wat boter toe, voeg indien zo zuur wat citroensap toe. Maak verder op smaak met zout en peper. Bak de langoustine’s twee minuten aan in hete olijfolie en voeg dan de coquille’s toe: bestrooi de coquilles licht met zout en peper en bak ze lichtbruin aan elke kant: ze zijn snel gaar (indien licht doorschijnend). Schep ondertussen de langoustine’s af en toe om. Serveer met citroen-gembersaus en wat gesnipperde peterselie.

Ik vind rode peper/cayennepeper of tabasco lekker bij schaaldieren maar je kan dit ook weglaten als je daar zelf niet zo van houdt.

Mosselkroket

mosselkroket

De eerste stap op het gebied van zelf kroketten maken is de allergrootste. Daarna wordt het steeds makkelijker. Na een paar keer zelf kroketten te hebben gemaakt, draai ik er tegenwoordig mijn hand niet meer voor om. In de avond maak je de ragout, om er de volgende ochtend op het gemakje de kroketten mee te draaien. Natuurlijk speelt ook wel mee dat je als liefhebber van kroketten het eindresultaat erg waardeert: een (in tegenstelling tot de fabriekskroket) goed gevulde, knapperige kroket.

De mosselkroket vind je niet vaak op menukaarten en dan hoogstens als onderdeel van een voorgerecht. In het vriesgedeelte van de supermarkt heb ik ze zelfs nog nooit gezien. Ze zijn wel kant en klaar te koop bij goede viswinkels. Des te leuker is het natuurlijk om ze zelf te maken en exclusief van het mosselkroketje te genieten tijdens lunch of ze als bijzondere traktatie aan gasten te serveren.

Ik vind het zelf fijn als er geen hele mosselen in de ragout zitten maar stukjes. De mosselbouillon die wordt gebruikt, is gezeefd mosselkookvocht. Mijn mosselkookvocht en mosselen had ik zelf over van de mosselen op Philippiense wijze. Mocht je de mosselen speciaal voor de kroketten gaan koken dan kan ik dat recept aanraden. Je kan het kookvocht eventueel door visbouillon vervangen indien je per ongeluk het vocht heb weggegooid maar nog wel wat mosselen over hebt.

Mosselkroket


50 gare mosselen (1 kilo ongekookte mosselen)
75 gram boter
100 gram bloem
200-250 ml mosselbouillon* of visbouillon
100 ml melk
2 el crème fraîche
10 blaadjes salie
bosje peterselie
verse peper
worcestershiresaus, een scheutje
3 blaadjes gelatine

2 eieren
bloem
paneermeel

Leg de gelatineblaadjes te week in water. Snij de mosselen in stukjes en snipper de salie en peterselie fijn. Verwarm de boter en voeg de bloem toe als de boter is gesmolten. Bak nog even door en voeg dan beetje bij beetje de mosselbouillon toe tot 200 ml en daarna de melk en crème fraiche. Indien de saus nog erg dik is (het moet op ragout lijken) voeg dan nog mosselbouillon toe. Pas op dat het niet te zout wordt door de toevoeging van de bouillon, voeg anders water toe. Meng de gesnipperde kruiden door de mosselragout, samen met de fijn gesneden mosselen, een scheutje worcestershiresaus en verse peper naar smaak. Proef of je de ragout zo lekker vindt. Zet het vuur laag en roer de gelatine door de ragout en blijf roeren totdat de gelatine is opgenomen in de ragout. Stort de ragout vervolgens in een platte bak en laat afkoelen. Bedek de afgekoelde ragout met huishoudfolie en zet een nachtje in de koelkast.

Klop 2 eieren los in een diep bord en zet een plat bord klaar met bloem en een plat bord met paneermeel en een leeg bord voor de kroketjes. Verdeel de opgestijfde ragout met een mes in gelijke deel, iets kleiner dan je de kroketje wilt en haal vervolgens elk deel eerst aan alle kanten door de bloem, dan door het ei, daarna door de paneermeel, vervolgens weer door het ei en weer door het paneermeel. Frituur op 180 C vers in ca. 5 minuten gaar en bevroren in 7 a 8 minuten (als ze gaan zweven in de olie zijn ze goed).

* het gezeefde mosselkookvocht

Mosselen uit Philippine

mosselen philippine recept

Philippine ligt in Zeeuws-Vlaanderen en was ooit een plaats met vissers en mosselkwekers. Nu is het afgesloten van het water maar nog steeds bekend om de mosselrestaurants. Ik heb er zelf nooit mosselen gegeten maar na een enthousiast verslag van een mosselmaaltijd in Philippine, wilde ik de mosselen ook eens zoals daar klaarmaken. De mosselen worden gekookt in eigen vocht: er gaat dus geen wijn e.d. in de pan! Ze krijgen voor het koken nog een dakje van fijn gesneden ui en peterselie en op het laatst gaat er nog roomboter en paneermeel voor wat binding bij. Op tafel komt er nog wit brood en roomboter naast. Het recept vond ik in het boek van Ludo Haers “Bloewoste mee juun”.

Ik moest in het begin even wennen aan de roombotersmaak aan de mosselen. Het mosselvocht is bij deze bereiding het allerlekkerste tot nu toe gegeten en heb dan ook blij mijn brood er in zitten dopen. De overige sausjes zijn niet aangeraakt. Het was zo lekker dat ik de volgende dag met de overgebleven mosselen en mosselbouillon, mosselkroketten heb gemaakt. Het recept volgt binnenkort. Mijn advies is dan ook: koop teveel mosselen, bereid ze op Philippiense wijze, bewaar het mosselvocht en maak de volgende dag mosselkroketten!

Mosselen uit Philippine

2 kilo mosselen
2 uien
bos peterselie
witte peper
2 eetlepels paneermeel
klont roomboter

Was en controleer de mosselen: degene die stuk zijn en degene die niet dichtgaan na een ferme tik erop doe je weg. Snij de uien en de peterselie fijn en meng dit door elkaar. Doe de mosselen in een hoge pan en bestrooi flink met witte peper. Dek dan de mosselen af met een laagje peterselie/ui. Laat het vocht van de mosselen een keer opkoken en hussel ze dan om. Laat het nog een keer opkoken, hussel om en voeg dan de paneermeel toe. Laat alles nog een derde keer opkoken, schud om en voeg een klont boter toe. Laat het geheel nog een minuut met de deksel erop staan en serveer de mosselen met wit brood, roomboter en sausjes naar smaak.

Oesters met cognac en dragon

oesters cognac

De Oosterschelde is een natuurpark. Dit betekent dat er niet overal langs de Oosterschelde oesters en andere schelpdieren mogen worden geraapt. Enkele gebieden waar vogels rust nodig hebben zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Dit wordt op borden aangegeven. Er zijn echter nog genoeg plekjes waar je wel oesters mag rapen*. Je mag overigens niet meer dan 10 kg/per persoon/per dag aan oesters, krukels en mosselen rapen**. Hou wel rekening met het getij. Alleen bij laag water vallen de strandjes en stenen droog waardoor je erbij kan. Er zijn diverse online-getijdentabellen om dit na te gaan.

Vorig weekend was het mooi lenteweer, reden voor ons om weer eens naar een Oosterscheldestrandje te gaan. Het was laagtij dus dan is het interessant om ook nog even te kijken of er nog oesters liggen tussen de stenen. Al gauw lagen er acht klaar om mee naar huis te nemen. Toen ik deze oesters ging openmaken zag ik bij één van de oesters iets raars. Het bleek een heel klein pareltje te zijn, van circa. 4 mm doorsnede. Ik heb gelijk foto’s genomen en op internet gekeken. Er blijkt af en toe een pareltje te worden gevonden in Zeeland. De pareltjes hebben geen waarde maar het is wel heel bijzonder.

Bijzonder was ook deze bereiding van de rest van de oesters. Ik ga ze zeker nog een keertje zo klaar maken.

Oesters met cognac en dragon

16 oesters
45 gram boter
1 lente-ui
verse peper
1 el cognac
1 tl verse dragon (1/2 tl gedroogde)
gruyère-kaas
zout om de schelp in vast te leggen

Smelt de boter op een zacht vuurtje. Voeg daar de cognac, verse dragon, fijn gesneden lente-ui en wat vers gemalen peper aan toe. Vul een ovenschaal met een laagje zout. Breek de oesters open (met bolle kant naar beneden) en haal de oester even los van de schelp. Leg de onderste helft met de oester in de schaal. Rasp de gruyère-kaas. Lepel het botermengsel over de oesters en bestrooi ze met gruyère-kaas. Verhit de grill in de oven en zet ze ca. 4 minuten er onder tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.

* Je mag natuurlijk ook niet rapen van de percelen van de oester- en mossel kwekers. De percelen zijn herkenbaar aan de stokken.
** Via deze link waar je op moet letten bij het oesters rapen

Bron: http://www.saltmagazine.com.au/ en http://www.np-oosterschelde.nl

Pittige mosselen met lente-ui en koriander

pittige mosselen koriander
Dit is onze nieuwe favoriete mosselrecept. Het lijkt op het recept voor Oosterse mosselen maar er gaat in plaats van kokosmelk witte wijn in. Op de één of andere manier trekt mij de combinatie van kokosmelk en mosselen niet aan, dus dit Fusion-recept is voor mij ideaal. De mosselbouillon is door de kruiden gelijk erg lekker en kan je bewaren als basis voor een soep of (curry)saus. De verse koriander is overigens essentieel bij dit gerecht.
De zaadjes van de gebruikte Spaanse peper heb ik te drogen gelegd. Ik ga dit jaar in de moestuin meer uit zelf gewonnen zaadjes proberen te laten groeien. Vorig jaar is dat goed gelukt met de pompoenen. Naast Spaanse pepers staat er Jalapeno peper op het lijstje. Aangezien we vorig jaar een kasje hebben gezet, kan ik op tijd beginnen. Dit weekend start ik mijn moestuinseizoen.

Pittige mosselen met lente-ui en koriander

2 kilo mosselen
2 el olie
1 ui, gesnipperd
4 knoflookteentjes, in kleine stukjes
1 grote of 2 kleine Spaanse pepers, ontzaad en fijn gesneden
1 tl kerrie masala
1/2 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
100 ml droge witte wijn
half bosje verse koriander
2 bosuien/lente-uien
stokbrood

Maak de mosselen schoon en verwijder de kapotte schelpen en de schelpen die niet sluiten als je er op drukt. Verhit de olie, voeg eerst ui, dan knoflook, pepers, kerrie, gember, koriander en tot slot droge witte wijn toe. Doe de schoongemaakte mosselen in de pan en laat het vocht 3 keer opkomen. Haal ze na de derde keer gelijk van het vuur. Voeg lente-ui toe en bestrooi met verse koriander.

Bron: http://www.foodnetwork.com/recipes/guy-fieri/spicy-steamed-mussels-recipe.print.html

Gegrilde oesters New Orleans

gegrilde oesters new orleans

Het woord “ruig” schoot mij te binnen toen ik zat te bedenken hoe ik dit recept zou moeten omschrijven. Ik weet niet of de trend “Nouveau Ruig” nog speelt in de horecawereld, maar deze oesters passen prima binnen dit concept. Geen gelletjes, schuimpjes maar eenvoudige, pure ingrediënten. Ook aan een beetje stoer voldoet dit recept, met de tabasco als uitsmijter.   

Het recept is van een restaurant in New Orleans, met als specialiteit deze oesters. De oesters worden gekruid en bestrooid met Parmezaanse kaas. Vervolgens worden ze gegrild op houtskool en geserveerd met tabasco. Hieronder staat beschreven hoe je het recept maakt in de oven. Mocht je de kleur van de kaas op de foto’s erg oranje vinden, dat komt doordat ik een op Parmezaanse kaas lijkende oude kaas gebruikte: een Mimolette-kaas uit Lille.

Gegrilde oesters New Orleans

12 Zeeuwse oesters
2 el zachte ongezouten boter
1/2 el fijngesneden peterselie
1 tl Worcestershire sauce
1/2 tl citroensap
1 teentje knoflook, zeer fijn gesneden
zout, peper
ca 50 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
Tabasco

Zet de grill aan van de oven (hoge stand).
Strooi in een ovenschaal een laagje zout. Het zout is nodig om de oesterschalen stabiel te laten liggen in de oven. Open de oesters met de bolle kant naar beneden, maak ze even los van de schelp en leg de oesters in hun eigen schaal op de laag zout. Vermeng de boter met de peterselie, worcestershire sauce, citroensap, knoflook, klein snufje zout en peper. Verdeel over de 12 oesters. Bestrooi dan de oesters met de Parmezaanse kaas, een kleine eetlepel per oester. Zet de oesters 3 a 4 minuten onder de grill, totdat de kaas gesmolten is en begint te kleuren. Serveer met tabasco. 

http://www.saveur.com

Mosselen met amandel-citroenkruim

mosselen amandel citroenkruim

Zelfs in de herfst en winter krijg je een vakantiegevoel in Yerseke. In het weekend is er altijd wel wat aanloop van toeristen op zoek naar de beste plek om mosselen, oesters en allerlei ander lekkers uit de viswinkels te kopen. Maar ook doordeweeks wordt je er af en toe door overvallen. We stonden afgelopen week in het centrum van Yerseke en roken opeens de zilte lucht van de Oosterschelde en hoorden wat meeuwen krijsen. Dan krijg je gelijk weer zin om naar het strand te hollen en daarna een visje of een pannetje mosselen te eten. Maar ja, we waren er aan het einde van de middag voor praktische zaken, dus toch maar gewoon naar huis gereden.

Een paar dagen daarna, kwamen er dankzij een leuke voordeelaktie toch mosselen op tafel. Ik had weer eens zin om een nieuw recept uit te proberen. Deze keer zijn een gedeelte van de mosselen in een voorgerechtje terecht gekomen. Het is een recept uit het boek: Inter Scaldes & Jannis Brevet, uitgegeven in 2002. Inter Scaldes is een restaurant in Kruiningen met twee Michelinsterren en een nummer 1 notering in de Lekker 500. De recepten uit dit boek zijn overigens voor een thuiskok goed te maken. Het is een eenvoudig gerecht maar bijzonder lekker. 

Mosselen met amandel-citroenkruim

2 kg mosselen
75 gram amandelen (ca 4 ons met schil)
1 citroen
2 gram salie
10 gram geraspte Parmezaanse kaas
80 gram boter

Kraak de amandelen en leg ze even in kokend water om het bruine velletje week te laten worden. Verwijder het bruine velletje en rooster de amandelen kort in een droge koekenpan. Vermaal ze in de blender, stop op tijd anders heb je fijn amandelmeel. Rasp de schil van een citroen en roer dit door de amandelkruim. Snij de salie zeer fijn en meng dit samen met de Parmezaanse kaas ook door de amandelkruim. Steek de rauwe mosselen met een kort mesje open en haal er de bovenste schelp af. Leg een hoopje amandel-citroenkruim op de mossel en daar op een klontje boter. Drapeer op een ovenschaal (met rooster) en zet even onder de grill van de oven, zodanig dat er een mooie lichtbruine kleur verschijnt.*

Bron: Inter Scaldes & Jannis Brevet, 2002

*Om het aantrekkelijk te presenteren, kan je wat venkelpluis of wat zeewier tussen de mosselen draperen, en eventueel wat schelpen aan de rand leggen. Met dit mosselgerecht doe ik mee aan het foodblogevent van november 2014, gehost door Rene van het blog “het eten is klaar”.  

Mosselen met prei en Parmezaanse kaas

mosselen parmezaanse kaas

In Denemarken ben je omgeven door water. Je rijdt continu over bruggen, veerboten op etcetera. De verwachting is dan dat er ook veel visrestaurantjes rond de havens zijn maar dat is niet zo. In ieder geval niet de visrestaurantjes zoals wij die kennen. Groot is dan ook de vreugde als je op een gegeven moment tegen lunchtijd op de kop van een haven een viswinkel met restaurant ziet. Ik hoopte op het menu een Deens mosselgerecht aan te treffen maar op de kaart stond alleen een Provinciaals mosselpotje. Ik heb toen gekozen voor warm gerookte zalm met dillesaus.

Ik ben niet te weten gekomen hoe men in Denemarken doorgaans de mosselen bereidt. Op tv zag ik wel een kok met mosselen en komkommer in de weer maar of dat typisch Deens is? Ik heb een culinair tijdschrift gekocht met recepten en artikelen over de Deense keuken en chef-koks. Duidelijk is dat er veel naar het seizoen en met plaatselijke produkten wordt gekookt. Dat is overigens ook een kenmerk van de New Nordic Kitchen, met Noma (chefkok René Redzepi) als beroemdste vertegenwoordiger.

Met mosselen uit eigen streek en een aanbieding prei ben ik vorige week aan de slag gegaan en daarmee dit blogwaardige gerecht gemaakt:

Mosselen met prei en Parmezaanse kaas

2 kilo mosselen
1 klontje boter van ca. 25 gram
1 prei, in ringetjes
1 wortel, in kleine blokjes
1 laurierblaadje
1 bosje verse bladselderij, blaadjes fijngesneden
1 ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 el bloem
2½ dl kookvocht van de mosselen
1 volle el fijn geraspte Parmezaanse kaas
1 glaasje + 2 el droge witte wijn
2 el crème fraîche

verse peper

Kook op klassieke wijze de mosselen en begin tegelijkertijd alvast aan de preisaus want om de saus af te maken heb je 2 1/2 dl van het kookvocht nodig:

Mosselen op klassieke wijze:
Spoel de mosselen goed af en verwijder alle kapotte mosselen en de mosselen die openstaan en na een tikje op de schelp niet meer sluiten. Snij de winterwortel in reepjes en de prei en ui in dunne ringen. Hak de bladselderij fijn. Doe wortel, een derde van de prei, ui en de helft van de bladselderij met de laurier en wijn in een hoge pan en breng even aan de kook. Doe er daarna de mosselen bij (hoogstens 3/4e van de pan), deksel op de pan en laat een keer opkoken (tot de deksel van de pan omhoog komt). Schud daarna de mosselen een keer om en laat het vocht nog een keer opkoken. Hierna nog een keer omschudden. Bij de derde keer opkoken, even kijken of de mosselen open staan en dan de pan van het vuur halen. Dit duurt ongeveer 8 minuten, misschien iets meer.

Doe een klontje boter in de pan en voeg daar de rest van de preiringetjes bij. Bak even door en voeg dan de knoflook toe. Laat zachtjes bakken tot de mosselen gaar zijn. Giet het mosselvocht uit de pan door een zeef in een maatbeker totdat je 2 1/2 deciliter mosselvocht hebt. Voeg dan een eetlepel bloem bij de prei en bak dit even samen. Voeg dan mosselvocht beetje bij beetje toe. Goed doorroeren tot de saus zijn binding krijgt, daarna kan de creme fraiche, 2 eetlepels wijn en de Parmezaanse kaas er bij. Breng op smaak met nog een beetje peper en eventueel wat zout. Schep met een schuimspaan de mosselen in een diep bord en schep hier een flinke lepel saus over.

Serveer met stokbrood.

Mosselen met Pastis en crème fraîche

mosselen pastis

Vandaag ging het in de rubriek Volkskeuken van de Volkskrant over eetsouvenirs die vaak lange tijd ongeopend in het keukenkastje staan omdat ze eenmaal thuis toch de aantrekkingskracht missen die ze in het vakantieland hadden. Voorbeelden: blikken cassoulet, gekonfijte eendenmaagjes en als drank Pastis. En ja, ik heb ook een vrijwel onaangesproken fles Pastis en een pot gekonfijte eendenmaagjes in de kast staan. De blikjes cassoulet zijn wel al opgegaan. Ook hebben we nog enkele blikjes Bretonse vispaté maar die gaan niet op omdat we het telkens zonde vinden om die mooie blikjes open te maken.

Vandaag een lekker recept om de Pastis (of Pernod) eens bij te pakken: mosselen in een saus van Pastis, crème fraîche en diverse groenten. Het waren Super mosselen, letterlijk en figuurlijk. De aanduiding Super staat voor de kleinere mosselen en deze zijn het goedkoopst bij de mosselhandel. Het zegt overigens alleen wat over de grootte van de schelp. Dit jaar zijn ze goed gevuld met mosselvlees en dus echt waar voor het geld. Nu nog een recept gaan bedenken voor de gekonfijte eendenmaagjes en dan kunnen we aanstaande vakantie weer eens lekker los gaan op eetsouvenirs uit Denemarken.

Mosselen met Pastis en crème fraîche

2 kilo verse mosselen
1 ui, in ringen
1 kleine prei, in ringen
1 wortel,  in kleine blokjes
2 el fijn gesneden verse peterselie
1,5 el Pastis
1 beker (200 gram) crème fraîche
150 ml visbouillon
verse peper

De verse mosselen controleren op kapotte schelpen en mosselen die niet sluiten na een tikje op de schelp (wegdoen). Was de mosselen. Doe wat olie in de pan en verhit de olie. Bak de ui, prei en wortel even kort in de pan en doe er dan de visbouillon, verse peper, peterselie en pastis bij. Breng het geheel aan de kook en voeg de mosselen toe. Laat drie maal aan de kook komen en schud elke keer nadat het aan de kook is gekomen de mosselen even op. Haal dan even de mosselen van het vuur nadat de schelpen zich hebben geopend (na ca. 6 tot 8 minuten). Voeg dan de crème fraîche toe en verwarm nog even mee. Roer het geheel nog even door elkaar en dien op met stokbrood en mayonaise.