Coquille en langoustine in citroen-gembersaus

coquille langoustine citroen

Het voordeel van deze tijd, de donkere dagen voor Kerstmis, is dat “wild” en schaal- en schelpdieren goed te verkrijgen zijn. Het is dan ook voor mij een opgave om niet met produkten buiten mijn boodschappenlijstje de supermarkt uit te lopen. Ik heb twee weken lang de coquilles in de winkel kunnen negeren maar afgelopen donderdag gingen ze mee, samen met nog enkele langoustines. De hele middag heb ik mij verheugd op het avondeten.

Een coquille is een schelpdier en wordt ook wel Sint-Jacobsschelp genoemd. Je kan ze met of zonder schelp kopen. Ze zijn heel erg snel klaar: binnen enkele minuten heb je al op tafel staan. Langoustine wordt ook wel Noorse kreeft genoemd. De door mij gekochte kreeftjes waren zo’n 10 centimeter lang maar ze zijn ook wel groter te koop. Ze zijn net als garnalen te pellen: je kraakt de schaal net achter de kop door hem te buigen tegen de kromming in. Daarna pak je het uiteinde van de staart en trek je deze eraf. Het is niet mogelijk, net als bij gewone kreeft, het vlees uit de scharen te halen dus blijft alleen het staartvlees over om te eten.

De citroen-gembersaus past geweldig bij de coquilles en langoustine. Serveer met wat stokbrood voor de restant saus op bord!

Coquille en langoustine in citroen-gembersaus

3 coquilles per persoon
1 langoustine per persoon

1/2 citroen
50ml witte wijn
1 teentje knoflook, fijn gesneden
2 cm gember, geraspt
1 sjalotje, fijn gesneden
1/2 rode peper (zeer fijn gesneden) of tabasco*
verse peterselie
50-60 gram boter
zout, peper
olijfolie

Doe het sap van de citroen en wijn in een pannetje. Voeg hier als het vocht kookt, de knoflook, gember (peper) en sjalot aan toe en laat het tot de helft inkoken. Zet dan het vuur laag en voeg 50 gram koude boter blokje voor blokje aan toe. Proef de saus: de saus moet zuur smaken maar niet te zuur. Voeg bij te zuur nog wat boter toe, voeg indien zo zuur wat citroensap toe. Maak verder op smaak met zout en peper. Bak de langoustine’s twee minuten aan in hete olijfolie en voeg dan de coquille’s toe: bestrooi de coquilles licht met zout en peper en bak ze lichtbruin aan elke kant: ze zijn snel gaar (indien licht doorschijnend). Schep ondertussen de langoustine’s af en toe om. Serveer met citroen-gembersaus en wat gesnipperde peterselie.

Ik vind rode peper/cayennepeper of tabasco lekker bij schaaldieren maar je kan dit ook weglaten als je daar zelf niet zo van houdt.

Summary
recipe image
Recipe Name
coquille en langoustine in gember en citroensaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

Published by

8 thoughts on “Coquille en langoustine in citroen-gembersaus

  1. Zeer herkenbaar. Ik heb in de afgelopen dagen al 2 keer een bakje feta over me heen gekregen (alles onder het fetavocht) omdat dat uit de koelkast viel toen ik hem opendeed. Hij zit wat te vol… En coquilles heb ik nog steeds niet zelf klaargemaakt al woon ik naast IJmuiden. Ik vind ze wel heel lekker en de combinatie met langoustine's en citroen-gember is vast heel lekker.

  2. Beste Pieter, de saus is genoeg voor 4 personen. Ik had voor de coquilles etc inderdaad de hoeveelheden per persoon weergegeven. Voor een etentje met 8 personen zou ik dan de hoeveelheid van saus verdubbelen. Groet Christien

  3. Ja, ik maak ze fijn maar had dat inderdaad niet in het recept gezet. Ik heb het gelijk aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *