Bij een feestelijke avond zoals oud- en nieuw of een huwelijksfeest of jubileum horen lekkere hapjes. De hele avond met warme hapjes langsgaan maakt het feest onrustig, zeker voor de gastheer of gastvrouw. Dan is het fijn als er ook een tafel vol met salade’s, toastjes, stokbrood, kaas, dipsauzen en wat koude hapjes is, waar de gasten zelf af en toe even wat kunnen pakken of smeren. Ik maak zelf altijd enkele salade’s voor op een toastje of stokbrood, wat gehaktballetjes en smeersels zoals hoemoes. Dit vul ik aan met kaasjes, pate en wat chips/kaasstengels etc. Is het een groot gezelschap, dan is een huzarensalade met vishapjes er ook nog erg lekker bij.
Hieronder heb ik enkele van de salade’s van mijn blog op een rijtje gezet. Ik ben dol op vissalade’s en deze zijn daarom goed vertegenwoordigd. De gerookte forelsalade komt bij mij altijd op tafel bij een feestje: weinig moeite maar wel heel bijzonder en niet in de winkel te koop. De tonijnsalade kan je kant- en klaar kopen maar die salade’s bevatten erg weinig tonijn terwijl deze salade heel snel gemaakt is. Opvallend is waarschijnlijk dat de eiersalade ontbreekt: deze maak ik echter niet anders dan de meeste mensen de eiersalade maken: met mayonaise en bieslook en soms met kerrie masala en cayennepeper.
Drie andere favoriete salade’s ontbreken ook nog: de zalmsalade, haringsalade en de selleriesalade. Deze komen binnenkort op het blog! Veel plezier met de voorbereiding van het hapjesbuffet!
De Italiaanse kruiden en de kappertjes maken dit een bijzondere tonijnsalade.
Garnalen en frisromige dillesaus zijn een goede combinatie.
Mosselsalade met saffraanmayonaise
Ook leuk om in een slablaadje te serveren, deze mosselsalade met saffraanmayonaise.
Bijzonder en toch heel makkelijk zelf te maken.
Een lekkere frisse romige kipsalade en weer eens wat anders dan de geijkte kip-kerrie of kip-sate-salade.
Waldorfsalade (selderiesalade met gerookte kip en walnoot)
Een klassieker, deze selderiesalade met kip, appel en walnoot.
Forelmousse met sinaasappelzeste en komkommergelei
Een wat chiquer alternatief voor de salade’s, is een mousse. Past goed bij kleine ronde toastjes, met een toefje verse kruiden of komkommergelei.
Als je het ook leuk vindt om zelfgemaakte bijzondere stokbroodjes/plaatbrood op tafel te zetten:
Pestostokbrood (zonder te kneden)
Alleen roeren en rollen en bakken: dus een makkelijk stokbroodje om voor te bereiden.
Dit broodje is voor te bereiden met de broodbakmachine en dan af te bakken in de oven.
Deze stokbroodjes hoef je ook niet te kneden in de voorbereiding en beleg je met wat je lekker lijkt.
Wat nog meer op het hapjes-buffet:
Zelfgemaakte hoemoes met harissa
Hoemoes met een pittig laagje van hoemoes met harissa.
Gevulde eieren worden extra feestelijk met garnalen.
Koud of warm lekker, deze kleine snackballetjes met pesto.
En tot slot nog twee eenvoudig warme (en pittige) hapjes:
Eenvoudig zelf te maken met goed gehakt, op smaak gemaakt met rode peper voor de pittigheid.
Lekker exotisch zijn deze Portugese gedroogde viskroketjes, voor weer eens wat anders dan de gewone bitterbal of kroket.
Published by