Feestelijke salades voor op toastjes of stokbrood

Bij een feestelijke avond zoals oud- en nieuw of een huwelijksfeest of jubileum horen lekkere hapjes. De hele avond met warme hapjes langsgaan maakt het feest onrustig, zeker voor de gastheer of gastvrouw. Dan is het fijn als er ook een tafel vol met salade’s, toastjes, stokbrood, kaas, dipsauzen en wat koude hapjes is, waar de gasten zelf af en toe even wat kunnen pakken of smeren. Ik maak zelf altijd enkele salade’s voor op een toastje of stokbrood, wat gehaktballetjes en smeersels zoals hoemoes. Dit vul ik aan met kaasjes, pate en wat chips/kaasstengels etc. Is het een groot gezelschap, dan is een huzarensalade met vishapjes er ook nog erg lekker bij.

Hieronder heb ik enkele van de salade’s van mijn blog op een rijtje gezet. Ik ben dol op vissalade’s en deze zijn daarom goed vertegenwoordigd. De gerookte forelsalade komt bij mij altijd op tafel bij een feestje: weinig moeite maar wel heel bijzonder en niet in de winkel te koop. De tonijnsalade kan je kant- en klaar kopen maar die salade’s bevatten erg weinig tonijn terwijl deze salade heel snel gemaakt is. Opvallend is waarschijnlijk dat de eiersalade ontbreekt: deze maak ik echter niet anders dan de meeste mensen de eiersalade maken: met mayonaise en bieslook en soms met kerrie masala en cayennepeper.

Drie andere favoriete salade’s ontbreken ook nog: de zalmsalade, haringsalade en de selleriesalade. Deze komen binnenkort op het blog! Veel plezier met de voorbereiding van het hapjesbuffet! 

Tonijnsalade met kappertjes

De Italiaanse kruiden en de kappertjes maken dit een bijzondere tonijnsalade.

Garnalensalade met dillesaus

Garnalen en frisromige dillesaus zijn een goede combinatie.

Mosselsalade met saffraanmayonaise

Ook leuk om in een slablaadje te serveren, deze mosselsalade met saffraanmayonaise.

Gerookte forelsalade

Bijzonder en toch heel makkelijk zelf te maken.

Kipsalade met pesto

Een lekkere frisse romige kipsalade en weer eens wat anders dan de geijkte kip-kerrie of kip-sate-salade.

Waldorfsalade (selderiesalade met gerookte kip en walnoot)

Een klassieker, deze selderiesalade met kip, appel en walnoot.

Forelmousse met sinaasappelzeste en komkommergelei

Een wat chiquer alternatief voor de salade’s, is een mousse. Past goed bij kleine ronde toastjes, met een toefje verse kruiden of komkommergelei.

Als je het ook leuk vindt om zelfgemaakte bijzondere stokbroodjes/plaatbrood op tafel te zetten:

Pestostokbrood (zonder te kneden)

Alleen roeren en rollen en bakken: dus een makkelijk stokbroodje om voor te bereiden.

Plaatbroodje

Dit broodje is voor te bereiden met de broodbakmachine en dan af te bakken in de oven.

Stecca (belegde stokbroodjes)

Deze stokbroodjes hoef je ook niet te kneden in de voorbereiding en beleg je met wat je lekker lijkt.

Wat nog meer op het hapjes-buffet:


Zelfgemaakte hoemoes met harissa

Hoemoes met een pittig laagje van hoemoes met harissa.

Gevulde eieren met garnalen

Gevulde eieren worden extra feestelijk met garnalen.

Snackballetjes met pesto

Koud of warm lekker, deze kleine snackballetjes met pesto.

En tot slot nog twee eenvoudig warme (en pittige) hapjes:

Vlammetjes

Eenvoudig zelf te maken met goed gehakt, op smaak gemaakt met rode peper voor de pittigheid.

Portugese viskroketjes

Lekker exotisch zijn deze Portugese gedroogde viskroketjes, voor weer eens wat anders dan de gewone bitterbal of kroket.

Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

hapje gerookte sprot

Sprot behoort tot de haring-familie. Sprot is een klein vet visje en wordt ook wel Noorse sardien genoemd. Gerookte sprotfilet is geweldig om in een hapje te gebruiken want het zijn kleine dunne filetjes zodat je bijvoorbeeld een filetje op een stukje komkommer kan leggen als snackje of het zoals ik kan verwerken in een vissalade voor op een klein eenhaps-toastje of op een amuselepel. Het is ook weer eens aparter dan de standaard gerookte vette vissoorten.

Deze gerookte sprot kocht ik bij de viskar. Daar lagen ook hele sprotjes, in kleine bosjes bijeen gebonden. Volgens de visverkoopster is het schoonmaken van zo’n heel sprotje best een karwei en dat geloof ik gelijk. Er was trouwens nauwelijks verschil in prijs tussen de filets en de hele sprots dus ging de filet mee naar huis. Ik heb niet alle sprotfilet gebruikt voor deze sprotsalade. De andere helft ga ik vanavond bakken naar een recept uit de Volkskrant.

Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

50 gram gerookte sprot
1 tomaat, zonder pitjes
1 kleine rode ui
1 volle eetlepel mayonaise
1 “erwtje” wasabipasta uit tube of wat wasabipoeder naar smaak
peper
verse peterselie

Verwijder het vocht met pitje uit de tomaat en snij de tomaat zeer fijn. Snipper de rode ui fijn. Snij ook de gerookte sprot in stukjes en meng dit alles door elkaar, bestrooi met peper en pas op met zout want de filets zijn al behoorlijk zout. Meng de mayonaise met de wasabi. Serveer de salade op een toastje met een dotje mayonaise en wat verse peterselie. 

Wildpasteitje met cranberrysaus

In de garage lag afgelopen zaterdag alweer de tweede haas binnen dit seizoen. Zondag was een mooie dag om er eens mee aan de slag te gaan: een flinke najaarsstorm met regen hield ons aan huis gekluisterd. De haas ging met kruiden en flink wat Port in de slowcooker. Ik heb de hazenstoof ’s avonds gedeeltelijk ingevroren en een gedeelte bewaard om er de volgende dag een wildpasteitje mee te maken. Ik kreeg bij het maken een feestelijk gevoel en dat is ook terug te zien op de foto. Onbewust heb ik traditionele kerstkleuren gebruikt.

Het wildpasteitje lijkt mij overigens ook een goed begin van het kerstdiner. Na dit pasteitje laat je iedereen eventjes uitbuiken met een drankje en dan weer verder met de dis. Dat wild bij de feestdagen hoort, zie je ook aan alle folders die op dit moment binnenstromen. Hierbij valt op dat in de supermarkten nog wel hazenrug wordt verkocht maar weinig hazenbout. Hazenrug is ongeschikt voor een stoofpot en het zou ook zonde zijn om deze te gebruiken. Hazenrug bak je het liefst net als een biefstukje even kort aan. Hazenbout of hazenstoofvlees is wel te bestellen bij de goede (online) slagers, en te vinden bij de groothandel.  

Ik ga er van uit dat met het onderstaande recept 8 tot 10 pasteitjes kunnen worden gevuld. Als het gezelschap kleiner is, dan zou ik toch aanbevelen onderstaande hoeveelheid te maken en wat overblijft in te vriezen. Je hebt namelijk toch al de tijd genomen om het geheel te stoven en een andere keer is de stoof ook lekker met gekookte aardappelen en rode kool.

Wildpasteitje

8-10 pasteitjes

4 bouten van een haas
2 uien
25 gram boter
3 eetlepels bloem
250 ml bouillon
100 ml Port (Ruby)
1 el mosterd
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
6 jeneverbessen
verse peper
verse peterselie
1 bakje champignons

200 gram verse cranberry’s
2 dl water
3 el rietsuiker
scheut Port*

pasteibakjes**

Maak een roux van de boter, bloem en bouillon: smelt daarvoor eerst de boter, roer er dan de bloem doorheen en voeg na even bakken de bouillon en Port toe. Roer dit totdat het een mooie gebonden saus is en voeg dan kruidnagelen, laurier, jeneverbessen, mosterd en peper toe. Indien het vlees al van het bot is gehaald, snij dan het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak in een koekenpan de haas even aan en doe daar ook nog de gesnipperde ui bij. Doe dan de saus en het vlees met ui in een sudderpan of de slowcooker. Laat zo’n 6 uur stoven in de slowcooker of 3 uur sudderen op een laag pitje. Indien de bouten in zijn geheel worden gestoofd: neem dan wat ruimer de tijd en bij het stoven op het fornuis kan het zijn dat er af en toe wat vocht bij moet omdat anders de saus te dik wordt. Proef of er nog zout en peper bij moet. Bak op het laatst in een pan de champignons in olie of boter. Voeg deze bij het vlees.

Zet 200 gram verse cranberrys met het water, suiker en Port op het vuur en laat een tijdje koken totdat de besje open zijn geklapt en alleen nog velletjes te zien zijn. Proef nog even of het niet te zuur is, voeg anders nog wat suiker toe. Haal vervolgens van het vuur en zeef de massa. Bij het afkoelen bindt overigens de saus nog iets meer.  Serveer koud of warm, naar wens. 

Verwarm of bak de pasteibakjes af en vul deze met de wildstoof en serveer de cranberrysaus ernaast.

* Naar keuze toe te voegen, kan ook scheut sinaasappelsap toevoegen.
** Kies voor een goede kwaliteit. Het bekendste merk is niet zo heel smakelijk en dat is jammer bij deze hazenstoof. Je kan ze ook zelf maken, zie hiervoor deze link. Leuk project voor de kinderen binnen het gezelschap.

Kwarkbol met cranberry en rozijn

kwarkbol rozijn cranberry

Ik heb er over nagedacht om dit jaar voor het eerst zelf een kerststol te bakken. Ik zou dan spijs maken van de amandelen van onze twee amandelbomen. Dit plan sneuvelde in de drukke dagen voor de kerst. Met zo’n stol en daarnaast de spijs maken zou ik al gauw een paar uur zoet zijn. Gisteren begon het toch een beetje te kriebelen en schoot opeens een recept voor een kwarkbol binnen.

Het is een makkelijk en snel recept: binnen een uur staat er een warme kwarkbol op tafel. Perfect dus voor de kerstochtend zelf. Je hoeft niet te kneden en te laten rijzen. Het is afwegen, wat snijden, even roeren en dan de oven in. Met cranberry’s door het deeg is het ook nog eens een echte kerstbol geworden. De bol is ook erg lekker met hartig beleg en dus ook geschikt om voor canapé ’s te gebruiken. Ik denk zelf dat het met een wildpaté erg goed combineert of met brie. Mijn bijdrage aan de kerstvreugde dit jaar:

Kwarkbol met cranberry en rozijn

250 g kwark
1 el olie
2 eieren
2 el suiker
1 snufje zout
16 gram bakpoeder (1 zakje)
250 g (volkoren) bloem
handje rozijnen
handje verse cranberry’s (=veenbessen)
Om te bestrijken:

3 etl melk

Verwarm de oven voor op 180 C. Roer kwark, olie, eieren, suiker en zout door elkaar. Meng bloem met het bakpoeder en voeg toe aan het natte deel. Roer even flink door en voeg dan rozijnen en in stukjes gesneden cranberry’s toe. Roer nog even door om ze door het deeg te verdelen. Leg in een ronde bakvorm van ca. 20 cm (mijne was wat groter dus is het brood wat platter geworden) een stuk bakpapier en stort hier het deeg in. Bak in ca. 35 minuten gaar. Bestrijk na een kwartier met wat melk. Check met een prikker of het bolletje goed is: prikker hoort er droog uit te komen.

Tip: wil je het zoeter, bestrooi dan na het bestrijken van de melk er nog wat suiker over het bolletje. Ben je dol op zoet, voeg dan ook nog wat vanillesuiker toe aan het beslag.

Feest met Jamie Oliver: Posh kebab met chili-yoghurtsaus

kebab jamie oliver

Het was een perfecte dag om de houtoven weer eens op te stoken. Dit keer hadden we geen zin in pizza maar in vlees uit de oven: een groot stuk vlees, lekker gekruid, waar we meerdere dagen van konden eten. Op de site van Jamie Oliver kwam ik het recept tegen voor “Posh roast pork party kebabs”. De bedoeling is dat een ieder een pitabroodje pakt en deze vult met lapjes vlees van een met venkelzaad en rozemarijn gekruide rollade, gemengde salade en een pittige yoghurtsaus. Hop, naar de slager voor een ongekruide rollade en het vuur in de stapel hout. Het werd een feest op het bord. Wat ongelooflijk lekker is deze rollade.

Jamie Oliver zelf viert deze maand ook een feestje: de Britse tvchef publiceert de 25e Nederlandse editie van Jamie Magazine en doet dat met een groot feestnummer met veel zonnig buiteneten en campingrecepten. Dan kunnen we deze vakantie ook op de camping of in de caravan nog even feestvieren. Daar ben ik wel voor te vinden.

Ik vind het overigens verrassend hoe Jamie Oliver telkens weer met een nieuw project in de belangstelling weet te blijven. Persoonlijk ben ik fan van het programma Jamie at home waarbij veel buiten werd gekookt met de groenten uit de moestuin. Verder heb ik bewondering voor zijn pogingen om schoolmaaltijden in Engeland en Amerika gezonder te maken en kinderen te leren over de voedselindustrie en echt eten.

Dit is ook weer een recept waarbij geen pakje of zakje aan te pas komt. Laat voor het vlees de (Biologische) slager een rollade voor je maken zonder kruiden: de kruidenmix zorgt al voor een smaakexplosie.

Posh kebab met chili-yoghurtsaus


Voor een feestje*
Twee rollades, naturel, van 1 kilo
3 eetlepels venkelzaadjes
2 flinke tenen knoflook
1 eetlepel zout
2 eetlepels verse rozemarijnnaalden
4 takjes verse rozemarijn
verse zwarte peper

5 dl yoghurt
1 el citroensap
2 rode pepers, zonder zaadjes, fijn gesneden
2 groene pepers, zonder zaadjes, fijn gesneden
8 takjes verse peterselie, blaadjes fijngesneden
extra vergine olijfolie

Diverse soorten sla zoals roodrandsla, eikenbladsla, botersla etc.

pitabroodjes

Doe de venkelzaadjes, knoflook, zout, rozemarijnnaalden en peper naar smaak in een vijzelkommetje en vijzel ze fijn of doe ze in een blender en maal het fijn. Wrijf de rollade’s in met het kruidenmengsel en plaats op een rekje in een ovenschaal. Plaats in het midden van een (hout)oven van 200C. Bak in 1 uur en 20 minuten gaar in de oven.  Maak ondertussen het yoghurtsausje klaar door de yoghurt te mengen met citroensap, fijngesneden pepers, peterselie en besprenkel met wat olijfolie. Laat iedereen dunne plakjes van de rollade snijden en een pitabroodje vullen met sla, rollade en saus.

* halveer voor een familie-etentje.