Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

hapje gerookte sprot

Sprot behoort tot de haring-familie. Sprot is een klein vet visje en wordt ook wel Noorse sardien genoemd. Gerookte sprotfilet is geweldig om in een hapje te gebruiken want het zijn kleine dunne filetjes zodat je bijvoorbeeld een filetje op een stukje komkommer kan leggen als snackje of het zoals ik kan verwerken in een vissalade voor op een klein eenhaps-toastje of op een amuselepel. Het is ook weer eens aparter dan de standaard gerookte vette vissoorten.

Deze gerookte sprot kocht ik bij de viskar. Daar lagen ook hele sprotjes, in kleine bosjes bijeen gebonden. Volgens de visverkoopster is het schoonmaken van zo’n heel sprotje best een karwei en dat geloof ik gelijk. Er was trouwens nauwelijks verschil in prijs tussen de filets en de hele sprots dus ging de filet mee naar huis. Ik heb niet alle sprotfilet gebruikt voor deze sprotsalade. De andere helft ga ik vanavond bakken naar een recept uit de Volkskrant.

Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

50 gram gerookte sprot
1 tomaat, zonder pitjes
1 kleine rode ui
1 volle eetlepel mayonaise
1 “erwtje” wasabipasta uit tube of wat wasabipoeder naar smaak
peper
verse peterselie

Verwijder het vocht met pitje uit de tomaat en snij de tomaat zeer fijn. Snipper de rode ui fijn. Snij ook de gerookte sprot in stukjes en meng dit alles door elkaar, bestrooi met peper en pas op met zout want de filets zijn al behoorlijk zout. Meng de mayonaise met de wasabi. Serveer de salade op een toastje met een dotje mayonaise en wat verse peterselie. 

Summary
recipe image
Recipe Name
Hapje met gerookte spot, tomaat en wasabimayonaise
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *