Stoofpeertjes met een cranberrysiroop

Ik maak stoofpeertjes elke keer weer op een andere manier: met rode wijn of port, met alleen kaneel of met nog wat andere specerijen, in de snelkookpan of langzaam in de gewone kookpan, etc. Als je wat vaker stoofpeertjes maakt, durf je op een gegeven moment ook wat meer te experimenteren. Deze keer had ik Port staan en nog wat verse cranberries in de koelkast. Als je cranberries in water kookt met een beetje suiker dan krijg je zonder geleer- of bindmiddel een mooie gebonden saus. Het resultaat: lekkere en mooie zalmroze peertjes in een port-cranberrysiroop, heerlijk.

Stoofpeertjes horen traditioneel op tafel bij de feestdagen. Ze zijn heel erg lekker bij wildstoofpotjes maar ook bij kalkoen. Wij eten ze ook wel eens als toetje, met caramelvla. Ik maak ze meestal niet heel erg zoet dus als je van echt zoete peertjes houdt, zou ik in dit recept nog een eetlepel suiker extra toevoegen. Van de cranberry’s zie je overigens niet veel meer terug want die koken kapot. De velletjes zeef je uit de siroop. De peertjes dien je met een paar schepjes siroop erover gesprenkeld op. De overgebleven peertjes bewaar je vervolgens in de siroop in de koelkast. Ze blijven makkelijk enkele dagen goed. 

Stoofpeertjes met een port en cranberrysiroop

2 kilo stoofperen
50 ml Port
2 el rietsuiker
snuf kaneelpoeder
snuf gemberpoeder
snuf kardemompoeder
handvol verse cranberry’s

Schil de stoofperen en snij het kontje van de peer vlak af zodat ze mooi recht in de pan kunnen staan. Zet de peertjes rechtop in de pan. Indien er enkele niet meer bijpassen, zet deze ondersteboven tussen de peertjes en voeg port toe en genoeg water totdat de peertjes tot het steeltje onder staan. Voeg dan nog de rietsuiker, kaneel, gember, kardemom en cranberry’s toe. Doe de deksel op de pan en laat het op middelhoog vuur een uurtje stoven. Check tegen die tijd op de peertjes gaar aan het worden zijn. Haal de peertjes uit de pan en laat het vocht nog even verder borrelen totdat het redelijk ingedikt is. Giet de siroop door een zeefje in een bakje. Voeg dan de stoofpeertjes en siroop weer samen en eet warm of koud.

Summary
recipe image
Recipe Name
Stoofpeertjes met cranberrysiroop
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *