Stoofpeertjes met een cranberrysiroop

Ik maak stoofpeertjes elke keer weer op een andere manier: met rode wijn of port, met alleen kaneel of met nog wat andere specerijen, in de snelkookpan of langzaam in de gewone kookpan, etc. Als je wat vaker stoofpeertjes maakt, durf je op een gegeven moment ook wat meer te experimenteren. Deze keer had ik Port staan en nog wat verse cranberries in de koelkast. Als je cranberries in water kookt met een beetje suiker dan krijg je zonder geleer- of bindmiddel een mooie gebonden saus. Het resultaat: lekkere en mooie zalmroze peertjes in een port-cranberrysiroop, heerlijk.

Stoofpeertjes horen traditioneel op tafel bij de feestdagen. Ze zijn heel erg lekker bij wildstoofpotjes maar ook bij kalkoen. Wij eten ze ook wel eens als toetje, met caramelvla. Ik maak ze meestal niet heel erg zoet dus als je van echt zoete peertjes houdt, zou ik in dit recept nog een eetlepel suiker extra toevoegen. Van de cranberry’s zie je overigens niet veel meer terug want die koken kapot. De velletjes zeef je uit de siroop. De peertjes dien je met een paar schepjes siroop erover gesprenkeld op. De overgebleven peertjes bewaar je vervolgens in de siroop in de koelkast. Ze blijven makkelijk enkele dagen goed. 

Stoofpeertjes met een port en cranberrysiroop

2 kilo stoofperen
50 ml Port
2 el rietsuiker
snuf kaneelpoeder
snuf gemberpoeder
snuf kardemompoeder
handvol verse cranberry’s

Schil de stoofperen en snij het kontje van de peer vlak af zodat ze mooi recht in de pan kunnen staan. Zet de peertjes rechtop in de pan. Indien er enkele niet meer bijpassen, zet deze ondersteboven tussen de peertjes en voeg port toe en genoeg water totdat de peertjes tot het steeltje onder staan. Voeg dan nog de rietsuiker, kaneel, gember, kardemom en cranberry’s toe. Doe de deksel op de pan en laat het op middelhoog vuur een uurtje stoven. Check tegen die tijd op de peertjes gaar aan het worden zijn. Haal de peertjes uit de pan en laat het vocht nog even verder borrelen totdat het redelijk ingedikt is. Giet de siroop door een zeefje in een bakje. Voeg dan de stoofpeertjes en siroop weer samen en eet warm of koud.

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

salade watermeloen komkommer tomaat

Deze salade van watermeloen, komkommer en tomaat is een geweldige salade voor bij een zomerse maaltijd. Meestal vind ik fruit in een salade niet zo lekker maar voor meloen maak ik een uitzondering. De smaak van de watermeloen matcht heel goed met komkommer en tomaat. Als je deze salade heel fijn snijdt en koriander als kruid gebruikt, dan heb je een lekkere salsa. Dat lijkt mij heerlijk bij gegrilde kipfilet.  

Ondertussen ben ik zelf watermeloen aan het kweken. Ik geloof eigenlijk niet dat het gaat lukken want er is nog niets van een watermeloen aan het vormen en over twee maanden zal het te koud gaan worden in de kas. Het is echter een poging waard. Ik vond het meloenzaad een paar maanden geleden achter in een la. Vijf jaar geleden had ik ook bedacht dat het leuk zou zijn om deze vrucht te telen. Toen had ik nog geen kas dus wie weet hoe het balletje gaat rollen: misschien komt er half september hier nog een recept met watermeloen voorbij.

Salade van watermeloen, komkommer en tomaat

Watermeloen, een mok vol in dobbelstenen
Komkommer, een halve in dobbelstenen
1 tomaat, in stukjes
Rode ui, een halve of 1 sjalot, in fijne stukjes
Cayennepeper, vers of gedroogde, gemalen
2 el olijfolie
Citroensap
Verse basilicum of verse citroenmelisse

Maak een dressing van de olijfolie, scheut citroensap en cayennepeper. De dressing hoort pittig te zijn. Doe watermeloen, komkommer, tomaat en ui in een ruime schaal en meng hier de dressing door. Snij de basilicum of citroenmelisse fijn en bestrooi er de salade mee.

Bramen cobbler / warm bramentoetje uit de oven

warm bramentoetje

Een cobbler ? Ik had er nog nooit van gehoord of over gelezen. Ik kwam het recept tegen toen ik op zoek was naar een idee voor een toetje met bramen. Het is een typisch Amerikaans toetje. Het heeft een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. De cobbler is eenvoudig te maken. De Amerikanen serveren het met roomijs of met slagroom maar dat vind ik zelf wat veel van het goede: het toetje zit al bomvol suiker en is erg machtig.

De bramen in deze cobbler komen van onze buurman. De buurman heeft een bramenwildernis aan de achterkant van zijn perceel. De struiken zijn tot metershoog gegroeid en er komen zeer veel bramen aan. Dit jaar zijn ze erg vroeg al aan het rijpen. Bij bramen denk je toch meestal aan de herfst. Met een flinke kop eerste bramen van het seizoen kan je in ieder geval al smullen van deze:

Bramen cobbler

Voor 4 personen:*

30 gram boter, gesmolten
80 gram kristalsuiker + 1 eetlepel suiker
70 gram bloem
1 tl bakpoeder
120 ml melk
1 cup bramen = 1 grote koffiemok vol bramen
evt . vanilleijs of slagroom

Oven voorverwarmen op 180 C. Beboter een kleine bakvorm. Meng in een kom de 80 gram suiker, bloem, bakpoeder en melk. Vermeng dit met de gesmolten boter. Was de bramen en droog ze. Giet het deeg in de bakvorm en verdeel de bramen hierover. Bestrooi met de eetlepel suiker. Bak in ongeveer drie kwartier bruin.

Serveer eventueel met ijs of slagroom.

* Voor meer personen verdubbel je de hoeveelheid en bak je in een grote vorm de cobbler in een uur bruin en gaar. 

Bron:  http://www.foodnetwork.com/recipes/ree-drummond/blackberry-cobbler-recipe.html

Citroensorbet met verse ananas

citroen sorbetijs
Eerste kerstdag mag ik het toetje van het kerstdiner verzorgen. Ik heb al gehoord wat het hoofdgerecht gaat worden: een wildstoofpot. Dat eet ik niet vaak maar wel heel graag. Het voorgerecht is nog onbekend, maar de kok hiervan kennende zal het ongetwijfeld erg lekker worden. Dus of er nog veel ruimte zal zijn voor het toetje…
Mijn lievelingstoetje bestaat uit sorbetijs met vers fruit. Daarna gewoon een koffie met een likeurtje en/of een bonbon. Ik denk dat ik hier ook mijn familieleden blij mee maak. Deze kerst zelfgemaakt sorbetijs, zonder ijsmachine. Gisteren heb ik even geoefend. Het was verrassend eenvoudig en veel lekkerder dan uit de super. Daarnaast nog de combinatie citroensorbetijs en geroosterde ananas uitgeprobeerd. Niet echt bijzonder. Gewone, goed rijpe, sappige verse ananas is er nog het lekkerste  bij. Misschien giet ik bij de volwassenen nog een scheutje Blue Curaçao over het sorbetijs, voor de lekker en het leuke effect. Maar we hebben nog een krappe drie weken te gaan en plannen kunnen veranderen.  

Citroensorbetijs

150 ml citroensap (ca. 3 citroenen)
rasp van 1 citroen
400 ml water
200 gram suiker

Dompel eerst de citroenen even in kokend heet water: voor het afweken van het waslaagje. Ook biologische citroenen hebben overigens vaak een waslaagje. Als het goed is zie je een olie-achtig laagje op het water komen. Veeg dan nog even met een schone doek de citroenen droog. Rasp van 1 citroen de schil ragfijn. Pers de citroenen uit.  Doe water en suiker in een pan en laat de suiker langzaam smelten. Voeg als de suiker gesmolten is de citroensap en rasp toe. Laat even afkoelen en giet dan in een diepvrieskom. Laat het mengsel eerst een uur in de vriezer opstijven. Ga er dan met een lepel en daarna met de staafmixer even door. Laat weer een uur staan en dan weer even mixen. Herhaal dit nog een keer. In totaal 3 maal mixen. Laat dan tot 5 minuten voor gebruik staan in de vriezer.

met een scheutje blue curaçao

Tip:

Rasp van de overige citroenen ook de schil en laat de rasp drogen op een bordje in de vensterbank. Bewaar de gedroogde schilletjes in een leeg kruidenpotje.