Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

hapje gerookte sprot

Sprot behoort tot de haring-familie. Sprot is een klein vet visje en wordt ook wel Noorse sardien genoemd. Gerookte sprotfilet is geweldig om in een hapje te gebruiken want het zijn kleine dunne filetjes zodat je bijvoorbeeld een filetje op een stukje komkommer kan leggen als snackje of het zoals ik kan verwerken in een vissalade voor op een klein eenhaps-toastje of op een amuselepel. Het is ook weer eens aparter dan de standaard gerookte vette vissoorten.

Deze gerookte sprot kocht ik bij de viskar. Daar lagen ook hele sprotjes, in kleine bosjes bijeen gebonden. Volgens de visverkoopster is het schoonmaken van zo’n heel sprotje best een karwei en dat geloof ik gelijk. Er was trouwens nauwelijks verschil in prijs tussen de filets en de hele sprots dus ging de filet mee naar huis. Ik heb niet alle sprotfilet gebruikt voor deze sprotsalade. De andere helft ga ik vanavond bakken naar een recept uit de Volkskrant.

Hapje met gerookte sprot, tomaat en wasabimayonaise

50 gram gerookte sprot
1 tomaat, zonder pitjes
1 kleine rode ui
1 volle eetlepel mayonaise
1 “erwtje” wasabipasta uit tube of wat wasabipoeder naar smaak
peper
verse peterselie

Verwijder het vocht met pitje uit de tomaat en snij de tomaat zeer fijn. Snipper de rode ui fijn. Snij ook de gerookte sprot in stukjes en meng dit alles door elkaar, bestrooi met peper en pas op met zout want de filets zijn al behoorlijk zout. Meng de mayonaise met de wasabi. Serveer de salade op een toastje met een dotje mayonaise en wat verse peterselie. 

Hollandse garnalen in dillesaus als amuse of hapje

garnalen in dillesaus

De Hollandse garnalen zijn dit jaar groot en mals. Deze heerlijke garnalen verdienen de hoofdrol. In een lichte romige dillesaus en met stukjes rijpe tomaat komt hun smaak helemaal tot recht. De garnalen zijn als amuse te serveren in een amuseglaasje of als hapje op een stukje toast of stokbrood.

Op het blog staan nog meer lekkere hapjes met garnalen, zoals:

-Garnalencocktail met whisky-cocktailsaus
-Potted shrimp
-Canape’s met garnalenboter en verse garnalen
-Amuse van avocado, gemarineerde citroenmozzarella en garnalen
-Avocado, gevuld met garnalen en gerookte paprikamayonaise
-Vlaamse garnalenkroketjes

Garnalencocktail is een klassieker en blijft een geliefd voorgerecht. Veel mensen worden daarnaast blij bij de gedachte aan een lekker garnalenkroketje, zo bleek na het bloggen van het bovenstaande recept. De amuse met avocado en gemarineerde citroenmozzarella was dit jaar een topper rond de feestdagen. Ik ben blij dat ik nu dit heerlijke recept aan mijn rijtje met garnalenhapjes kan toevoegen: 

Garnalen in dillesaus

150 gram grijze (=Hollandse) garnalen

1,5 el kwark*
1,5 el mayonaise
1/2 tot 1 tl dille
1 rijpe tomaat
peper, zout
verse peterselie
evt. citroensap

Meng de kwark en mayonaise met elkaar. Haal van een rijpe tomaat de zaadjes en vocht weg en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Voeg dit samen met de garnalen toe aan de saus en kruid het geheel met dille, peper en zout en eventueel nog wat citroensap. Dit laatste ingrediënt is afhankelijk van hoe zuur de kwark al is. Proef dus even voordat je het toevoegt. Serveer met gesnipperde verse peterselie.

* Vervang eventueel door zure room/ crème fraîche.

Mosselsalade met saffraanmayonaise

mosselsalade saffraanmayonaise

Het foodblogevent van deze maand heeft als thema “lekker dichtbij” en wordt georganiseerd door het blog www.eethetbeter.nl . Het is de bedoeling dat je een gerecht instuurt dat grotendeels is gemaakt van ingrediënten uit de buurt.

Ik woon op enkele kilometers afstand van waar het op mosselgebied allemaal gebeurt: Yerseke. Ik heb al een tijdje een mosselsalade willen bloggen en dus kan ik dat mooi in het kader van het foodblogevent doen. Ik heb de mosselsalade op smaak gebracht met een saffraanmayonaise en een jalapenopeper uit eigen teelt. Deze jalapenopepers zijn niet zo heel erg heet. Mocht je een ander soort pepertje gebruiken, is het raadzaam om af en toe even te proeven of de salade niet te pittig wordt.

De salade kan je op een broodje eten of als mosselhapje met een slablaadje als wrap. Wil je de salade op een toastje of stukje stokbrood eten, snij dan de mosselen nog even in drie delen.

Mosselsalade met saffraanmayonaise

200 gram klassiek gekookte mosselen (zie link)
2 theelepels citroensap
enkele saffraandraadjes
1 jalapenopeper (ca. halve spaanse peper)
2 flinke eetlepels mayonaise
zeezout
enkele blaadjes botersla
verse peterselie

Kook de mosselen op de klassieke wijze en laat de mosselen afkoelen. Of gebruik een restje mosselen van de vorige dag. Doe in een kommetje het citroensap en enkele saffraandraadjes. Kneus de draadjes een beetje door de met de achterkant van de lepel tegen het kommetje aan te drukken en laat een kwartiertje staan. Haal dan de saffraandraadjes uit de citroensap en meng hier de mayonaise door. Voeg dan de mosselen toe en de in kleine reepjes gesneden jalapenopeper en een snufje zout.  Schep twee eetlepels mosselen op een slablaadje en garneer met wat verse peterselie.

Gerookte forelsalade voor op brood of toast

gerookte forelsalade

Ik heb twee soorten kruiden die het niet lekker doen bij mij in de tuin: basilicum en dille. De basilicum wordt gelijk opgegeten door iets en kan ik eigenlijk alleen binnen laten groeien. De dille groeit niet of nauwelijks in de kruidenbak. Basilicum staat daarom bij mij in de vensterbank van de keuken en het kweken van dille heb ik opgegeven. In de vrijgekomen ruimte in de kruidenbak heb ik bonenkruid gezaaid, een lekker peperig kruid.

Mijn verse kruidencollectie bestaat dit jaar uit: rozemarijn, peterselie, bieslook, selderij, bonenkruid, marjolein (2 soorten), salie, dragon, koriander, komkommerkruid, laurier, citroenmelisse, kamille en tijm. Ik heb ook daslook gezaaid maar daar zie ik nog niets van boven komen. De meeste kruiden vind ik gedroogd niets aan. Marjolein (oregano), dragon en tijm lijken daarentegen gedroogd sterker van smaak. Dille vind ik ook zo’n kruid dat in gedroogde vorm intenser lijkt te smaken. Lekker bij vis en door salade’s dus dubbel lekker bij deze:

Gerookte forelsalade

100 gram gerookte forel
1 eetlepel crème fraîche
1 eetlepel mayonaise
1 tl citroensap
5 zilveruitjes
1/2 tl (gedroogde)dilletopjes
zout, peper

Snij de gerookte forel in kleine stukjes. Snij ook de zilveruitjes fijn. Meng de crème fraîche, mayonaise, citroensap door elkaar en doe hier de forel en zilverui doorheen. Maak op smaak met de dilletopjes, zout en peper.

Gefrituurde mosselen met een krokant korstje en wasabisaus

gefrituurde mosselen

In de viswinkel op de kop van de haven in Yerseke liggen de mosselen in een bak stromend water. Je krijgt bij de bestelling een schepje extra om de eventuele kapotte mosselen te compenseren. Zo vers zijn ze veel lekkerder dan de voorverpakte mosselen uit de supermarkt. Eergisteren hebben we ze op de klassieke manier bereid, met een beetje wijn, wortel, bleekselderij, ui, prei en bladselderij. Ze smaakten geweldig. We hebben echt ons best gedaan maar kregen ze niet op.

Gisteren heb ik het restje gepaneerd met Panko, een soort Japans paneermeel, gefrituurd en gegeten met een wasabisaus. Mijn vader had mij op het spoor gezet van een wasabisausje bij mosselen. En het smaakt heerlijk bij elkaar. We hebben ze als een soort aperitiefhapje gegeten maar ik kan mij voorstellen dat het met nog een salade onder de mosseltjes een fantastisch voorgerecht is. Een salade met avocado bijvoorbeeld. Met een prikkertje er in, is het natuurlijk ook een heerlijke snack bij een feestje:

Gefrituurde mosselen met een krokant panko-korstje en wasabisaus

Klassiek gekookte mosselen (zie deze link)
Bloem
Het eiwit van 1 ei
Panko
Peper
Evt zout

2 el mayonaise
1 el (Turkse of Griekse) yoghurt of zure room
2 a 3 “erwtjes” uit de tube wasabipasta

Laat de klassiek gekookte mosselen afkoelen en bestrooi ze met wat peper en eventueel een snufje zout. Rol ze dan door de bloem, daarna door eiwit en vervolgens door de panko (Japans paneermeel). Verhit de frituurpan op 180 C en frituur de mosselen tot er een bruin korstje is ontstaan. Haal ze dan uit de frituurpan en stort ze op een met keukenpapier belegd bord.

Voor het sausje roer 2 delen mayonaise op 1 deel yoghurt door elkaar. Voeg telkens een beetje wasabipasta ter grootte van een erwtje toe. Proef elke keer na het doorroeren want teveel is niet lekker maar het sausje mag wel een beetje pittig zijn.

Oesters “a la Venitienne”

oesters venitienne
Oesters a la Venitienne

Gisteren weer eens oesters gegeten. Ik vond het tijd om een nieuw recept uit te proberen en heb deze Oesters a la Venitienne gemaakt, gegratineerde oesters. Het is een net weer iets ander recept dan de oesters Rockefeller. Vanwege de heerlijke geur van dit gerecht, is er ook nog een familielid over de streep getrokken om voor het eerst een oester te proeven. De oesters “roken naar zee”. Dat doen ze altijd, maar blijkbaar wordt het door deze bereiding versterkt. En na de eerste oester kwam de vraag om nog een oester: ook nog eens erg lekker dus.   

Hoewel rauw de smaak van een oester het beste tot zijn recht komt, viel dit gerecht in de smaak. Zoals je op de foto kunt zien, waren de oesterschelpen nogal verschillend in grootte. Dit komt doordat we ze zelf hebben geraapt van het wad van de Oosterschelde. Na opening van de schelpen, is er geen groot verschil meer in de omvang van de oesters en konden ze goed met z’n allen onder de grill. Aan te raden, deze:

Oesters a la Venitienne

Zeeuwse oesters
Peterselie, fijn gesneden
Bieslook, fijn gesneden
Parmezaanse kaas, geraspt
Peper
Citroensap
Boter, gesmolten
Zout om de oesterschelpen in te leggen

Giet een laagje zout in een ovenschaal. Wrik de oesters voorzichtig met een oestermes open, de platte kant van de oester naar boven. Verwijder de platte kant van de oester. Laat het meest vocht er voorzichtig uit lopen. Maak de oester los van de schelp maar laat de oester er in liggen. Verwijder eventuele scherfjes van het openmaken. Leg de oesters met schelp in het zout. Strooi peterselie en bieslook over de oesters. Strooi daarna niet teveel kaas over de oesters en enkele druppels gesmolten boter per oester. Zet de oesters in de oven onder een hete gril en laat in enkele minuten de kaas smelten en lichtbruin worden. Haal dan de schaal met oesters uit de oven en serveer met peper en eventueel wat citroensap.

Recept via: www.oesterkoning.nl

Risottoballetjes met paddenstoel, spinazie en gerookte mozzarella

risottoballetjes mozzarella

Bij eekhoorntjesbrood denk ik ook gelijk aan de vakanties in Toscane en Umbrië. Meestal was ik daar in September en dan is het paddenstoelentijd. Tijd voor veel lekkere gerechten met eekhoorntjesbrood, volgens mij de lievelingspaddenstoel van Italianen. Natuurlijk neem je dan ook nog een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood mee naar huis. Daar kan je veel en lang mee doen want je hebt er meestal niet veel van nodig voor een lekkere smaak.

In deze risotto heb ik eekhoorntjesbrood gecombineerd met spinazie. Je kunt in plaats van spinazie ook snijbietblad of bietenloof gebruiken. Van de risotto heb ik risottoballetjes* gemaakt. Risottoballetjes had ik al jarenlang op mijn kooklijstje staan. Nu is het er eindelijk een keer van gekomen om te maken. Aanleiding om eens een keertje door te zetten was het foodblogevent – deze maand georganiseerd door Maaike van MiCook  – met thema “fingerfood”. Wat is nou lekkerder uit het vuistje weg te happen dan een balletje van smeuïge risotto in een krokant jasje met een hart van gerookte mozzarella.

Risottoballetjes met paddenstoel, spinazie en gerookte mozzarella

Voor 20 balletjes:

200 gram risotto
1 kleine ui
1 teen knoflook
3 gedroogde stukken eekhoorntjesbrood of andere paddenstoel
125 gram verse spinazie
1/2 bol gerookte mozzarella (of 1 bol gewone mozzarella zelf roken**)
0,5 liter runder- of groentebouillon
peper
Parmezaanse kaas
50 ml witte wijn (half wijnglas)
2 el olijfolie

voor het korstje:

1 groot ei
enkele el bloem
enkele el paneermeel

Leg de gedroogde stukken eekhoorntjesbrood te weken in heet water, minimaal 20 minuten. Snij daarna het geweekte eekhoorntjesbrood heel fijn, alsmede de ui en de knoflook. Verhit twee eetlepels olijfolie en bak hier de ui, knoflook en eekhoorntjesbrood in aan. Voeg dan de risottorijst toe en schep alles even goed door elkaar. Voeg dan de wijn toe en laat even bruisen. Schep met een pollepel telkens een lepel bouillon bij de risottorijst totdat het opgenomen is door de rijst en voeg dan een nieuwe lepel toe. Ondertussen goed blijven roeren. Snij de verse spinazie of snijbietblad in reepjes, en voeg deze na 10 minuten kooktijd toe. Na zo’n 20 minuten (totale kooktijd) is de risotto gaar. Dit kun je checken door een risottokorrel tussen duim en wijsvinger te pletten. Valt de korrel in 3-en uiteen, dan is de risotto gaar. Voeg tot slot geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe en peper. Zout is door de bouillon waarschijnlijk niet nodig. Laat afkoelen.

Snij de mozzarella in blokjes van ca 1 cm. Kluts in een plat schaaltje een ei los. Leg een bordje klaar met bloem en een bordje met paneermeel. Pak met een eetlepel een schep risotto en leg deze risotto in de palm van jouw hand, maak er met de achterkant van de lepel een kommetje van. Leg hier een blokje risotto op en schep nogmaals een lepel risotto hier boven op. Vorm hiervan een balletje met de mozzarella in het midden. Haal het balletje eerst door de bloem, dan door het geklutste ei en daarna door het paneermeel. Zet de balletjes zo’n 20 minuten in de koelkast om op te stijven.

Verhit de frituurolie tot 180 C. Doe zo ongeveer 8 balletjes tegelijk in de olie. Na een aantal minuten zijn ze al goudbruin en gaar. Warm eten!

* Je kunt natuurlijk ook van een favoriet risottorecept risottoballetjes maken of van een restje risotto van de vorige dag. Je kunt met of zonder vulling van mozzarella maken. Als ze een mozzarellahartje hebben, heten de balletjes: suppli al telefono.

** Mozzarella zelf roken:
1 bol mozzarella/enkele mini-mozzarella’s
1 el houtmot (eiken)

Doe een eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven. Bekleed de lekbak met aluminiumfolie en plaats deze boven op de houtmot. Plaats het rekje en leg hier de bol mozzarella op. Zet fornuis op hoogste stand en plaats het rookoventje op het vuur. Doe de deksel dicht op een centimeter na. Als er rook uit de opening komt, doe dan de deksel helemaal dicht en rook dan de mozzarella 1 minuut. Zet  het vuur uit en laat de mozzarella in de dichte rookoven afkoelen (ca. 20 minuten).

Crème van avocado met gerookte zalm of garnalen

creme van avocado

“Spread the love” voor gerookte vis en schaaldieren.

“Spread the love” is het thema dat is gekozen voor het foodblogevent van juli 2013. De uitdaging is om een heerlijke spread voor bij het ontbijt, als snack of voor bij de borrel te bedenken. Ik had gelijk een vissmeerseltje van gerookte vis of garnaaltjes voor ogen.

Gisteren bedacht ik mij. In plaats daarvan is het een lekkere spread van avocado geworden die geweldig combineert met gerookte vis en met garnaaltjes. Ik heb voor Turkse yoghurt als basis gekozen. Turkse yoghurt is een dikke, frisse yoghurt en iets minder vet dan de Griekse yoghurt. Voor een beetje pittigheid zorgen de zwarte peper en cayennepeper. De knoflook en bieslook maken het lekker kruidig. Lekker dus met gerookte zalm of garnaaltjes, maar ook bijvoorbeeld met flintertjes rauwe ham.

Crème van avocado

1 avocado

100 gram Turkse (evt Griekse) yoghurt
1 el extra vergine olijfolie
2 tl citroensap
4 sprietjes verse bieslook
1 teen knoflook
zwarte peper
snufje cayennepeper
zout

Overig:

Garnalen of gerookte zalm-snippers of voor de vleesliefhebber: tartaar van biefstuk of snippers rauwe ham en vegetarisch: kerstomaatjes/waterkers.

Snij de avocado tot op de pit rondom door het midden door. Draai dan de helften een slag ten opzichte van elkaar. Zo trek je ze makkelijk van de pit af. Haal de schil van de avocado en snij het vruchtvlees in stukjes. Besprenkel ze met het citroensap. Doe dan de yoghurt in een blender en voeg de avocado, de knoflookteen, bieslook, olijfolie, snufje cayennepeper, een paar draaien zwarte peper en een snuf zout toe. Mix het tot een gladde massa. Proef dan nog even en voeg eventueel nog wat meer peper, zout en/of citroensap toe. Doe de creme op een amuselepeltje of smeer de crème op een toastje of op bijvoorbeeld een plakje komkommer en leg er flintertjes gerookte zalm of enkele garnaaltjes op.

Notenbrood met gerookte mozzarella, tomaat en balsamico-creme

Je kunt gerookte mozzarella kopen of zelf roken. Met een rookoventje voor op het fornuis. Om het smelten van de kaas te voorkomen, laat je het rookoventje heel snel heet worden en schakel je de hittebron na een minuutje roken uit. Dan laat je de mozzarella afkoelen in de dichte rookoven. Gerookte mozzarella is erg lekker. Waarschuwing: je kunt het zelfs lekkerder gaan vinden dan ongerookte mozzarella.

Het notenbrood is gebakken met de laatste amandelen van de eerste eigen oogst en een restant walnoten. Je zou er ook nog pijnboompitjes aan kunnen toevoegen (of in plaats van gebruiken).

De balsamico-crema ziet er erg decoratief uit. Het is eventueel te vervangen door enkele druppeltje balsamico-azijn over het gerecht te sprenkelen. Dit is ook een perfect voorgerechtje bij een Italiaanse maaltijd of een hapje bij een feestje. Snij dan het brood in kleine driehoekjes (evt eerst roosteren bij een feest-hapje) en beleg dit met een plakje gerookte mozzarella, tomaatblokjes, verse basilicum etc.

Spelt-notenbrood (met broodbakmachine)

300 gram speltmeel of tarwemeel*
16 blanke amandelen
5 walnoten
1 el (walnoten-)olie
1 tl droge gist
190 ml water
1 el honing
1 tl zout

Kraak de noten en hak ze in kleine stukjes. Doe eerst de gist in de broodbakmachine, dan het meel, daarna de fijngehakte walnoten en amandelen. Voeg dan olie, water en honing toe en tot slot het zout. Zet de broodbakmachine bij speltmeel op het programma voor witbrood. Als het brood klaar is, stort het dan op een rooster en laat even afkoelen. Snij het daarna in dunne plakken.

Gerookte mozzarella

1 grote bol mozzarella/enkele mini-mozzarella’s (bij lunchgerecht 1 grote bol per 2 personen)
1 el houtmot (eiken)

Doe een eetlepel houtmot op de bodem van de rookoven. Bekleed de lekbak met aluminiumfolie en plaats deze boven op de houtmot. Plaats het rekje en leg hier de bol mozzarella op. Zet fornuis op hoogste stand en plaats het rookoventje op het vuur. Doe de deksel dicht op een centimeter na. Als er rook uit de opening komt, rook dan de mozzarella 1 minuut. Zet dan het vuur uit en laat de mozzarella in de dichte rookoven afkoelen (ca. 20 minuten). Snij dan de mozzarella in plakjes.

Notenbrood met gerookte mozzarella, tomaat en balsamico-crema

Lunch:

Notenbrood
1 bol gerookte mozzarella
1 tomaat
enkele blaadjes verse basilicum
zout
zwarte peper
olijfolie
balsamico-crema

Beleg het notenbrood met plakjes gerookte mozzarella. Snij een tomaat in kleine blokjes en verdeel deze over de mozzarella. Scheur wat basilicumblaadjes in stukken en doe deze over de blokjes heen. Zout en zwarte peper naar smaak. Sprenkel wat goede kwaliteit olijfolie over het geheel en dien op met een streepje balsamico-crema ernaast.

Voor feesthapjes: rooster eerst het notenbrood en snij dan de boterham in driehoekjes. Versier de hapjes met een slingertje balsamico-crema.

* Hoeveelheid is voor een kleine broodbakmachine. Bij een grote broodbakmachine: pak dan 500 gram meel, circa 27 amandelen & 8 walnoten, 11/2 el olie, 1 1/2 tl zout, 1 1/2 tl gist,  1 1/2 el honing,  315 ml water.

Smeerpaté van paddenstoelen

paddenstoelen pate
Een aanbieding champignons en heimwee naar de paddenstoelenpaté uit Kleve. Dat was zo’n beetje de aanleiding voor het maken van deze smeerpate. Het begon met een vaag verlangen naar de soorten “Aufstrich” die ik kocht in het Duitse Kleve. Ik woonde toen in Nijmegen, dus in de buurt. De vegetarische champignon-smeerpaté was mijn favoriet.

Nu woon ik erg ver van Duitsland af, maar de champignon”aufstrich” ben ik nog niet vergeten. Dan maar zelf een poging wagen om het te maken. De meeste paté’s op internet waren van het soort waar je plakken af moet snijden. Ik zocht echt naar een smeerbare variant. Op smulweb vond ik een recept waarin ik zelfs mijn restant amandelen kon verwerken.

Het recept ging uit van 125 gram amandelmeel. Toen ik ging wegen bleek dat een flinke kom te zijn, zo veel dat ik denk dat hier een foutje in de hoeveelheid is gemaakt. Ik heb 30 gram gepakt. Volgens mij is deze paté ook erg lekker op een toastje met iets van een uienjam of klassiek met cranberry-compote.

Smeerpate van paddenstoelen

2 kleine uien of 1 grote ui
250 gram paddenstoelen
1 tl zout
1/2 tl gedroogde tijm
30 gram gemalen amandelen/zonnebloempitten
peper
olie of boter

Snipper de uien en snij de paddenstoelen in plakjes. Bak eerst de uien zacht in boter of olie, zo’n 3 minuten. Doe de champignons er bij en bak verder totdat ze bruinen en het vocht is verdwenen. Dit is na ongeveer zeven tot tien minuten. Voeg zout, peper en tijm toe. Maal fijn met de keukenmachine.  Vermeng met de gemalen amandelen/zonnebloempitten.Voeg eventueel nog wat gekookt water toe indien het mengsel de droog is.