Een aanbieding champignons en heimwee naar de paddenstoelenpaté uit Kleve. Dat was zo’n beetje de aanleiding voor het maken van deze smeerpate. Het begon met een vaag verlangen naar de soorten “Aufstrich” die ik kocht in het Duitse Kleve. Ik woonde toen in Nijmegen, dus in de buurt. De vegetarische champignon-smeerpaté was mijn favoriet.
Nu woon ik erg ver van Duitsland af, maar de champignon”aufstrich” ben ik nog niet vergeten. Dan maar zelf een poging wagen om het te maken. De meeste paté’s op internet waren van het soort waar je plakken af moet snijden. Ik zocht echt naar een smeerbare variant. Op smulweb vond ik een recept waarin ik zelfs mijn restant amandelen kon verwerken.
Het recept ging uit van 125 gram amandelmeel. Toen ik ging wegen bleek dat een flinke kom te zijn, zo veel dat ik denk dat hier een foutje in de hoeveelheid is gemaakt. Ik heb 30 gram gepakt. Volgens mij is deze paté ook erg lekker op een toastje met iets van een uienjam of klassiek met cranberry-compote.
Smeerpate van paddenstoelen
2 kleine uien of 1 grote ui
250 gram paddenstoelen
1 tl zout
1/2 tl gedroogde tijm
30 gram gemalen amandelen/zonnebloempitten
peper
olie of boter
Snipper de uien en snij de paddenstoelen in plakjes. Bak eerst de uien zacht in boter of olie, zo’n 3 minuten. Doe de champignons er bij en bak verder totdat ze bruinen en het vocht is verdwenen. Dit is na ongeveer zeven tot tien minuten. Voeg zout, peper en tijm toe. Maal fijn met de keukenmachine. Vermeng met de gemalen amandelen/zonnebloempitten.Voeg eventueel nog wat gekookt water toe indien het mengsel de droog is.
Published by