Mijn moeder had vroeger een kookschrift. Daarin stonden de overgeschreven recepten uit tijdschriften en werden meegekregen recepten ingeplakt. Totdat de computer zijn intrede deed. Vanaf toen werden de recepten getypt en met veel geratel uitgeprint.
Het recept van Boeuf des Gardiens komt uit haar kookschrift. De titel doet een Franse klassieker vermoeden. Ik heb daarom de LaRousse er eens op nageslagen. Daar staat het gerecht niet in. Mijn speurwerk heeft niet meer opgeleverd dan de aanwijzing dat het gerecht uit de Zuid-Franse streek Camarque komt.
Eten met groene salade, stokbrood en liters rode wijn is de aanbeveling uit het recept.
Boeuf des Gardiens
Ingrediënten
750 gram rundvlees (bijv. riblappen met een randje vet)
1 peper
1 zout
2 grote uien, geschild en in ringen gesneden
3 tenen knoflook (klein gesneden)
4 grote vleestomaten in stukjes
2 grote rode of gele paprika’s, in ringen gesneden
1 scherp rood pepertje, in stukjes gesneden
1 sinaasappel
1/2 liter witte wijn
1/2 liter bouillon
12 zwarte olijven
1 eetlepel bloem
1 dl. olijfolie
Klassieke wijze:
De wijn en de bouillon samen laten inkoken tot een halve liter.
Het vlees in stukjes snijden, bestrooien met peper en zout en door de bloem scheppen.
De olie verhitten en daarin de uien bakken. Neem de uien daarna uit de pan en bak vervolgens het vlees in de olie. Daarna de uien, de knoflook, paprika’s en het pepertje toevoegen en dit alles zachtjes laten fruiten. De sinaasappel schoonboenen en de schil raspen of dun schillen (zonder wit) en in reepjes snijden. Daarna de tomaten van vel ontdoen (in de bolle kant een kruis snijden en even in kokend water dompelen, dan laat het velletje makkelijk los) en de sinaasappelschil in de pan doen en alles nog even verder laten fruiten. Tot slot het ingekookte vocht toevoegen en alles 2 a 3 uren laten sudderen tot het vlees gaar is. Dit alles een dag laten staan. De volgende dag de olijven toevoegen en verwarmen. Opdienen met stokbrood, groene salade en liters rode wijn.
Slowcooker/crockpot:
De hoeveelheid wijn en bouillon halveren en een paar minuten laten koken op het vuur. Voor de rest het recept boven volgen tot de tomaten. In plaats van 4 zijn 3 tomaten genoeg. Nadat alles is samengevoegd, de inhoud van de pan in de slowcooker doen en bij voorkeur het automatische programma kiezen (3 uur hoge en 2 uur lage stand). Giet over in een pan en bewaar alles tot de volgende dag. Laat dan op een laag vuur de saus warm worden en nog iets indikken.
Hi Christien. Ik zag deze blogpost op etenbloggers voorbij komen en dacht gelijk -euk – een origineel Frans stoofgerecht! Die gaat op mijn 'to-do' lijstje! Groetjes uit Frankrijk, Lisette
Hoi Lisette. Wat leuk, een bericht uit Frankrijk! Natuurlijk de plek om deze stoofschotel te eten. Ik hoop dat het je zal smaken. Groetjes terug uit het Zeeuwse land.