Geglaceerde ham met warm gekruide rode kool

Tegen de kerst komen op de Britse sites veel recepten met geglaceerde hammen voorbij. Volgens mij is dit naast de kalkoen en de gans het meest gegeten vlees met kerst. Bij ons bestaat deze traditie volgens mij niet. Mijn moeder maakte vaak kalkoendijen in spek (met cranberrysaus) en rollade. Bij anderen at ik wildstoof en biefstuk. Een geglaceerd hammetje is niet alleen bekend bij de Britten maar ook in Scandinavië staat het op tafel.

Een ham met een mooi glanzend laagje: er staat gelijk iets feestelijks op tafel. Natuurlijk dragen ook de specerijen bij aan het warme feestelijke gevoel. Samen met de rode kool is dit een smaakfestijn van steranijs, sinaasappel, rode wijn, kaneel en cranberrysap. Aardappelpuree is hier heel lekker bij maar ook in de oven gebakken aardappelen. Hieronder staan twee manieren om de ham en de kool klaar te maken, de klassieke manier of met het sousvide-apparaat c.q. de multi-cooker.

Geglaceerde ham met warm gekruide rode kool

  • beenham van 6 tot 8 ons
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 steranijs, fijngestampt
  • evt sinaasappelrasp van kwart sinaasappel
  • 1 rode kool
  • 1 dl rode wijn
  • 1/2 dl cranberrysap/kersensap
  • sap van 1 sinaasappel
  • snuf kaneel
  • 2 steranijs
  • 1 laurierblad
  • scheutje rode wijnazijn
  • flinke schep suiker
  • zout

Gaar de beenham sousvide twee uur op 65 C of verpak de beenham in alu-folie en leg dit in een voorverwarmde oven van 160 C op een rek met daaronder een braadslede met water. Gaar de beenham in 45 tot een uur in de oven. Kerntemperatuur moet 65 graden celcius zijn. Bestrijk daarna de beenham met een mengsel van suiker, mosterd, fijngestampte steranijs en evt. sinaasappelrasp.* Zet de oven op 190 C. Leg de beenham in een schaal en zet nog een kwartier in de oven tot een mooi bruin glanzend laagje is ontstaan. Maak ondertussen de rode kool klaar. Snij de rode kool in vieren en haal het hart er uit. Snij de kool fijn. Spoel af en doe in de (binnen)pan. Met de instantpot of crockpot express of snelkoker: voeg het vocht (wijn, sap, wijazijn) en specerijen plus suiker toe. Doe de deksel op de pan en vergrendel. Zet de stoomfunctie op dicht. Druk op manual, high en stel 9 minuten in. Druk op start en laat na afloop de stoom voorzichtig vrij. Op het fornuis: doe kool met vocht en specerijen in de pan en laat in ongeveer een uur tot anderhalf zachtjes gaar koken.

  • Mijn familieleden vonden de sinaasappelrasp te veel op de voorgrond (had een halve sinaasappelschil geraspt) en ik niet, dus naar smaak weglaten of niet al te veel!

Brute bacon burger

brute bacon burger

Vanwege mijn liefde voor burgers komt er met regelmaat een nieuw burgerrecept op dit blog. De hamburgers zijn meestal zelf gemaakt van rundergehakt of de kant-en-klare hamburgers uit het biologische Hereford-rundvleespakket van een Zuid-Bevelandse veehouder. Soms test ik hamburgers uit de supermarkt, mits biologisch/beter leven etc. Laatst viel mijn oog op een nieuwe serie diepvries-hamburgers van de Aldi, waaronder biologische burgers. Deze zijn zeker aan te raden. En gisteren was het weer eens tijd om een nieuw recept uit te proberen, namelijk een baconburger.

Op mijn vraag aan tafel hoe ik deze burger op het blog zou moeten omschrijven, kwam het antwoord “brute bacon burger”. Oke, voor de verandering komt er eens een keer een lollige burgernaam boven het recept te staan want het geeft gelijk het pittige karakter van deze burger weer. Meestal vind ik woordgrappen met betrekking tot gerechten op een menu tenenkrommend. Kijk voor schrijnende voorbeelden van menuhumor eens naar dit artikel van het Parool. Ik heb dubbel gelegen omdat ze zo erg zijn. Hoe bedenk je “Uit de Schol Klappen” voor een scholletje en “Kan men bert” voor gebakken camembert. Een burger “g-loeiende koe” op het menu? of toch maar beter:

Brute bacon burger

4 hamburgers
12 plakjes bacon
kruidenroomkaas
jalapenos, in schijfjes
augurk, in dunne repen
krulsla
4 zachte of hamburgerbroodjes

evt: tomaat

Bak de vier hamburgers in 8 tot 10 minuten bruin en gaar. Bak in een aparte pan de plakjes bacon bruin en knapperig. Snij een hamburgerbroodje overlangs door en besmeer beide snijkanten met kruidenroomkaas. Leg op de onderste helft de hamburger, dan de bacon, augurk en 4 of 5 schijfjes jalapenopeper (evt meer naar smaak). Leg hier wat krulsla nog op en dek af met de bovenste helft van het broodje. Lekker met nog wat gebakken aardappeltjes ernaast.

Naar een recept van www.burgerdocter.com: Jalapeno Cream Cheese Bacon Burger

Bewaren

Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

gemarineerd varkenshaasje mango sperziebonen

Ik heb sinds kort weer een abonnement van de Openbare Bibliotheek. De bibliotheek ligt voor mij op loopafstand en is onlangs helemaal vernieuwd. Ondertussen heb ik ook al enkele kookboeken geleend. Eergisteren viel mijn oog op het Easy Iceland van een Vlaamse tv-chef met IJslandse roots*. Ik had een soort Nordic Kitchen-achtige recepten verwacht maar de gehaktballetjes (Kjotbollur) zijn aangemaakt met Tuc-crackers, gember en ras-el-hanout en in de IJslandse visballetjes gaat Tom Yum-soepbasis. Het zijn een soort fusion-achtige recepten dus, begeleid met mooie foto’s en af en toe kom je interessante combinaties tegen.

Het recept voor gemarineerd varkenshaasje met mango en sperzieboontjes wilde ik wel uitproberen. Overigens begint nu toch echt de bodem van de vriezer in zicht te raken qua ingevroren moestuingroentes. Precies op tijd want binnenkort komen er weer erwtjes, peultjes en tuinbonen aan. Ik heb nu nog een paar zakjes snijbonen, zuurkool, courgette, een zakje sperziebonen en heel veel kievitsbonen in de vriezer. Die kievitsbonen had ik willen drogen maar ze bleven zo vochtig dat ik ze maar heb ingevroren. Dit jaar sla ik op dat gebied de teelt even over maar ga weer voluit voor de gewone sperziebonen en (voor het eerst) gele slabonen.

Gebaseerd op het kookboekrecept en heel lekker:

Gemarineerde varkenshaas met mango en sperziebonen

1 flinke varkenshaas
25 ml Japanse sojasaus
1 tl suiker
2 tl citroensap
2 cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook, geraspt
sesampasta (tahin), kwart theelepel
rode pepervlokken
snufje herbamare of zout

300 gram sperziebonen
halve mango
sap van halve citroen
basilicumolie of olijfolie en verse basilicum
verse peterselie
rood pepertje, fijngehakt

Maak een marinade van de sojasaus, suiker, citroensap, gember, knoflook, sesampasta, rode peper en snufje herbamare of zout. Let met het toevoegen van het zout er op, dat de marinade zonder al best zout is. Doe de varkenshaas in een schaal of in een sluitzak en voeg de marinade toe. Wentel de varkenshaas goed door de marinade en laat het minimaal een uur marineren in de koelkast. Veeg dan de marinade van de varkenshaas en bak in 10 tot 15 minuten de varkenshaas aan alle kanten rose. Wil je de varkenshaas gaarder, bak dan nog 5 tot 10 minuten langer. Laat de varkenshaas voor het aansnijden 5 minuten rusten in aluminiumfolie.

Snij de mango in reepjes en het rode pepertje fijn. Kook de sperziebonen in ca. 7 minuten gaar. Doe dit in een schaal. Meng op gevoel hier citroensap, wat basilicumolie en rode peper door. Bestrooi met verse peterselie.

*Easy Ice Land van Dagny Ros Asmundsdottir

Bewaren

Stoofvlees met vadouvan

vadouvan stoofvlees

Enkele jaren geleden verwachtte men al dat de kruidenmix “vadouvan” een trend zou worden binnen de culinaire wereld. Het heeft toch nog even geduurd, maar nu lijkt het daadwerkelijk door te breken. Ik heb pas vadouvan-gelei en vadouvan-mayonaise op een menukaart zien staan. Vadouvan is een Indiase kruidenmix en bevat meestal komijn, fenegriek, mosterdzaad, kerrieblad, kurkuma en knoflook. Per regio en per familie kan de samenstelling van vadouvan verschillen.

Ik heb de vadouvan in een runderstoofpot verwerkt. Het ingevroren pakketje stoofvlees van Herefordrund had ik ’s ochtends pas uit de diepvries gehaald. Als je dat in de koelkast laat ontdooien duurt het een dag voordat het te snijden is, buiten de koelkast ook nog zo’n 6 uur. Ik heb ontdekt dat het ontdooien van vlees het snelst gaat in een bak met koud water. Het schijnt zelfs te prefereren te zijn boven het ontdooien in de koelkast omdat bij het ontdooien in de koelkast het vlees onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Binnen drie uur kan je met de koud watermethode het vlees gaan bereiden en dan heb je ’s avonds nog:

Stoofvlees met vadouvan

800 gram magere runderstooflappen/sucadelappen
1 grote ui
2 eetlepels tomatenpuree
6 theelepels vadouvan (merk Verstegen, ander merk kan ander resultaat geven, zie hieronder)
1 rode peper
1 dl water
zout
olie of boter

Optioneel: erwtjes, sperziebonen

Snij de runderlappen in dobbelstenen, en bestrooi met 4 theelepels vadouvan en zout. Braad dit (in twee delen) in de koekenpan aan in de hete olie of boter. Doe het dan in een stoofpan of in de electrische slowcooker. Bak in het braadvet op het laatst nog de gesnipperde ui en rode peper aan, voeg 1 dl water en tomatenpuree toe en 2 theelepel vadouvan plus zout naar smaak. Het kan zijn dat je bij een ander merk kruidenmix Vadouvan iets andere dosering moet aanhouden, dit is even uitzoeken en niet teveel ineens toevoegen en af en toe even proeven. Giet dit in de stoofpan of slowcooker. Stoofpan: ca. 3 uur op sudderstand en electrische slowcooker 5 uur op 90 C. Optioneel kan nog in het laatste uur erwtjes of sperziebonen worden toegevoegd. Lekker met rijst of naanbrood en met een komkommer-yoghurtsalade ernaast.

Snelle bereiding in de Crockpot Express: Neem de deksel van de pan en kies voor de functie Brown/saute en bak dan de in dobbelstenen gesneden blokjes stoofvlees in wat olie. Indien ze beginnen te bruinen, voeg dan ui, rode peper, vadouvan (eerst 4 tl, later eventueel bijkruiden), zout en op het laatst de tomatenpuree bij het geheel. Bak dit nog even door en voeg dan 3 deciliter water toe. Druk op Stop en doe de deksel op de pan en draai naar het slotje toe. Doe het ventiel dicht en druk Meat/stew aan. Verhoog de tijd naar een uur. Laat na dit uur dan de stoofpot nog tien minuten staan. Open het ventiel voorzichtig (met ovenhandschoen). Kijk  en proef of het vocht lekker is en licht gebonden. Laat anders nog even doorkoken op Brown/saute of voeg nog wat kruiden toe naar wens.

  • Vocht is afhankelijk van kookmanier: slowcooker 1 dl, stoofpan en Crockpot Express 3 dl.

Bewaren

Bewaren

Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

gehaktballen spinazie room

Zo halverwege januari schijnt men het meest last van depressieve gevoelens te hebben. De goede voornemens zijn dan (weer) niet gelukt en er ligt nog een periode van natte en koude dagen voor de boeg. Mijn eigen goede voornemen, nog minder bewerkt voedsel eten, houd ik nog steeds vol. Ik heb de aanbieding kant en klare muesli weerstaan en zelf muesli gemaakt van havervlokken, honing en noten. Brood bak ik het liefst zelf en van het brood in de supermarkt lees ik even het etiket of er niet teveel toevoegingen in zitten. Ook let ik weer wat meer op genoeg verse groente tijdens het avondeten.

Deze spinazieroomsaus is gemaakt met verse spinazie en dat is veel smaakvoller dan de diepvriesspinazie of spinazie uit een potje. Het wordt nog lekkerder met goede kwaliteit ui uit de regio en met uit Frankrijk meegebrachte roze knoflook, de zgn. Rose de Lautrec. De gehaktballetjes heb ik dit keer in de electrische slowcooker gaar laten sudderen, na ze even in de pan te hebben aangebakken. Het voordeel is dat je dan niet de hele tijd hoeft op te letten of de gehaktballen uitdrogen in de pan. Wij hebben de balletjes gegeten met brood en een salade erbij. Het lijkt mij ook lekker met pasta.

Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

500 gram half om half gehakt
1 tl quatre epices (of favoriete gehaktkruidenmix volgens aanwijzing)
1/2 tl zout*
1 ei
paneermeel
1 dl groentebouillon
1 laurierblaadje
300 gram verse spinazie
125 ml slagroom
1 flinke teen knoflook, in schijfjes
1 ui, gesnipperd
gedroogde mediterraanse kruiden/basilicum
snufje zout
olie of boter

Vermeng het gehakt met losgeklopt ei, de kruidenmix en zout. Voeg paneermeel toe zodat het een stevig gehaktdeeg wordt. Vorm hier balletjes van ten grootte van een golfballetje en braad ze in hete olie rondom bruin in de pan. Voeg een deciliter bouillon toe en een laurierblaadje en zet dan het vuur lager. Laat ze nog een kwartiertje doorbakken met de deksel op de pan. Indien je een electrische slowcooker hebt: laat ze anderhalf uur garen op 90 C.  Fruit in een kookpan de ui aan in olie en daarna de knoflook. Voeg de spinazie toe en schep alles goed om totdat de spinazie is geslonken. Doe er dan de room bij en laat alles goed doorwarmen. Maak het geheel op smaak met wat gedroogde Mediterraanse kruiden en zout. Maak vervolgens de saus (niet te) fijn met een staafmixer. Voeg hier de balletjes aan toe of andersom (dan heb je wel de jus erbij).

* sommige gehaktkruidenmixen bevatten zout, dus eerst checken of zout nog nodig is.

Ethiopische lamsvlees

ethiopie lam

Ik vind het een grappig gegeven hoe je met Zeeuws lamsvlees, uien uit de moestuin en lokale scharreleitjes iets zo exotisch als deze Ethiopische lamsstoofpot maakt. Dat komt natuurlijk door de gebruikte kruiden. Ik heb de hieronder gebruikte specerijenmix “berbere” in een vorig blog beschreven. In deze mix gaat onder andere kardemom, piment, gember en kurkuma. In principe zou je voor een lekkere stoofpot al kunnen volstaan met vlees, uien, wat groente en de berbere-mix. De onderstaande stoofpot bevat daarnaast ook nog rode wijn en knoflook als smaakmakers.

Het is een bijzonder gerecht. Je kan overigens het lamsvlees vervangen door kip (doro) of door courgette (sik sik). Het is niet altijd eenvoudig om aan goed lamsvlees te komen. Toen ik nog in Nijmegen woonde, kocht ik het bij de HANOS. Hier in Zeeland haal ik het bij de Schaapskooi te Heinkenszand (zak van Zuid-Beveland). Zij verkopen ook heerlijk schapenijs en biologische schapenkaas. Bezoek vooral in het voorjaar eens deze schaapboerderij want het ligt midden in het gebied van de Zuid-Bevelandse bloemendijken. Op deze bloemendijken groeien verschillende bijzondere en zeldzame bloemen en planten.

Ethiopische lamsvlees (sega wat)

5 ons lamsvlees, in blokjes
2 uien
2 knoflooktenen
1 el geraspte verse gember
1 zoete (punt)paprika
2 tl berbere (kruidenmix)
150 ml water of bouillon
50 ml rode wijn
1 tl cayennepeper
zwarte peper
4 hardgekookte eieren
citroensap
zout
olie of boter

Besprenkel het vlees met citroensap en zout. Laat 30 minuten rusten. Pureer de ui, knoflook en gember in een blender of met staafmixer. Voeg eventueel wat water toe om het beter te kunnen pureren. Verhit boter of olie en bak hier de paprika in en voeg na enkele minuten de berbere toe. Bak nog 3 minuten en voeg lamsvlees toe. Bak aan alle kanten bruin en voeg dan dan ui-knoflook-puree toe. Bak tot het rauwe aroma is verdwenen, zo’n 5 minuten. Giet dan de wijn en bouillon in de pan en voeg cayennepeper, zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel sudderen totdat het lamsvlees lekker zacht is en verwarm op het laatst nog even de hardgekookte eieren mee. Eet met platbrood (van bloem of van teff) of met rijst.

Indisch gekruid gehaktbrood

indisch gehaktbrood

Woensdag is gehaktdag bij onze dorpsslager en dan heb je voor een goede prijs een kilo half-om-half gehakt scharrelvlees. Die kilo kan je gedeeltelijk invriezen maar ook een gehaktbrood mee maken. Gehaktbrood is een fijne toevoeging aan een feestelijke lunch of een buffet maar het is natuurlijk ook mogelijk het de eerste dag warm bij een boerenkoolstamppot serveren, de tweede dag (opgewarmd) bij een pasta of rijstgerecht en de derde dag nog lekker koud op de boterham, bv met ketchup en sla. De foto is overigens gemaakt van het koude gehaktbrood.

De kruiding heb ik zelf bedacht op basis van veel Indische recepten: een mix van kardemom, koriander, gember, komijn, mosterd en rode peper. Ik wilde een pittig gehaktbrood, dus er mochten van mij wel twee rode pepers in. De Spaanse peperplant produceert toch nog steeds genoeg pepertjes. Het resultaat is zo lekker, dat ik voor de volgende keer heb opgeschreven wat er in dit gehaktbrood gaat:

Indisch gekruid gehaktbrood

I kilo half om half gehakt
1 ei (L)
1 tl zout
1 tl kardemompoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
1/2 tl komijnpoeder
2 tl mosterd of wat mosterpoeder
3 el ketchup
scheut citroensap of citroenrasp
1 ui gesnipperd
2 rode pepers, fijn gesneden
paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 C. Klop het ei los met alle kruiden, mosterd, ketchup en citroensap. Fruit in een pannetje even de ui en de peper. Voeg dit toe aan het eimengsel. Voeg het gehakt toe en prak dit door het eimengsel. Maak er met het paneermeel een gebonden gehaktdeeg van. Verdeel het gehakt in een cakevorm: invetten hoeft niet want er komt een laagje gesmolten vet onderin de cakevorm te staan. Bak in ca. 45 minuten gaar.

Opwarmen gaat heel goed in de microwave: 4 plakjes van 1/2 centimeter dikte = 30 seconde op 1000 W. Elke microwave verwarmt anders dus begin voorzichtig want gehakt droogt al snel uit in de microwave. Voeg eventueel een beetje water toe.

Jachtschotel a la Wies

jachtschotel moeder wies

Jachtschotel a la Wies is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte. Er zijn een heleboel recepten van jachtschotel. Soms worden er appels met het vlees meegestoofd, soms wordt er appelmoes naast geserveerd. Daarnaast zijn er verschillen in kruiding en het toevoegen van drank. Mijn schoonmoeder mengt fijn gesneden stoofvlees door aardappelpuree en zet dit nog even in de oven voor een krokant korstje. Haar versie vind ik ook erg lekker maar natuurlijk is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte het allerlekkerst.

Het recept heb ik puur op herinnering gemaakt. Ik stond vaak te kijken bij het koken en mocht ook af en toe meehelpen. Ik weet niet meer of er ook een flinke scheut rode wijn in ging maar het resultaat met rode wijn smaakte zoals vroeger. Bij de jachtschotel hoort zelfgemaakte appelmoes en aardappelpuree met een krokant korst van paneermeel te worden geserveerd. Ik heb de stoverij dit keer met de snelkookpan gemaakt. Dat was in verband met de tijd. Net zo lekker is het als het urenlang zacht gestoofd heeft op een laag pitje.

Jachtschotel a  la Wies

500 gram runderstoofvlees, in blokjes
3 uien, in ringen
2 laurierbladeren
10 jeneverbessen
4 kruidnagelen
100 ml rode wijn
300 of 400 ml runder- of groentebouillon (zie hieronder)
zout, peper
1 eetlepel bloem
scheut natuurazijn
boter of olie om in te bakken

Verder:
aardappelen
melk
paneermeel
nootmuskaat 
boter
appelmoes

Bestrooi het rundvlees met zout en peper en bak het vlees in de boter. Bak daarna de uien mee. Bestrooi het geheel met bloem en laat dit nog eventjes meebakken. Voeg dan de rode wijn en de bouillon toe (300 ml voor de pan op een stoofpitje of 400 ml bij snelkookpan) en roer het geheel goed om. Dan kunnen de kruiden erbij: laurierbladeren, jeneverbessen, kruidnagelen en een scheutje azijn. Laat dan enkele uren stoven op een laag pitje of zet de snelkookpan op stand 2 en laat nadat het op stoom is gekomen 32 minuten garen. Laat nog even zonder deksel doorkoken indien de jus nog te dus is. Kook ondertussen de aardappels gaar en maak een aardappelpuree met wat melk, zout en peper en nootmuskaat. Doe dit in een ovenschotel en bestrooi de bovenkant met paneermeel. Verdeel hier enkele klontje boter over en zet nog enkele minuten onder een hete gril in de oven voor een bruin korstje. Serveer met appelmoes.    

Deense hotdog : pølser

De hotdogtentjes zijn een fenomeen in Denemarken. In elk gehucht tref je er wel eentje. Daar verkopen ze de door de Denen zo geliefde pølser. Dat is een rood gekleurde lange knakworst waar dan mayonaisesaus, ketchup, twee soorten uitjes en Deense mosterdsaus overheen gaat. De Deense mosterdsaus smaakt licht zoet en naast mosterd proef je kerrie. Als je wilt krijg je er plakjes augurk op en je kunt kiezen bij de verkoper tussen een zacht broodje of een smal stokbroodje.*

Wij zijn er tijdens de vakantie verslaafd aan geraakt. De rode worstjes kan je in Nederland niet kopen. Dit schijnt aan het soort kleurstof te liggen: deze is in Nederland verboden. De smaak van de rode worstjes is echter hetzelfde als gerookte Weense worstjes of knakworsten. Wij hebben de worstjes niet mee naar huis genomen, maar wel de mosterdsaus. De ingrediënten van de saus staan op de knijpfles en het is precies als ik al dacht: mosterdmayonaise met een snufje kerrie. Deze mosterdsaus is dus goed na te maken. Bij de toko verkopen ze door de Denen ook gebruikte gebakken uitjes.

Wil je ook (nog eens) een keertje genieten van een Deense hotdog, met dit recept heb je pølser die wij hebben gegeten in het Zuiden van Denemarken:

Deense hotdog : pølser

gerookte Weense worstjes/lange knakworsten
mayonaise
mosterd
kerrie (masala)poeder
ketchup
1 kleine ui, in fijne stukjes
gebakken uitjes (Toko)
augurken of ander zuurgoed
smal stokbrood
bakolie

Bak! de worstjes aan in olie. Snij een stokbrood in, tot halverwege in het midden van de bovenkant. Leg hier de worst in. Bestrijk met mayonaise en ketchup. Vermeng een beetje kerriepoeder door een eetlepel mosterd: de mosterd moet lichtjes naar de kerrie smaken. Smeer ook een beetje mosterd (naar smaak) over de worstjes. Bestrooi met de rauwe ui en met de gebakken uitjes. Beleg naar smaak met wat schijfjes augurk en geniet van deze Deense hotdog!

* Wij bestelden de meest gekochte Polser en kregen deze versie.

Snackballetjes met pesto

snackballetjes pesto

Snackballetjes zijn koude gehaktballetjes ter grootte van een ping-pongballetje. Ze zijn altijd als eerste op bij feestjes. De dag voorafgaande aan een feest sta ik meestal tientallen balletjes te braden. Snackballetjes kan je serveren met een pittig sausje of wat mosterd maar echt handig is dat niet op een druk feestje. Met deze pestoballetjes is saus overbodig. Ze zijn koud ook smeuïg* en al lekker op smaak. In pesto zit natuurlijk ook al naast basilicum, wat kaas, olie en noten/pijnboompitten.

Verse pesto maak ik meestal met amandelen in plaats van pijnboompitten. Pijnboompitten kunnen namelijk een nare nasmaak hebben. Dat zijn dan Chinese pijnboompitten. Ik heb wel ergens gelezen hoe je het verschil tussen de Italiaanse en Chinese pijnboompitten maar de twijfel slaat altijd weer toe als ik in de winkel sta: waren het nou de Italiaanse of Chinese die langwerpig en puntig waren? Gelukkig zijn ze goed te vervangen in de pesto, ook bijvoorbeeld door hazelnoten of cashewnoten.

Snackballetjes met pesto

300 gram gehakt
4 el verse pesto*
1 kleine rode ui/sjalot
1 ei
paneermeel
zout, peper
olijfolie

Klop het ei los en voeg er het gehakt aan toe. Maak het gehakt aan met de pesto, wat zout en peper. Snipper de ui heel fijn en voeg toe.  Maak het gehaktdeeg steviger met paneermeel. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal en bak ze in ca 10 minuten bruin in olijfolie.

* Warm natuurlijk ook lekker!

Voor het pesto-recept zie deze link.