Indisch gekruid gehaktbrood

indisch gehaktbrood

Woensdag is gehaktdag bij onze dorpsslager en dan heb je voor een goede prijs een kilo half-om-half gehakt scharrelvlees. Die kilo kan je gedeeltelijk invriezen maar ook een gehaktbrood mee maken. Gehaktbrood is een fijne toevoeging aan een feestelijke lunch of een buffet maar het is natuurlijk ook mogelijk het de eerste dag warm bij een boerenkoolstamppot serveren, de tweede dag (opgewarmd) bij een pasta of rijstgerecht en de derde dag nog lekker koud op de boterham, bv met ketchup en sla. De foto is overigens gemaakt van het koude gehaktbrood.

De kruiding heb ik zelf bedacht op basis van veel Indische recepten: een mix van kardemom, koriander, gember, komijn, mosterd en rode peper. Ik wilde een pittig gehaktbrood, dus er mochten van mij wel twee rode pepers in. De Spaanse peperplant produceert toch nog steeds genoeg pepertjes. Het resultaat is zo lekker, dat ik voor de volgende keer heb opgeschreven wat er in dit gehaktbrood gaat:

Indisch gekruid gehaktbrood

I kilo half om half gehakt
1 ei (L)
1 tl zout
1 tl kardemompoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
1/2 tl komijnpoeder
2 tl mosterd of wat mosterpoeder
3 el ketchup
scheut citroensap of citroenrasp
1 ui gesnipperd
2 rode pepers, fijn gesneden
paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 C. Klop het ei los met alle kruiden, mosterd, ketchup en citroensap. Fruit in een pannetje even de ui en de peper. Voeg dit toe aan het eimengsel. Voeg het gehakt toe en prak dit door het eimengsel. Maak er met het paneermeel een gebonden gehaktdeeg van. Verdeel het gehakt in een cakevorm: invetten hoeft niet want er komt een laagje gesmolten vet onderin de cakevorm te staan. Bak in ca. 45 minuten gaar.

Opwarmen gaat heel goed in de microwave: 4 plakjes van 1/2 centimeter dikte = 30 seconde op 1000 W. Elke microwave verwarmt anders dus begin voorzichtig want gehakt droogt al snel uit in de microwave. Voeg eventueel een beetje water toe.

Summary
recipe image
Recipe Name
Indisch gekruid gehaktbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Indisch gekruid gehaktbrood

  1. ik ben Indisch maar dit recept lijkt nergens op, alleen al t ontbreken van knoflook is ietwat vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *