Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

gehaktballen spinazie room

Zo halverwege januari schijnt men het meest last van depressieve gevoelens te hebben. De goede voornemens zijn dan (weer) niet gelukt en er ligt nog een periode van natte en koude dagen voor de boeg. Mijn eigen goede voornemen, nog minder bewerkt voedsel eten, houd ik nog steeds vol. Ik heb de aanbieding kant en klare muesli weerstaan en zelf muesli gemaakt van havervlokken, honing en noten. Brood bak ik het liefst zelf en van het brood in de supermarkt lees ik even het etiket of er niet teveel toevoegingen in zitten. Ook let ik weer wat meer op genoeg verse groente tijdens het avondeten.

Deze spinazieroomsaus is gemaakt met verse spinazie en dat is veel smaakvoller dan de diepvriesspinazie of spinazie uit een potje. Het wordt nog lekkerder met goede kwaliteit ui uit de regio en met uit Frankrijk meegebrachte roze knoflook, de zgn. Rose de Lautrec. De gehaktballetjes heb ik dit keer in de electrische slowcooker gaar laten sudderen, na ze even in de pan te hebben aangebakken. Het voordeel is dat je dan niet de hele tijd hoeft op te letten of de gehaktballen uitdrogen in de pan. Wij hebben de balletjes gegeten met brood en een salade erbij. Het lijkt mij ook lekker met pasta.

Gehaktballetjes in spinazieroomsaus

500 gram half om half gehakt
1 tl quatre epices (of favoriete gehaktkruidenmix volgens aanwijzing)
1/2 tl zout*
1 ei
paneermeel
1 dl groentebouillon
1 laurierblaadje
300 gram verse spinazie
125 ml slagroom
1 flinke teen knoflook, in schijfjes
1 ui, gesnipperd
gedroogde mediterraanse kruiden/basilicum
snufje zout
olie of boter

Vermeng het gehakt met losgeklopt ei, de kruidenmix en zout. Voeg paneermeel toe zodat het een stevig gehaktdeeg wordt. Vorm hier balletjes van ten grootte van een golfballetje en braad ze in hete olie rondom bruin in de pan. Voeg een deciliter bouillon toe en een laurierblaadje en zet dan het vuur lager. Laat ze nog een kwartiertje doorbakken met de deksel op de pan. Indien je een electrische slowcooker hebt: laat ze anderhalf uur garen op 90 C.  Fruit in een kookpan de ui aan in olie en daarna de knoflook. Voeg de spinazie toe en schep alles goed om totdat de spinazie is geslonken. Doe er dan de room bij en laat alles goed doorwarmen. Maak het geheel op smaak met wat gedroogde Mediterraanse kruiden en zout. Maak vervolgens de saus (niet te) fijn met een staafmixer. Voeg hier de balletjes aan toe of andersom (dan heb je wel de jus erbij).

* sommige gehaktkruidenmixen bevatten zout, dus eerst checken of zout nog nodig is.

Indisch gekruid gehaktbrood

indisch gehaktbrood

Woensdag is gehaktdag bij onze dorpsslager en dan heb je voor een goede prijs een kilo half-om-half gehakt scharrelvlees. Die kilo kan je gedeeltelijk invriezen maar ook een gehaktbrood mee maken. Gehaktbrood is een fijne toevoeging aan een feestelijke lunch of een buffet maar het is natuurlijk ook mogelijk het de eerste dag warm bij een boerenkoolstamppot serveren, de tweede dag (opgewarmd) bij een pasta of rijstgerecht en de derde dag nog lekker koud op de boterham, bv met ketchup en sla. De foto is overigens gemaakt van het koude gehaktbrood.

De kruiding heb ik zelf bedacht op basis van veel Indische recepten: een mix van kardemom, koriander, gember, komijn, mosterd en rode peper. Ik wilde een pittig gehaktbrood, dus er mochten van mij wel twee rode pepers in. De Spaanse peperplant produceert toch nog steeds genoeg pepertjes. Het resultaat is zo lekker, dat ik voor de volgende keer heb opgeschreven wat er in dit gehaktbrood gaat:

Indisch gekruid gehaktbrood

I kilo half om half gehakt
1 ei (L)
1 tl zout
1 tl kardemompoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
1/2 tl komijnpoeder
2 tl mosterd of wat mosterpoeder
3 el ketchup
scheut citroensap of citroenrasp
1 ui gesnipperd
2 rode pepers, fijn gesneden
paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 C. Klop het ei los met alle kruiden, mosterd, ketchup en citroensap. Fruit in een pannetje even de ui en de peper. Voeg dit toe aan het eimengsel. Voeg het gehakt toe en prak dit door het eimengsel. Maak er met het paneermeel een gebonden gehaktdeeg van. Verdeel het gehakt in een cakevorm: invetten hoeft niet want er komt een laagje gesmolten vet onderin de cakevorm te staan. Bak in ca. 45 minuten gaar.

Opwarmen gaat heel goed in de microwave: 4 plakjes van 1/2 centimeter dikte = 30 seconde op 1000 W. Elke microwave verwarmt anders dus begin voorzichtig want gehakt droogt al snel uit in de microwave. Voeg eventueel een beetje water toe.

Vegetarische Turkse gehaktballetjes

vegetarisch gehakt turkse gehaktballen

Ik begin steeds meer afkeer te krijgen van het vleesaanbod in de supermarkten. Daarom bestel ik om de paar maanden een biologisch rundvleespakket. Bij onze slager kunnen wij verder nog aan biologisch varkensvlees en kip komen. Soms loopt het wel eens niet volgens planning en sta ik in de supermarkt met de vraag: wat eten we vandaag? Ik kom dan steeds vaker uit bij een vleesvervangend produkt en dat is meestal vegetarisch gehakt.

Vegetarisch gehakt is veelzijdig in te zetten: rul door de lasagnesaus, balletjes naast de stamppot, etc. De al hartige smaak van het vegetarisch gehakt is met kruiden goed aan te passen aan hetgeen je verder nog op tafel wilt zetten. Deze Turkse gehaktballetjes zijn heerlijk met een salade van tomaat en olijven en stokbrood met humus. Maar ook bij hutspot smaken deze lekker gekruide balletjes prima. Kortom, deze balletjes mogen vaker op tafel komen:

Vegetarische Turkse gehaktballetjes

Voor 8 gehaktballetje tgv een golfbal:

250 gram vegetarisch gehakt*
1 klein ei
1 el paneermeel
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gemalen komijnzaad
1/2 tl Turkse paprikapoeder of 1/2 tl paprikapoeder met snufje chilipoeder
1 el fijn gehakte verse peterselie
zout
bakolie

Breek het ei in een kom en roer hier de korianderzaad, komijnzaad, paprikapoeder, peterselie, zout, ui en knoflook door. Voeg het gehakt toe en prak dit door het ei. Voeg het paneermeel toe en meng dit er doorheen. Verdeel het gehakt in 8 gelijke stukken en vorm hier balletjes van. Bak de balletjes rondom bruin in enkele minuten en laat nog zo’n tien minuten doorwarmen op laag vuur. Af en toe even omdraaien.

*Ik gebruikte Goodbite vers vegetarisch gehakt. Ik kreeg dit om een keer uit te proberen. Het leek in eerste instantie een beetje droog bij het uit de verpakking halen maar bleek prima tot balletjes te kneden. We hebben er van genoten. 

Snackballetjes met pesto

snackballetjes pesto

Snackballetjes zijn koude gehaktballetjes ter grootte van een ping-pongballetje. Ze zijn altijd als eerste op bij feestjes. De dag voorafgaande aan een feest sta ik meestal tientallen balletjes te braden. Snackballetjes kan je serveren met een pittig sausje of wat mosterd maar echt handig is dat niet op een druk feestje. Met deze pestoballetjes is saus overbodig. Ze zijn koud ook smeuïg* en al lekker op smaak. In pesto zit natuurlijk ook al naast basilicum, wat kaas, olie en noten/pijnboompitten.

Verse pesto maak ik meestal met amandelen in plaats van pijnboompitten. Pijnboompitten kunnen namelijk een nare nasmaak hebben. Dat zijn dan Chinese pijnboompitten. Ik heb wel ergens gelezen hoe je het verschil tussen de Italiaanse en Chinese pijnboompitten maar de twijfel slaat altijd weer toe als ik in de winkel sta: waren het nou de Italiaanse of Chinese die langwerpig en puntig waren? Gelukkig zijn ze goed te vervangen in de pesto, ook bijvoorbeeld door hazelnoten of cashewnoten.

Snackballetjes met pesto

300 gram gehakt
4 el verse pesto*
1 kleine rode ui/sjalot
1 ei
paneermeel
zout, peper
olijfolie

Klop het ei los en voeg er het gehakt aan toe. Maak het gehakt aan met de pesto, wat zout en peper. Snipper de ui heel fijn en voeg toe.  Maak het gehaktdeeg steviger met paneermeel. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal en bak ze in ca 10 minuten bruin in olijfolie.

* Warm natuurlijk ook lekker!

Voor het pesto-recept zie deze link.

Quinoa met gehakt, linzen, paprika en avocado

quinoa gehakt avocado

Ik heb lang niet aan de quinoa gewild. Het ziet er op eerste gezicht niet lekker uit. Daarnaast was het voor mijn gevoel weer zo’n gezondheids/superfoodhype. Mijn vooroordeel is dat dat niet samen gaat met een lekker bordje eten. Ondertussen zag ik het vrij regelmatig voorbij komen bij medebloggers die daarnaast ook een heleboel ander lekkers blogten. Dus toen ik in de plaatselijke super de quinoa naast de couscous zag staan, besloot ik het toch maar eens uit te proberen. En ik ben om. En mijn familieleden zijn ook om. Hier gaat regelmatig quinoa op tafel komen.

Ik heb gezocht naar een recept met rundvlees en linzen. Ik had het rundergehakt al voor het avondeten uit de vriezer gehaald en in mijn hoofd gecombineerd met linzen. Ik kwam uit op een site met Colombiaanse gerechten. Ik heb daarvan een recept aangepast voor een avondmaaltijd. Wil je een keer lekker Zuid-Amerikaans eten, dan is dit een aanrader:   

Quinoa met gehakt, linzen, paprika en avocado

250 gram quinoa
1 ui
4 teentjes knoflook
1 paprika
zout en peper
350 gram rundergehakt
1 blik linzen
2 tomaten
200 ml groentebouillon
1 theelepel komijn
1 avocado
1 tl gedroogde korianderblaadjes of verse korianderblaadjes
1 Spaanse peper
2 eetlepels olie

Snipper de ui en hak de paprika in stukjes. Snij de Spaanse peper in hele kleine stukjes. Ontvel de tomaten door ze eerst even in kokend water te dompelen en verwijder het vocht met zaadjes en snij de tomaten daarna in kleine stukken. Verhit de olie en bak eerst de ui aan en voeg dan de paprika en Spaanse peper toe. Bak alles even aan en voeg dan het gehakt toe. Hak met de bakschep even door het gehakt zodat het in grove stukken uiteen valt. Voeg dan zout en peper toe en pers de knoflook er boven uit. Laat het mooi bruinen en voeg daarna de tomaten, groentebouillon, linzen, komijn en koriander toe. Laat alles even pruttelen. Was en kook de quinoa in 8 minuten gaar. Dien op met schijfjes avocado.

Bron: www.mycolombianrecipes.com

rundvlees enchilada met guacamole

rundvlees enchilada

Code rood bij deze enchilada’s. De zelfgemaakte enchiladasaus is pittig met een grote P. De chilipepers op de foto heb ik er bij gelegd om dit te benadrukken, in de saus zelf zit chilipoeder. Overigens, kweek je buiten pepers dan is het nu wel tijd om de planten binnen te halen. Achter glas en bij kamertemperatuur gaan ze nog zeker tot januari door met het produceren van pepers. Je moet dan wel af en toe eens tegen de bloemetjes tikken om de bestuiving om gang te brengen.

De guacamole is ook zelf gemaakt. In de potjes guacamole in de supermarkt zit vaak een minieme hoeveelheid avocado, tussen de 3 en 4 %!. Dat is volgens Foodwatch zo ongeveer vergelijkbaar met een theelepeltje avocado terwijl avocado het hoofdbestanddeel hoort te zijn. Zelf gaan prakken dus.

Pittige rundvlees enchilada met guacamole

Enchiladasaus

3 el olie
1 el bloem
1 tl chilipoeder of chilivlokken*
1 blikje tomatenpuree
250 ml bouillon
1/2 tl komijnpoeder
1 teentje knoflook, geperst
1 tl zout

Vulling

400 gram (biologisch) rundergehakt of runderreepjes
1 blikje rode kidneybonen
1 gesnipperde ui
1 paprika, in dunne reepjes
1 teentje knoflook, geperst
zout, peper
olie

Guacamole

1/2 avocado
2 el Griekse of Turkse yoghurt
1 tl citroensap**
1 kleine ontvelde tomaat, zonder vocht en pitjes
1 teen knoflook, geperst
snuf cayennepeper
zout
verse koriander, fijn gehakt

Enchilada’s

4 tortilla’s
olijfolie
geraspte kaas
evt sla

Verwarm alvast de oven voor op 180 C.

Voor de enchiladasaus: verhit de olie en voeg roerend de bloem en chilipoeder toe. Blijf roeren totdat het mengsel lichtjes bruint. Voeg dan de bouillon beetje bij beetje, en tomatenpuree toe. Roer tot een egaal mengsel en doe er dan de komijnpoeder bij en een geperst teentje knoflook. Maak de saus verder op smaak met zout.

De vulling: verhit op halfhoog vuur in een koekenpan 2 el olie. Bak hier de ui, paprika en knoflook in aan. Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg de bonen toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Guacamole: Snij een avocado overlangs tot op de pit doormidden. Draai de kanten in tegenovergestelde richting van elkaar los. Schil een helft en pureer het vruchtvlees fijn met een vork. Voeg citroensap toe en daarna de yoghurt, stukjes tomaat, knoflook, cayennepeper en zout. Of doe dit alles in een blender en pureer de massa. Bestrooi met verse koriander .

Vul de tortilla’s: pak een tortilla en leg een kwart van het gehaktmengsel in het midden in een lange streep over de gehele doorsnede. Verdeel dan 2 el van de enchiladasaus over het gehakt-bonenmengsel. Vouw dan de zijkanten over het mengsel heen zodat je een lange rol krijgt. Plaats de rol met de opening van de tortilla aan de onderkant in een ingevette ovenschaal. Doe dit met alle tortilla’s. Verdeel de saus naar smaak over de enchilada’s en bestrooi met geraspte kaas. Zet ze zo’n kwartier in de oven totdat de kaas gesmolten is.  Serveer met een salade en de guacamole.

* Ik had zelf 1 1/2 tl genomen en deze pittigheid werd niet door iedereen gewaardeerd, alleen ik vond dat lekker.

Bron: recept guacamole van www.degroenemeisjes.nl en enchiladasaus naar een recept van www.recipegirl.com

Indiase gehaktballetjes met linzensaus en krokante aardappellinten

indiase gehaktballetjes linzensaus

Dit Indiase gerecht heb ik gemaakt met gedroogde pepertjes van eigen oogst. Als je zelf pepers droogt zijn een aantal zaken belangrijk. Het steeltje moet nog aan de peper zitten, anders gaat het pepertje rotten na verloop van tijd. Daarnaast droog je ze in een schaal waar nog lucht door heen kan. Dus in een schaal met gaatjes in de zijkanten. Een zelf nooit opgevolgde tip (vanwege hoog freubelgehalte) is de pepers hangend drogen,  daarbij de pepers met een draadje door de stelen aan elkaar geregen.

Het recept voor deze gehaktballetjes met dahl komt uit “Kookgids Indiaas” van Shehzad Husain. Het heeft mij verrast dat er ook recepten in stonden met rundvlees. Een koe is in India toch heilig?. Even nagekeken. Shehzad Husain is in ieder geval een gerenommeerd schrijfster van Indiase kookboeken. Na nog wat googelen blijkt dus dat in India wel degelijk rundvlees wordt gegeten. Vooral onder de stedelingen is het hip aan het worden omdat het met “westers” wordt geassocieerd. Het was in ieder geval bijzonder lekker en ik zou aanraden een dubbele portie te maken. Laat je niet weerhouden door de ingrediëntenlijst, veel ingrediënten staan er meerdere keren in:

Indiaas gekruide gehaktballetjes met linzensaus (dahl) en krokante aardappellinten

Linzensaus (dahl):
200 gram masoor dahl (rode linzen toko)
1 tl geraspte verse gember
1 tl geperst vers knoflook
1/2 tl kurkuma
1 1/2 tl chilipoeder
1 1/2 tl zout
3 el citroensap
8,5 dl water

Baghaar:
olie
3 teentjes knoflook
4 gedroogde rode Spaanse pepers
1 tl komijnzaad

Gefrituurde aardappellintjes:
zout
1 geschilde aardappel
olie
3 teentje

Gehaktballetjes (kabobs):
500 gram rundergehakt
1 tl geraspte verse gember
1 tl geperst verse knoflook
1 tl chilipoeder
1 1/2 tl zout
1 1/2 tl garam masala
(3 groene pepers)*
verse korianderblaadjes
2 el yoghurt
1 ei
olie

Was de linzen en doe ze in een pan en giet er 6 dl water bij. Voeg de gember, knoflook, kurkuma en chilipoeder toe en kook de linzen tot ze papperig zijn. Stamp daarna de linzen fijn en druk ze door een zeef met behulp van de achterkant van een lepel of gebruik een roerzeef. Doe het citroensap bij de gepureerde linzen en nog 3 dl water. Laat dit nog even doorkoken en zet dan af. De linzensaus ziet er nu nog wat waterig uit maar dit komt straks goed.

Vermeng het gehakt met bovenstaande ingrediënten, uitgezonderd de olie. Voeg dan ook voor de binding nog 2 el van de linzensaus toe aan het gehaktmengsel. Vorm hier kleine gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal en bak ze aan in een pan met olie.

Bak de baghaar: bak  de knoflook, gedroogde Spaanse peper en komijnzaad twee minuten in een pan met olie en doe dit over de linzensaus.

Voeg de linzensaus bij de gehaktballetjes in de pan en gaar de gehaktballetjes verder in de saus, zo’n 15 minuten.

Verwarm ondertussen een frituurpan. Schaaf met een dunschiller flinterdunne reepjes van de geschilde aardappel, wrijf ze in met zout en frituur ze bruin en krokant.

Serveer de gehaktballetjes met de saus en gefrituurde aardappellintjes, samen met rijst en/of naanbrood.

* Naar eigen inzicht nog toevoegen, het gerecht is al vrij pittig.

hamburger van rundergehakt en courgette

hamburger courgette

Deze burger heeft niet alleen als voordeel dat er minder vlees nodig is voor een hamburger maar ook dat door de groente het rundvlees sappiger blijft. Daarnaast is het een slanke optie. Lekker op een broodje met wat blauwschimmelkaas er over gebrokkeld of gewoon klassiek met tomaat, augurk, komkommer en een beetje mayonaise.

Ik heb zelf een gele courgette gebruikt. De gele courgette verschilt in smaak niet van een groene courgette (een proeftestje gedaan). Het is dus puur voor een leuk plaatje op het bord. Bolcourgette vond ik overigens wel anders smaken. Veel zoeter dan een gewone courgette. Misschien volgend jaar daar eens een plantje van in de tuin zetten.

Burgers van gehakt en courgette

gele courgette

300 gram rundergehakt
200 gram courgette (is een kleine courgette)
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel gemalen koriander
1 theelepel mosterd
1/2 theelepel oregano
zout, peper

Schil de courgette en rasp hem (grove raspkant van de keukenrasp) tot kleine stukjes. Meng door het rundergehakt. Maak op smaak met de chilipoeder, gemalen koriander, mosterd en oregano. Voeg zout en eventueel nog peper toe naar smaak. Verdeel het mengsel in vieren en kneed van elk deel een bal. Duw deze bal plat tot 1 1/2 centimeter dikte. Bak of gril het zoals je een hamburger zou doen; circa 10 minuten in de bakpan en ca 8 minuten indien je de hamburgers gaat grillen. Lekker op een zacht broodje met nog wat Blue Stilton er boven op.

Toscaans gehaktbrood

toscaans gehaktbrood

De laatste keer vakantie in Toscane is al weer zo’n 10 jaar geleden! Wij zaten toen in een appartementje op het Toscaanse platteland, in de Chianti-streek. Het toegangspad naar het appartementje was zo stijl en slecht dat we de huurauto alleen het pad op kregen door dit in zijn achteruit te doen. Maar het appartement had een fantastisch uitzicht en was heel mooi ingericht. Veel cultuurtripjes gemaakt toen en ook weer heerlijk gegeten.

Dit alles schoot door mijn hoofd toen ik de winaktie voor Foodiebloggers zag van To Toscane. Er moeten volgens de spelregels drie ingrediënten in het in te sturen recept zitten: olijfolie, Parmezaanse kaas en tomaten. En daar kun je veel kanten mee op.

Hierbij mijn inzending:

Toscaans gehaktbrood

900 gram biologisch rundergehakt
50 gram zeer fijn gesneden (gerookte) pancetta
1/2 kopje Parmezaanse kaas (75-100 gram)
1 grote teen knoflook of 2 kleine, fijn gesneden
1 ui, in snippers
6 tot 8 blaadjes salie (afh. van grootte), fijn gesneden
de blaadjes van 2 takjes tijm
1 ei
zwarte peper
1 1/2 tl zout
2 el bloem
olijfolie 

Tartaar van tomaat en basilicum

3 tomaten
2 el goede kwaliteit (extra vergine) olijfolie
zeezout
10 tot 12 blaadjes basilicum (afh. van grootte)

Cannellinibonen-venkelsalade

1 jonge venkel of 1/2 gewone venkel
1 blik cannellinibonen (400 gram)
ca. 1/2 tl gedroogd bonenkruid
1 tl witte wijnazijn
2 el olijfolie
zwarte peper
zout

Verwarm de oven voor op 180 C. Meng het gehakt met de geraspte kaas, fijn gesneden knoflook, ui, gerookt spek, salie, tijm, zout, peper en een ei. Vermeng met eerst 1 eetlepel bloem en kijk vervolgens of een tweede nog nodig is. Bij mij was dat wel zo voor een mooi samenhangend gehaktdeeg. Vet vervolgens een cakeblik in met olijfolie en druk hier het gehaktdeeg in en maak de bovenkant mooi vlak. Zet het gehaktbrood in het midden van de oven voor ongeveer 50 minuten.

Snij de tomaten doormidden en verwijder het vocht met de pitjes. Snij het vruchtvlees in zeer kleine blokjes. Snij de basilicum ook zeer fijn. Vermeng dit met een zeer goede kwaliteit olijfolie en zout naar smaak.

Voor de bonen-venkelsalade: verwarm in een pan 1 el olijfolie om in te bakken. Doe dit op laag tot middelhoog vuur. Stoof hier in de fijn gesneden venkel (zonder het harde hart van de venkel) en voeg dan de uitgelekte bonen toe. Verwarm de bonen op een laag vuur, samen met nog een eetlepel zeer goede kwaliteit olijfolie en 1 volle theelepel witte wijn azijn. Voeg voorzichtig het bonenkruid beetje bij beetje toe. Proef af en toe even want teveel bonenkruid is niet lekker. Kruid vervolgens nog met zout en peper naar smaak.

chiliburger met zelf gemaakte smokey barbecuesaus

chiliburger smoky barbecuesaus

Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor een chiliburger. Ik heb namelijk ooit een keer een vreselijk lekkere chiliburger gegeten, met ringetjes jalapenopeper, tomaat en augurk op de hamburger. Deze burger had precies de goede beet en nabrand. Wat het zoeken naar het recept moeilijk maakt, is dat in Amerika een hamburger met een kwak chili con carne een chiliburger wordt genoemd. Daar ben ik veel varianten van tegengekomen op het internet.

Na veel speurwerk en na al een paar chiliburgers te hebben gemaakt (die veelbelovend op papier leken maar het toch niet waren) komt deze Brooklyn chiliburger erg dicht in de buurt van die ene vreselijk lekkere chiliburger. Het is een heerlijk pittige burger. Over 2 maanden hoop ik de chiliburger te kunnen maken met zelf gekweekte jalapenopepers. De jalapenoplantjes zijn momenteel langzaam maar gestaag aan het groeien onder de overkapping.

Brooklyn chiliburger met zelf bereide “smokey”   barbecuesaus

Barbecuesaus

60 ml ketchup
1 teentje knoflook
1 tl basterdsuiker
1 tl schenkstroop
2 tl Worcestershiresaus
11/2 tl balsamico-azijn
1/4 tl gerookte paprikapoeder
zwarte peper

Chiliburgers

600 gram rundergehakt
zout, peper
1 el Worcestershiresaus
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 flinke (groene) Spaanse peper/jalapenopeper
3 el bier
olijfolie

Groente

Plakjes komkommer
Plakjes tomaat
Plakjes augurk

Verder:

Plaatbroodje of bolletjes
Optioneel: geraspte (cheddar)kaas

Doe voor de barbecuesaus alle ingrediënten in een pannetje en laat de saus even zachtjes koken. Proef even of het voor jou in balans is. Voeg eventueel meer suiker of azijn of ketchup toe. Zet dan het vuur uit. Meng de kruiden, worcestershiresaus, zout en de peper door het gehakt. Voeg 3 el bier toe en de gesnipperde peper. Laat deze laatste twee ingrediënten nog even weg indien er kinderen mee-eten en voeg deze pas toe na het vormen van de hamburgers voor de kinderen. Ietsje minder dan natuurlijk. Bak de hamburgers gaar in ongeveer 8 tot 10 minuten. Snij een broodje overlangs door en leg de chiliburger op de onderste helft, dan een eetlepel barbecuesaus, plakjes komkommer, tomaat en een plakje augurk. Bedek de burger met de bovenste helft van het broodje en eet smakelijk.

Naar een recept van: Rachael Ray, Foodnetwork