Toscaans gehaktbrood

toscaans gehaktbrood

De laatste keer vakantie in Toscane is al weer zo’n 10 jaar geleden! Wij zaten toen in een appartementje op het Toscaanse platteland, in de Chianti-streek. Het toegangspad naar het appartementje was zo stijl en slecht dat we de huurauto alleen het pad op kregen door dit in zijn achteruit te doen. Maar het appartement had een fantastisch uitzicht en was heel mooi ingericht. Veel cultuurtripjes gemaakt toen en ook weer heerlijk gegeten.

Dit alles schoot door mijn hoofd toen ik de winaktie voor Foodiebloggers zag van To Toscane. Er moeten volgens de spelregels drie ingrediënten in het in te sturen recept zitten: olijfolie, Parmezaanse kaas en tomaten. En daar kun je veel kanten mee op.

Hierbij mijn inzending:

Toscaans gehaktbrood

900 gram biologisch rundergehakt
50 gram zeer fijn gesneden (gerookte) pancetta
1/2 kopje Parmezaanse kaas (75-100 gram)
1 grote teen knoflook of 2 kleine, fijn gesneden
1 ui, in snippers
6 tot 8 blaadjes salie (afh. van grootte), fijn gesneden
de blaadjes van 2 takjes tijm
1 ei
zwarte peper
1 1/2 tl zout
2 el bloem
olijfolie 

Tartaar van tomaat en basilicum

3 tomaten
2 el goede kwaliteit (extra vergine) olijfolie
zeezout
10 tot 12 blaadjes basilicum (afh. van grootte)

Cannellinibonen-venkelsalade

1 jonge venkel of 1/2 gewone venkel
1 blik cannellinibonen (400 gram)
ca. 1/2 tl gedroogd bonenkruid
1 tl witte wijnazijn
2 el olijfolie
zwarte peper
zout

Verwarm de oven voor op 180 C. Meng het gehakt met de geraspte kaas, fijn gesneden knoflook, ui, gerookt spek, salie, tijm, zout, peper en een ei. Vermeng met eerst 1 eetlepel bloem en kijk vervolgens of een tweede nog nodig is. Bij mij was dat wel zo voor een mooi samenhangend gehaktdeeg. Vet vervolgens een cakeblik in met olijfolie en druk hier het gehaktdeeg in en maak de bovenkant mooi vlak. Zet het gehaktbrood in het midden van de oven voor ongeveer 50 minuten.

Snij de tomaten doormidden en verwijder het vocht met de pitjes. Snij het vruchtvlees in zeer kleine blokjes. Snij de basilicum ook zeer fijn. Vermeng dit met een zeer goede kwaliteit olijfolie en zout naar smaak.

Voor de bonen-venkelsalade: verwarm in een pan 1 el olijfolie om in te bakken. Doe dit op laag tot middelhoog vuur. Stoof hier in de fijn gesneden venkel (zonder het harde hart van de venkel) en voeg dan de uitgelekte bonen toe. Verwarm de bonen op een laag vuur, samen met nog een eetlepel zeer goede kwaliteit olijfolie en 1 volle theelepel witte wijn azijn. Voeg voorzichtig het bonenkruid beetje bij beetje toe. Proef af en toe even want teveel bonenkruid is niet lekker. Kruid vervolgens nog met zout en peper naar smaak.

Summary
recipe image
Recipe Name
toscaans gehaktbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *