Brute bacon burger

brute bacon burger

Vanwege mijn liefde voor burgers komt er met regelmaat een nieuw burgerrecept op dit blog. De hamburgers zijn meestal zelf gemaakt van rundergehakt of de kant-en-klare hamburgers uit het biologische Hereford-rundvleespakket van een Zuid-Bevelandse veehouder. Soms test ik hamburgers uit de supermarkt, mits biologisch/beter leven etc. Laatst viel mijn oog op een nieuwe serie diepvries-hamburgers van de Aldi, waaronder biologische burgers. Deze zijn zeker aan te raden. En gisteren was het weer eens tijd om een nieuw recept uit te proberen, namelijk een baconburger.

Op mijn vraag aan tafel hoe ik deze burger op het blog zou moeten omschrijven, kwam het antwoord “brute bacon burger”. Oke, voor de verandering komt er eens een keer een lollige burgernaam boven het recept te staan want het geeft gelijk het pittige karakter van deze burger weer. Meestal vind ik woordgrappen met betrekking tot gerechten op een menu tenenkrommend. Kijk voor schrijnende voorbeelden van menuhumor eens naar dit artikel van het Parool. Ik heb dubbel gelegen omdat ze zo erg zijn. Hoe bedenk je “Uit de Schol Klappen” voor een scholletje en “Kan men bert” voor gebakken camembert. Een burger “g-loeiende koe” op het menu? of toch maar beter:

Brute bacon burger

4 hamburgers
12 plakjes bacon
kruidenroomkaas
jalapenos, in schijfjes
augurk, in dunne repen
krulsla
4 zachte of hamburgerbroodjes

evt: tomaat

Bak de vier hamburgers in 8 tot 10 minuten bruin en gaar. Bak in een aparte pan de plakjes bacon bruin en knapperig. Snij een hamburgerbroodje overlangs door en besmeer beide snijkanten met kruidenroomkaas. Leg op de onderste helft de hamburger, dan de bacon, augurk en 4 of 5 schijfjes jalapenopeper (evt meer naar smaak). Leg hier wat krulsla nog op en dek af met de bovenste helft van het broodje. Lekker met nog wat gebakken aardappeltjes ernaast.

Naar een recept van www.burgerdocter.com: Jalapeno Cream Cheese Bacon Burger

Bewaren

Gnocchi met gehaktschotel

gnocchi met gehakt

Wat het gerecht aan uiterlijke charme mist, maakt het ruimschoots aan smaak goed. Er gaan maar liefst drie verschillende soorten kaas in deze Italiaanse ovenschotel: gorgonzola (blauwe kaas), Parmezaanse kaas en abdijkaas (of een andere kaas met milde smaak). Van het gehakt zijn mini-gehaktballetjes gevormd en deze gaan samen met de  gnocchi en broccoli in de ovenschotel. Dit wordt overgoten met een romige saus en gegratineerd in de oven. 

De gnocchi kwam bij mij uit de vriezer. Gnocchi maak ik zelf altijd expres te veel en vries dan een portie in. Op een doordeweekse avond kan je dan snel een ovenschotel als deze in elkaar draaien. Nog meer tijd bespaar je door een andere groente te kiezen, bijvoorbeeld spinazie. Tijdens de oventijd kan op het gemak de tafel worden gedekt en nog even het laatste nieuws worden doorgenomen. Eet smakelijk!
 

Gnocchi met gehaktschotel

1 stronk broccoli
1 ui
2 teentjes knoflook
300 gram gehakt
1 el olie
2 el bloem
200 ml melk
300 ml groentebouillon
50 gram gorgonzola
50 gram Parmezaanse kaas
50 gram abdijkaas of jong belegen kaas
500 gram gnocchi
zout, peper

Verwarm de oven voor op 180C. Verdeel de broccoli in roosjes en schil de stronk. Snij de geschilde stronk in plakjes. Kook dit 7 minuten en laat uitlekken in een vergiet. Snipper de ui en de knoflook en vorm kleine balletjes van het gehakt. Bak eerst de ui even aan in de olie en dan de knoflook. Als deze zacht zijn geworden in de pan, bak dan de balletjes aan. Voeg de bloem toe en bak dit nog even mee. Doe de bouillon en de melk er bij en laat tot een saus koken. Verbrokkel de gorgonzola in de saus en voeg de Parmezaanse kaas, peper en zout naar smaak toe. Verdeel dan de gnocchi, broccoli en de gehaktballetjes over de ovenschaal en schenk hier de saus over. Bestrooi met de abdijkaas (of jong-belegen kaas) en zet de ovenschaal 20-25 minuten in de oven.  

Gewokte runderreepjes met taugé, prei, champignons

wok runderreepjes oosterse groente kokos

Mijn pepers in de kas worden niet rood aan de plant. De pepers worden alleen rood als ik ze pluk en in de vensterbank leg. Ze zijn wel mooi groot geworden aan de plant dus ik ben wel tevreden met de oogst van dit jaar. Ik kan ze goed kwijt in dit soort wokgerechtjes, lekker snel en pittig. Het is een aangepast recept van de Jumbo. Het recept leek te simpel om lekker te kunnen zijn, maar toch trok het mij aan. Het recept van de Jumbo ging uit van varkensvleesreepjes en was zonder champignons. Ik vind de combinatie van rundvlees en kokosmelk heel lekker dus ik heb er wat aan gesleuteld en met succes: het was heerlijk.

De runderreepjes zijn in reepjes gesneden bieflappen. Bieflappen van een goede kwaliteit kan je hetzelfde gebruiken als biefstuk. Ik heb ooit de fout begaan om te denken dat een bieflap stoofvlees is. De eerste keer dat ik de bieflappen uit mijn biologische rundvleespakket haalde, heb ik ze daarom in dobbelstenen gesneden en urenlang laten sudderen. Het was oneetbaar. Ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige ben die deze fout heeft gemaakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: bieflappen bak je kort aan en mag ook van binnen nog rosé zijn!!!!!!! Niet sudderen!!!!!!!!*

Gewokte runderreepjes met taugé, prei, champignons

350 gram runderreepjes van bieflappen
200 ml kokosmelk
2 tl kerrie (djawa)
1 tl gemberpoeder of scheut gembersaus
1 rode peper
250 gram Oosterse groentemix: taugé, prei, champignons, witte kool, paprika
zout, peper
bakolie

optioneel: sambal djeroek

Snij de bieflappen in smalle reepjes en bestrooi met zout en peper. Snij alle groente en de peper fijn. Verwarm de bakolie in de wok. Wok eerst de groente en rode peper totdat de groente nog knapperig maar bijna gaar. Haal ze dan uit de wok. Voeg eventueel wat nieuwe bakolie toe en wok dan de runderreepjes op hoog vuur. Indien deze reepjes bruin zijn geworden kan de groente erbij en daarna de kokosmelk, kerrie en gemberpoeder. Maak verder op smaak met zout en peper. Laat alles goed doorwarmen en serveer met rijst of noodles. Sambal djeroek is hier heel lekker bij.

* Wat wel suddervlees is: sucadelappen, riblappen en magere runderlappen.

Bewaren

Bewaren

Zacht gegaarde rosbief met truffelmayonaise

Vandaag heb ik weer een nieuwe bestelling geplaatst voor een biologisch rundvleespakket. Het pakket bevat het vlees van Herefordrunderen die in de Zuid-Bevelandse weiden grazen. Op deze weiden wordt geen kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt. Daarnaast krijgen de runderen geen antibiotica toegediend. Het is vlees van een fantastische kwaliteit en wij bestellen dit vlees dan al enkele jaren voor ons en voor familie. Omdat je het bij de boerderij zelf en in een grote hoeveelheid tegelijkertijd inkoopt, is het niet duurder dan supermarkt-vlees.

De rosbief uit het pakket wilde ik dit keer eens aanbakken en dan verder zacht garen in de electrische slowcooker (oftewel crockpot) op 90 C. Met een electrische slowcooker kan je het vlees goed op een  constante lage temperatuur houden maar het kan natuurlijk ook in de oven. Het duurt wat langer voordat de rosbief op tafel staat maar het vlees is op deze wijze veel malser. De combinatie van rosbief met truffelmayonaise is een aanrader. Je kan bijvoorbeeld een soort carpaccio maken van de rosbief met wat rucola en truffelmayonaise. De eerste dag eet je de rosbief natuurlijk lekker warm bij het avondeten met daarnaast nog de jus.

Zacht gegaarde rosbief

Rosbief van ca 1 kilo
Dijon-mosterd
Gedroogde salie of fijn gesneden verse salie
Zout, peper
Olijfolie

Truffelmayonaise*

Bestrooi de rosbief met zout en peper. Smeer daarna de rosbief in met de mosterd. Strooi hierna de fijn gesnipperde of gedroogde salie over de rosbief. Verwarm in een bakpan wat olijfolie en bak de rosbief hier rondom bruin in aan. Leg daarna de rosbief in de schaal van de slowcooker/crockpot. Voeg nog een scheutje water toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los. Voeg dit bij de rosbief en zet de slowcooker aan op 90 C. Check na een uur en een kwartier met een vleestemperatuurmeter hoeveel graden het vlees is: 48 graden is perfect voor mensen die graag rood hebben. Ik was iets te laat (na anderhalf uur: 52 C) en dan is het vlees rosé van binnen. Verpak het vlees in aluminiumfolie en maak ondertussen de jus. Giet het overgebleven vocht in een pannetje en doe hier nog een scheutje water bij en laat een minuutje opkoken. Serveer de rosbief met de jus en truffelmayonaise. De volgende dag koud lekker op een broodje of als salade met rucola, rosbief en truffelmayonaise.

* Ik gebruikte Ton’s BIO truffelmayonaise, een op zonne-energie gemaakte mayo uit Zierikzee. Deze was mij beschikbaar gesteld om te proberen en aangezien hier vermeld, van harte aanbevolen. Je kan ook zelf truffelmayonaise maken, op internet zijn hier diverse recepten voor te vinden.

Burger met blauwe kaas en gebakken ui

hamburger blauwe kaas ui

In de moestuin staan verschillende soorten uien. De namen ben ik al vergeten maar het zijn spierwitte, de bekende gele (vroeg en laat ras), sjalotten en rode uien. Aan pootuien is hier niet moeilijk te komen. Ik woon namelijk in het uienteeltgebied van Zeeland. De uien kosten hier in de buurt dan ook niet veel. Toch is het leuk om zelf uien te telen. De rode uien heb ik pas uit de grond gehaald: deze liggen nu te drogen.

Gebakken oftewel gekaramelliseerde uien hebben een lekkere zoete smaak en passen perfect bij pittige blauwe kaas en het likje mosterd dat in deze zelf gekruide burgers zit. Of de uien snel bruinen hangt af van de hoeveelheid suiker in de uien. Indien het erg lang duurt voordat de ui in de pan bruin wordt, kan je wat suiker of balsamico-azijn toevoegen tijdens het bakken. Heel erg donkerbruin hoeven de uien van mij niet te worden maar dat is een beetje naar smaak. Deze burger is lekker met wat gebakken aardappeltjes en een salade erbij.

Burger met blauwe kaas en gebakken ui

400 gram biologisch rundergehakt
2 tl dragonmosterd (of 2 tl dijonmosterd met snufje gedroogde/wat gesnipperde verse dragon)
1 tl worcestershiresaus
zout, peper
3 uien
olijfolie/boter
1 ons blauwe kaas (bv. danish blue of gorgonzola)
4 broodjes

Meng het biologische rundergehakt met de mosterd (en dragon), worcestershiresaus en zout en peper. Vorm hier vier ballen van en druk deze plat tot ca 1 centimeter hoogte. Verhit in een pan wat olie of boter en bak hier ca. 15 minuten de uien mooi bruin in. Verhit in een ruime koekenpan olie of boter en bak hier in 10 minuten de vier burgers gaar. Verkruimel ondertussen de blauwe kaas. Snij de broodjes open. Haal de uien even uit de pan en verhit even de snijkanten van de broodjes zodat deze licht krokant worden. Leg de broodjes open op een bordje. Leg een burger op de onderkant, spatel wat ui hierover en de verkruimelde blauwe kaas. Dek af met de bovenste helft van het broodje. Serveer er eventueel een salade en/of wat gebakken aardappeltjes bij.

Naar een recept van: www.finecooking.com  

rode uien drogen
De rode uien liggen te drogen

Salade met biefstuk en dragonmosterddressing

salade biefstuk mosterd

Dragon is net zo’n kruid als koriander: men houdt er van of vindt het vies. Het heeft een licht anijsachtige smaak. In Frankrijk kocht ik een jaar geleden dragonazijn en dragonmosterd. Met dragonazijn maak je naast lekkere dressing ook de klassieke bearnaisesaus. Dragonmosterd kan je weer goed gebruiken in klassieke Franse mosterdroomsauzen of in een mosterddressing. Verse dragon heb ik tegenwoordig ook voorhanden in de kruidenbak.

Dragon wordt veel gebruikt in de Franse keuken maar zie je hier nauwelijks bij de verse kruiden in het schap staan. Haal daarom in een tuincentrum een dragonplantje en plant deze in de tuin of kruidenbak. Het is een meerjarige plant dus je blijft er plezier van houden. In de winter sterft het blad af en in het voorjaar komen er weer nieuwe stengels tevoorschijn. Het smaakt goed bij kip, vis en allerlei soorten groente. Ook de combinatie met biefstuk is een klassieker, daarom kan deze dragonmosterddressing royaal over de salade met biefstuk worden gesprenkeld:

Salade met biefstuk en mosterddressing

2 biefstukjes (ca. 250-300 gram)
2 handen vol van verschillende soorten sla
(bv. botersla, pluksla, romeinse sla, rucola)
4 tomaatjes
1 rode ui of 2 sjalotjes, in ringen
evt. handje sperzieboontjes
zout, peper
olijfolie/boter

Dressing:
3 el olijfolie
1/2 el witte wijnazijn
2 tl dragonmosterd*

Was de sla, droog deze en snij of scheur in kleine stukken. Snij de tomaatjes in plakken. Indien sperzieboontjes, kook deze totdat ze nog licht knapperig zijn, in ca. 7 minuten en laat afkoelen. Verdeel alles over een schaal. Bestrooi de biefstuk flink met peper en wat zout. Verwarm olie of boter in een pan en bak de biefstuk in enkele minuten aan elke kant bruin van buiten en rose van binnen. Verpak in aluminiumfolie om 5 minuten te laten rusten. Klop ondertussen een dressing van de olijfolie, wijnazijn en dragonmosterd. Snij de biefstuk in dunne plakjes en leg deze op de salade. Besprenkel met de dressing.

* Of neem gewone mosterd en voeg er een snufje gedroogde dragon of wat blaadjes verse dragon aan toe.

Verse dragon
Naar een recept van www.taste.com.au

Roergebakken biefstuk in hete sojasaus

Als je regelmatig een pepertje in het eten gooit, is het natuurlijk niet vreemd als je ook peperplanten in de moestuin zet. De Spaanse peperplant had ik in het begin van het seizoen gekocht en deze is nu met zijn tweede golf pepers bezig. Ik heb zelf enkele rawit-, cayennepeper- en jalapenoplanten opgekweekt en deze beginnen nu met het vormen van de bloemetjes. De Spaanse pepers zijn niet zo heel pittig dus daar kan je gerust een paar van in een gerecht doen. Rawits zijn wat heter en bij de jalapeno hangt het van het soort af. 

Vorige week hadden we trek in Indonesisch. In de koelkast lag nog biefstuk van een aanbieding. Mij leek biefstukreepjes in een pittige saus een goed idee. Ik heb even op het internet gekeken voor wat inspiratie. Het is een sojasaus geworden met lekker veel stukjes rode peper voor de pit en wat (kokos-)room. Daarnaast stond er saté en wat lekkere groentegerechtjes op tafel. Ik vond dit biefstuk-gerecht wel het lekkerste en daarom deel ik het recept graag. Snel te maken op een doordeweekse dag of bij een rijsttafel:

Biefstuk in hete sojasaus

300 gram biefstuk
1 ui, snipperen
2 Spaanse pepers, in schijfjes
scheutje droge sherry
2 eetlepels Japanse sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
1 tl vers geraspte gember of 1/2 tl gemberpoeder
scheutje kookroom of kokosmelk
zout, peper
bakolie

Snij de biefstuk in reepjes en bestrooi met zout en peper. Zet de overige ingredienten klaar. Verhit een scheut olie in een bakpan of wok. Bak eerst de uitjes kort aan en peper, voeg dan de biefstuk toe en schroei op hoog vuur dicht. Voeg dan snel de sherry, sojasaus, ketjap, gember en room toe. Verhit dit en dien dan gelijk op. 

de Spaanse peperplant

Biefstuk met amarula-jus

Hollandse biefstuk met jus en frietjes, ik durf te wedden dat het in veel Nederlandse huishoudens regelmatig op tafel kwam. De jus werd aangemaakt met wat melk of room, royaal over de biefstuk gegoten en dan was het smullen. Ook de frietjes gingen door de jus en soms daarna nog door de mayonaise. Het was een grote kliederpartij maar wel lekker. Dit recept is een opgevrolijkte versie van de traditionele biefstuk met jus. Er zit namelijk een borrelglaasje amarula-likeur door de jus.

Amarula is een romige likeur, gemaakt van vruchten van de amarulaboom (olifantenboom) en room. Het is een Zuid-Afrikaanse likeur. Op het warmst van de Afrikaanse zomer, van januari tot half maart, vallen de rijpe vruchten van de marulaboom. Ook dieren schijnen het fruit heerlijk te vinden, zoals olifanten, neushoorns, wrattenzwijnen, bavianen, koedoe’s, blauwapen, zebra’s en stekelvarkens. De likeur heeft een fruitige caramelachtige smaak. Het leent zich goed voor toetjes maar zeker ook voor hartige gerechten zoals dit recept laat zien. Geef biefstuk met jus eens een twist:

Biefstuk met amarula-jus

4 biefstukken
100 ml runderbouillon
50 ml witte wijn
1 tl mosterd
1 borrelglaasje Amarula (25 ml)
1 borrelglaasje kookroom (25 ml)
zout, peper
olijfolie/roomboter

Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Bak de biefstukken in een mengsel van olie en roomboter of alleen olie of roomboter, al naar gelang wens. Haal de biefstukken wanneer ze de gewenste garing hebben uit de boter/olie. Verpak ze in aluminiumfolie om ze te laten rusten en warm te houden. Zet het vuur hoog en voeg dan de runderbouillon toe en roer de aanbaksels van de bodem. Voeg ook de wijn toe en laat alles een paar minuten inkoken. Doe dan de amarula en room erbij en de mosterd. Maak verder op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout. Serveer de biefstukken met amarula-jus.

Gebaseerd op een recept van www.eatingwithemma.com

Pittige noedels met biefreepjes en oestersaus

noedels biefreepjes oestersaus

In bijna al mijn roerbakgerechten gooi ik oestersaus. Oestersaus smaakt nauwelijks naar oesters, vind ik (en overigens ik niet alleen). Er zit ook maar een heel klein beetje oesterextract in. Het is een donkere, zoutige saus die erg lekker is in Oosterse gerechten. Op het foodblogevent van Kroon op het werk kreeg ik een receptenboekje in handen van Lee Kum Kee, een belangrijke producent van oestersaus. In het receptenboekje stonden ook een aantal traditioneel Britse gerechten met oestersaus, zoals bijvoorbeeld Cottage Pie. Dat is een toepassing waar ik zelf nog niet zo over nagedacht had.

In het onderstaande gerecht wordt de oestersaus gecombineerd met zwarte bonensaus, wat mij betreft een supercombinatie. De vorige keer dat ik dit roerbakgerecht maakte waren we allemaal prettig verrast. Vanavond was het weer opnieuw smullen en heb ik gelijk een foto gemaakt om het te kunnen bloggen. De basis van het recept komt van een Australische restaurantsite. Ik heb van het originele recept onder andere broccoli, paddenstoelen en Thaise basilicum weggelaten. Je kan dat natuurlijk zelf nog toevoegen. Ik blog in ieder geval het recept waarvan wij enthousiast werden en dat is:

Pittige noedels met biefreepjes en oestersaus

300 gram bieflap
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, in kleine stukjes
1 rode paprika, in reepjes
1 el oestersaus
1 el zwarte bonensaus/ 1 el gefermenteerde zwarte bonen
1 el droge sherry
1 el sojasaus (Japanse)
2 tl basterdsuiker
2 tl gembersaus (of 1 cm verse gember)
125 ml (groente-)bouillon
chilivlokken, naar eigen inzicht
verse peterselie
zout, peper
Chinese mie
bakolie

Snij bieflappen in dunne reepjes. Het makkelijkst gaat dat als de bieflappen licht bevroren zijn, dus doe ze even in de vriezer of laat ze niet geheel ontdooien voordat je gaat snijden. Bestrooi met zout en peper. Meng in een kommetje de oestersaus, zwarte bonensaus, sherry, sojasaus, basterdsuiker en gembersaus. Verhit olie in een wokpan en bak de reepjes in delen op hoog vuur even aan in de pan en doe ze in een schaal. Bak vervolgens de ui, paprika en knoflook aan. Doe hier de inhoud van het kommetje saus bij, voeg daarna de bouillon toe, chilivlokken en beetje zout. Verwarm alles goed door (doe ondertussen de mie in kokend water), voeg vlak voor het serveren de reepjes bief toe en verwarm deze nog even mee. Dien op met de mie en wat verse peterselie.

www.rockpool.com

Maleisische Rendang (runderstoofpot uit Maleisie)

maleisische rendang

Ik maak regelmatig Indonesische rendang. Ik gebruik daarvoor een bij de Toko gekochte boemboe. Ik heb wel eens gekeken of ik een eigen rendang-kruidenmix kon samenstellen maar er gaan in de Indonisische rendang veel exotische ingrediënten waarvan ik vermoed dat ik ze niet snel nog een keer zal gebruiken. Dit zijn ingrediënten als kemiri-noten, citroengras, djeroek poeroet, salaam blaadjes en galangawortel.

Gisteren was ik in mijn Aziatische kookboek op zoek naar een lekkere pittige stoof toen ik het recept tegenkwam van Maleisische Rendang. Ik had alle kruiden en dergelijke in huis, dus kon gelijk uittesten of er veel verschil is tussen de Indonesische en Maleisische versie. Ik vond het een zeer geslaagde rendang en kan dit gerecht nou dus op tafel zetten zonder een kant en klare kruidenmix. Met uien uit de moestuin en biologische sucadevlees uit het Hereford-rundvleespakket was het smullen van deze lekker pittige:

Maleisische Rendang

1 kilo sucadelappen
2 uien
4 tenen knoflook
3 chilipepers, zonder zaadjes
1 el geraspte verse gemberwortel
5 dl kokosmelk
1 el olie
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 tl kurkuma
1 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl chilipoeder
1 reepje citroenschil
1 el citroensap
1 el bruine suiker
1 tl tamarinde

Meng ui, knoflook, pepers, gember en 2 el kokosmelk in een blender tot een gladde massa. Verhit de olie in een ruime pan. Voeg kruidenmassa, gemalen koriander, komijn, kurkuma, kaneel, kruidnagel chilipoeder, citroenschil en vlees toe. Roer tot het vlees helemaal bedekt is met de specerijen. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens alles op een laag vuurtje zachtjes sudderen tot het vlees mals is (ca. 2 uur).

Roer als het vlees mals is, er het citroensap, suiker en tamarinde door. Serveer met rijst. Dit is een zogenaamde “droge” curry zonder veel saus. Het is dan ook lekker om nog bijvoorbeeld een groentegerecht in kokossaus bij te serveren.

Bereid je het vlees in de electrische slowcooker (crockpot): verminder dan de hoeveelheid kokosmelk met de helft en doe alles voor het sudderen in de keramische bak van de slowcooker en reken op ca. 4 uur op 90C (high).

Bron: De complete Aziatische keuken