Zacht gegaarde rosbief met truffelmayonaise

Vandaag heb ik weer een nieuwe bestelling geplaatst voor een biologisch rundvleespakket. Het pakket bevat het vlees van Herefordrunderen die in de Zuid-Bevelandse weiden grazen. Op deze weiden wordt geen kunstmest of bestrijdingsmiddel gebruikt. Daarnaast krijgen de runderen geen antibiotica toegediend. Het is vlees van een fantastische kwaliteit en wij bestellen dit vlees dan al enkele jaren voor ons en voor familie. Omdat je het bij de boerderij zelf en in een grote hoeveelheid tegelijkertijd inkoopt, is het niet duurder dan supermarkt-vlees.

De rosbief uit het pakket wilde ik dit keer eens aanbakken en dan verder zacht garen in de electrische slowcooker (oftewel crockpot) op 90 C. Met een electrische slowcooker kan je het vlees goed op een  constante lage temperatuur houden maar het kan natuurlijk ook in de oven. Het duurt wat langer voordat de rosbief op tafel staat maar het vlees is op deze wijze veel malser. De combinatie van rosbief met truffelmayonaise is een aanrader. Je kan bijvoorbeeld een soort carpaccio maken van de rosbief met wat rucola en truffelmayonaise. De eerste dag eet je de rosbief natuurlijk lekker warm bij het avondeten met daarnaast nog de jus.

Zacht gegaarde rosbief

Rosbief van ca 1 kilo
Dijon-mosterd
Gedroogde salie of fijn gesneden verse salie
Zout, peper
Olijfolie

Truffelmayonaise*

Bestrooi de rosbief met zout en peper. Smeer daarna de rosbief in met de mosterd. Strooi hierna de fijn gesnipperde of gedroogde salie over de rosbief. Verwarm in een bakpan wat olijfolie en bak de rosbief hier rondom bruin in aan. Leg daarna de rosbief in de schaal van de slowcooker/crockpot. Voeg nog een scheutje water toe aan het bakvet en roer de aanbaksels los. Voeg dit bij de rosbief en zet de slowcooker aan op 90 C. Check na een uur en een kwartier met een vleestemperatuurmeter hoeveel graden het vlees is: 48 graden is perfect voor mensen die graag rood hebben. Ik was iets te laat (na anderhalf uur: 52 C) en dan is het vlees rosé van binnen. Verpak het vlees in aluminiumfolie en maak ondertussen de jus. Giet het overgebleven vocht in een pannetje en doe hier nog een scheutje water bij en laat een minuutje opkoken. Serveer de rosbief met de jus en truffelmayonaise. De volgende dag koud lekker op een broodje of als salade met rucola, rosbief en truffelmayonaise.

* Ik gebruikte Ton’s BIO truffelmayonaise, een op zonne-energie gemaakte mayo uit Zierikzee. Deze was mij beschikbaar gesteld om te proberen en aangezien hier vermeld, van harte aanbevolen. Je kan ook zelf truffelmayonaise maken, op internet zijn hier diverse recepten voor te vinden.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zacht gegaarde rosbief met truffelmayonaise
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *