Augurken inmaken : zure bommen & zoetzure augurk & augurksticks

 zure bommen augurk inmaken

Toen ik klein was kocht ik wel eens een zure bom bij het snoepwinkeltje van het buitenzwembad. Ik vond dat toen soms lekkerder dan snoep. Zure bommen associeer ik nu met zon en zwemmen. Met tien flinke verse augurken kon ik zelf een keer een grote pot zure bommen maken. Er bleken er maar 7 in mijn allergrootste pot te passen en met de grootste drie augurken heb ik daarnaast nog eens twee potten zoetzure augurkschijfjes gemaakt en een pot augurksticks.

Een paar dagen geleden heb ik daarvoor eerst de augurken gewassen, daarna 36 uur in een zout-waterbad gelegd*, potten uitgekookt, azijn met suiker en kruiden verwarmd en alles netjes ingelegd. Door het weken in zout water wordt de binnenkant van de augurk sappiger en de schil knapperig. Twee maanden moet ik nu nog wachten totdat ik een zelfgemaakte zure bom kan eten. Dan kan ik ook nog eens fijn terugdenken aan de zomer.

Zure bommen

augurken (ca. 7)**
1 liter natuurazijn
100 gram kristalsuiker
dillezaad
mosterdzaad
evt. venkelpluis, laurier, korianderzaad

Zoetzure augurk

(2 potten)
augurken, in schijfjes**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
1 lente-ui
peperkorrels, gekneusd
kurkuma
mosterdzaad

Augurksticks met dragon

2 potten
augurken, in sticks**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
takje verse dragon (de blaadjes)
peperkorrels, gekneusd

Pittige augurkschijfjes

(2 potten) 
augurken, in schijfjes
1/2 liter azijn
60 gram suiker
kurkuma
10 kleine gedroogde pepers***
gemberpoeder
mosterdzaadjes

Was de augurken goed. Vul een ruime pan met water en voeg 75 gram zout per liter water toe. Leg hier de augurken in en laat ze minimaal 24 uur, maar het beste 36 uur staan. Spoel dan goed het zoute water van de augurken af en droog ze. Verwarm in een pannetje de azijn met de suiker en de specerijen en kruiden (evt ui) totdat de suiker is opgelost. Laat de augurken heel voor de zure bommen of snij ze in plakjes of sticks. Doe de augurken of augurksticks of augurkschijfjes in goed schoongemaakte potten en vul ze af met de zoetzure, gekruide azijn. Draai de deksel er stevig op. Zet ze op de kop om af te koelen en draai ze dan weer terug. De potten trekken zo vacuum. Laat 2 maanden staan.

* minimaal 24 uur maar ik vond een testje op het internet waaruit bleek dat de augurken die 36 uur in zout water hadden gelegen het knapperigst waren.
** afhankelijk van de grootte van de augurken maar genoeg om 1 grote pot of 2 potjes te vullen.
*** afhankelijk van soort peper en smaak

Naschrift: alles was superlekker. De pittige augurkschijfjes waren heel pittig maar ook heel snel op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Published by

13 thoughts on “Augurken inmaken : zure bommen & zoetzure augurk & augurksticks

 1. Ik ga je augurken zeker maken. Kan je me helpen aan een recept van Amsterdamse uitjes?

 2. Ik heb helaas daar geen recept van. Ik heb inmiddels al veel groente in zoet-zuur ingelegd maar aan de uitjes in zoetzuur ben ik nog niet toegekomen 🙂

 3. Moet je de augurken in het geheel laten in het pekelwater en daarna snijden of eerst snijden en dan pekelen en daarna in zoet-zuur opleggen ?

 4. Beste Fabienne, je doet ze in het geheel in het pekelwater. Het pekelwater trekt dan het vocht uit de schil. Pas als je de augurken in het zoetzuur gaat inleggen, snij je ze in plakjes of in sticks.

 5. Beste Yvonne, de augurken doe je heel in het pekelwater, dan pas snij je ze en leg je ze in het zoetzuur.

 6. Hoe lang is het op deze manier ongeveer houdbaar? Want jij weckt de augurken niet?

 7. Ik zet de potten op de kop om te koelen. Ze trekken vacuum als je ze weer recht zet. De potten van een jaar oud zijn nu nog goed. Het zuur doet natuurlijk ook z´n werk… Ik zet het er gelijk bij als tip!

 8. Super dank je wel! Ga ik dat gewoon doen, wel zo makkelijk. De augurken liggen sinds gistermiddag in het zoute water, nu gauw de potten uitkoken en aan de slag. Groetjes Alice

 9. Hoeveel peperkorrels..kurkuma en mosterdzaad gaan er specifiek in…
  Of klap ik die hele zakjes erin.

 10. Hoi Gerard, ik doe het op gevoel: zo’n 15 peperkorrels, snufje kurkuma (krijgt het een mooie lichtgele kleur van) en circa halve theelepel mosterdzaadjes.

 11. Beste Claudia,

  Ik kook ze inderdaad niet mee. Ze gaan heel of gesneden in de pot en dan overgiet je ze met het azijn-kruidenmengsel. Ondertussen heb ik nog steeds potten staan van een paar jaar oud die nog goed zijn: de augurken worden wel steeds zuurder heb ik gemerkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *