Augurken inmaken : zure bommen & zoetzure augurk & augurksticks

 zure bommen augurk inmaken

Toen ik klein was kocht ik wel eens een zure bom bij het snoepwinkeltje van het buitenzwembad. Ik vond dat toen soms lekkerder dan snoep. Zure bommen associeer ik nu met zon en zwemmen. Met tien flinke verse augurken kon ik zelf een keer een grote pot zure bommen maken. Er bleken er maar 7 in mijn allergrootste pot te passen en met de grootste drie augurken heb ik daarnaast nog eens twee potten zoetzure augurkschijfjes gemaakt en een pot augurksticks.

Een paar dagen geleden heb ik daarvoor eerst de augurken gewassen, daarna 36 uur in een zout-waterbad gelegd*, potten uitgekookt, azijn met suiker en kruiden verwarmd en alles netjes ingelegd. Door het weken in zout water wordt de binnenkant van de augurk sappiger en de schil knapperig. Twee maanden moet ik nu nog wachten totdat ik een zelfgemaakte zure bom kan eten. Dan kan ik ook nog eens fijn terugdenken aan de zomer.

Zure bommen

augurken (ca. 7)**
1 liter natuurazijn
100 gram kristalsuiker
dillezaad
mosterdzaad
evt. venkelpluis, laurier, korianderzaad

Zoetzure augurk

(2 potten)
augurken, in schijfjes**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
1 lente-ui
peperkorrels, gekneusd
kurkuma
mosterdzaad

Augurksticks met dragon

2 potten
augurken, in sticks**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
takje verse dragon (de blaadjes)
peperkorrels, gekneusd

Pittige augurkschijfjes

(2 potten) 
augurken, in schijfjes
1/2 liter azijn
60 gram suiker
kurkuma
10 kleine gedroogde pepers***
gemberpoeder
mosterdzaadjes

Was de augurken goed. Vul een ruime pan met water en voeg 75 gram zout per liter water toe. Leg hier de augurken in en laat ze minimaal 24 uur, maar het beste 36 uur staan. Spoel dan goed het zoute water van de augurken af en droog ze. Verwarm in een pannetje de azijn met de suiker en de specerijen en kruiden (evt ui) totdat de suiker is opgelost. Doe de augurken of augurksticks of augurkschijfjes in goed schoongemaakte potten en vul ze af met de zoetzure, gekruide azijn. Draai de deksel er stevig op. Zet ze op de kop om af te koelen en draai ze dan weer terug. De potten trekken zo vacuum. Laat 2 maanden staan.

* minimaal 24 uur maar ik vond een testje op het internet waaruit bleek dat de augurken die 36 uur in zout water hadden gelegen het knapperigst waren.
** afhankelijk van de grootte van de augurken maar genoeg om 1 grote pot of 2 potjes te vullen.
*** afhankelijk van soort peper en smaak

Naschrift: alles was superlekker. De pittige augurkschijfjes waren heel pittig maar ook heel snel op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren