Augurken inmaken : zure bommen & zoetzure augurk & augurksticks

 zure bommen augurk inmaken

Toen ik klein was kocht ik wel eens een zure bom bij het snoepwinkeltje van het buitenzwembad. Ik vond dat toen soms lekkerder dan snoep. Zure bommen associeer ik nu met zon en zwemmen. Met tien flinke verse augurken kon ik zelf een keer een grote pot zure bommen maken. Er bleken er maar 7 in mijn allergrootste pot te passen en met de grootste drie augurken heb ik daarnaast nog eens twee potten zoetzure augurkschijfjes gemaakt en een pot augurksticks.

Een paar dagen geleden heb ik daarvoor eerst de augurken gewassen, daarna 36 uur in een zout-waterbad gelegd*, potten uitgekookt, azijn met suiker en kruiden verwarmd en alles netjes ingelegd. Door het weken in zout water wordt de binnenkant van de augurk sappiger en de schil knapperig. Twee maanden moet ik nu nog wachten totdat ik een zelfgemaakte zure bom kan eten. Dan kan ik ook nog eens fijn terugdenken aan de zomer.

Zure bommen

augurken (ca. 7)**
1 liter natuurazijn
100 gram kristalsuiker
dillezaad
mosterdzaad
evt. venkelpluis, laurier, korianderzaad

Zoetzure augurk

(2 potten)
augurken, in schijfjes**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
1 lente-ui
peperkorrels, gekneusd
kurkuma
mosterdzaad

Augurksticks met dragon

2 potten
augurken, in sticks**
1/2 liter natuurazijn
60 gram suiker
takje verse dragon (de blaadjes)
peperkorrels, gekneusd

Pittige augurkschijfjes

(2 potten) 
augurken, in schijfjes
1/2 liter azijn
60 gram suiker
kurkuma
10 kleine gedroogde pepers***
gemberpoeder
mosterdzaadjes

Was de augurken goed. Vul een ruime pan met water en voeg 75 gram zout per liter water toe. Leg hier de augurken in en laat ze minimaal 24 uur, maar het beste 36 uur staan. Spoel dan goed het zoute water van de augurken af en droog ze. Verwarm in een pannetje de azijn met de suiker en de specerijen en kruiden (evt ui) totdat de suiker is opgelost. Doe de augurken of augurksticks of augurkschijfjes in goed schoongemaakte potten en vul ze af met de zoetzure, gekruide azijn. Draai de deksel er stevig op. Zet ze op de kop om af te koelen en draai ze dan weer terug. De potten trekken zo vacuum. Laat 2 maanden staan.

* minimaal 24 uur maar ik vond een testje op het internet waaruit bleek dat de augurken die 36 uur in zout water hadden gelegen het knapperigst waren.
** afhankelijk van de grootte van de augurken maar genoeg om 1 grote pot of 2 potjes te vullen.
*** afhankelijk van soort peper en smaak

Naschrift: alles was superlekker. De pittige augurkschijfjes waren heel pittig maar ook heel snel op.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

komkommerrelish zelf maken

komkommerrelish

Mijn eigen teelt-komkommers hebben stekels. Ik had nog nooit komkommers met stekels gezien, dus ik dacht gelijk dat er iets mis was met mijn komkommers. Op het internet kwam ik er gelukkig achter dat dit komt doordat ik niet gemanipuleerde komkommerplanten heb en omdat ze in koude grond staan. Het plukken van de komkommers doe ik met een ovenhandschoen aan. Als ik vervolgens de komkommer omhoog houd aan het steeltje, kan ik zonder pijn met de dunschiller de stekelige schil er af halen.

En dan proef je het verschil tussen de komkommers in de winkel en komkommers van eigen teelt. Waar de komkommers uit de winkel wel eens waterig kunnen smaken en soms al zijn ingedroogd, zijn de verse komkommers smaakbommetjes en erg sappig!. De komkommers rijpen in golven: veel gelijktijdig volgroeid, dan weer even niets en dan de volgende golf komkommers. Deze golf heb ik een lekkere Italiaanse komkommersalade gemaakt en deze komkommerrelish. Heeeele pittige komkommerrelish. Lekker bij vis.

komkommerrelish

Voor 2 potjes:

3 komkommers
1 stengel bleekselderij
1 ui
3 groene (of rode) pepers
2 el zout
1/2 tl mosterdzaadjes
100 ml azijn
25 ml suiker
evt wat peperkorrels

Snij ca. 3 geschilde komkommers in kleine blokjes (zonder zaadlijsten) totdat je 1/2 liter komkommerblokjes hebt. Doe de komkommerblokjes in een schaal. Voeg een stengel bleekselderij in kleine stukjes toe. Voeg 3 gesnipperde groene pepers, zonder de zaadjes, toe. Snipper een uitje en voeg toe. Bestrooi het mengsel met 2 eetlepels zout en giet na 4 uur de groente in een zeef. Laat het uitlekken en spoel alle groente nog even om het zout weg te spoelen. Laat weer goed uitlekken. Knijp eventueel de groente nog even uit. Zet afgedekt weg.

Doe 150 ml blanke- of wijnazijn,  60 ml suiker, 1/2 tl mosterdzaad in een pan en eventueel nog wat peperkorrels. Breng het onder roeren aan de kook. Voeg de groentemix toe en breng weer aan de kook.  Laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Doe de mix in de (hete) potten, en giet het vocht tot 1 centimeter onder de rand. maak de rand schoon, en doe de deksel erop.

Zet een nachtje ondersteboven ter afkoeling. Berg de potjes koel en donker op.

Naar een recept van the Complete book of  Home Preserving