Jachtschotel a la Wies

jachtschotel moeder wies

Jachtschotel a la Wies is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte. Er zijn een heleboel recepten van jachtschotel. Soms worden er appels met het vlees meegestoofd, soms wordt er appelmoes naast geserveerd. Daarnaast zijn er verschillen in kruiding en het toevoegen van drank. Mijn schoonmoeder mengt fijn gesneden stoofvlees door aardappelpuree en zet dit nog even in de oven voor een krokant korstje. Haar versie vind ik ook erg lekker maar natuurlijk is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte het allerlekkerst.

Het recept heb ik puur op herinnering gemaakt. Ik stond vaak te kijken bij het koken en mocht ook af en toe meehelpen. Ik weet niet meer of er ook een flinke scheut rode wijn in ging maar het resultaat met rode wijn smaakte zoals vroeger. Bij de jachtschotel hoort zelfgemaakte appelmoes en aardappelpuree met een krokant korst van paneermeel te worden geserveerd. Ik heb de stoverij dit keer met de snelkookpan gemaakt. Dat was in verband met de tijd. Net zo lekker is het als het urenlang zacht gestoofd heeft op een laag pitje.

Jachtschotel a  la Wies

500 gram runderstoofvlees, in blokjes
3 uien, in ringen
2 laurierbladeren
10 jeneverbessen
4 kruidnagelen
100 ml rode wijn
300 of 400 ml runder- of groentebouillon (zie hieronder)
zout, peper
1 eetlepel bloem
scheut natuurazijn
boter of olie om in te bakken

Verder:
aardappelen
melk
paneermeel
nootmuskaat 
boter
appelmoes

Bestrooi het rundvlees met zout en peper en bak het vlees in de boter. Bak daarna de uien mee. Bestrooi het geheel met bloem en laat dit nog eventjes meebakken. Voeg dan de rode wijn en de bouillon toe (300 ml voor de pan op een stoofpitje of 400 ml bij snelkookpan) en roer het geheel goed om. Dan kunnen de kruiden erbij: laurierbladeren, jeneverbessen, kruidnagelen en een scheutje azijn. Laat dan enkele uren stoven op een laag pitje of zet de snelkookpan op stand 2 en laat nadat het op stoom is gekomen 32 minuten garen. Laat nog even zonder deksel doorkoken indien de jus nog te dus is. Kook ondertussen de aardappels gaar en maak een aardappelpuree met wat melk, zout en peper en nootmuskaat. Doe dit in een ovenschotel en bestrooi de bovenkant met paneermeel. Verdeel hier enkele klontje boter over en zet nog enkele minuten onder een hete gril in de oven voor een bruin korstje. Serveer met appelmoes.    

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *