Kip met ui en rode peper “pollo in potacchio”

kip ui rode peper italiaans

Toen wij nog niet waren gebonden aan schoolvakanties, gingen wij meestal in september richting Italië. Het is dan perfect weer om te wandelen in de heuvels en om in de steden wat cultuur te snuiven. Het landelijke Umbrië en Toscane waren favoriet maar ook Le Marche oftewel De Marken is een mooie streek in het midden van Italie. Een bezoekje aan het Palazzo Ducale in Urbino, gelegen in het noorden van Le Marche, heeft destijds veel indruk op mij gemaakt. Uit deze regio komt dit recept van “pollo in potacchio”. Het recept is simpel maar het resultaat is heel smaakvol.

Het is braadkip met ui en rode peper c.q. chilipeper en wat andere smaakmakers. De chilipeper en ui komen allebei uit eigen tuin. Ik heb een witte ui gebruikt. Een witte ui wordt overigens niet glazig bij het bakken en wint daarom steeds meer terrein ten opzichte van de gele ui. Ik heb op het internet gelezen dat deze witte ui pittiger en zoeter zou moeten zijn dan de gele ui maar dat proef ik persoonlijk niet. Het is in ieder geval leuk om eens af te wisselen met het soort ui in de keuken.

witte ui
uienoogst 2015

Kip met ui en rode peper

3-4 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
1 braadkip
1 a 2 rode pepers
1 el tomatenpuree
1 glas droge witte wijn
een paar takjes rozemarijn
6 el kippenbouillon

Bestrooi de kip met zout en peper. Snij de ui in ringen en plet de tenen knoflook. Snij de peper fijn. Bak de kip aan in olijfolie en voeg hier de ui, knoflook en peper aan toe. Bak dit nog even mee en voeg dan tomatenpuree en wijn toe. Doe het geheel in een ovenschaal of in de slowcookerschaal. Voeg indien de kip in de oven gaat nog wat bouillon toe, in de electrische slowcooker is dit niet nodig. Voeg daarnaast nog een takje rozemarijn toe. Laat de kip stoven op 90 C, zo’n vier uur bij een kip van 1,2 kilo. Voor een bruine korst zet je de gare kip nog enkele minuten onder de grill van de oven. Garneer met een takje verse rozemarijn. De jus van de kip is lekker over aardappeltjes of gnocchi.

Uit: Culinaria Italia

Summary
recipe image
Recipe Name
Kip met ui en rode peper uit de slowcooker
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

One thought on “Kip met ui en rode peper “pollo in potacchio”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *