Pittig stoofvlees uit de crockpot express

In het Parool stonden afgelopen zaterdag de culinaire trends voor 2023 aangegeven waaronder “Het nieuwe crisiskoken”. Dat betekent dat we zorgvuldiger omgaan met energie. De snelkookpan maakt een comeback en we gaan koken met restwarmte en eenpansgerechten worden populairder dan ooit. Met de ouderwetse snelkookpan ging het bij mij regelmatig mis: aangebrande aardappelen, uit elkaar geklapte stoofperen en ongare stoofpotten. Met de crockpot express of een andere multicooker kan je ook op hoge druk garen maar dan veilig.

Dit pittige stoofvleesgerecht was binnen een uur klaar. Het is zo fijn om niet al vroeg in de middag het vlees en groenten te hoeven snijden. Ik gebruik de multicooker al meerdere keren per week. Risotto uit de crockpot express is perfect en lekkerder dan uit de gewone pan, kip wordt supermals en het bespaart tijd en energie. Op facebook zijn er overigens leuke groepen te vinden die ervaringen en recepten delen zoals “Nederlandse Instantpot recepten” (kooktijden en dergelijke van de Instantpot komen overeen met de Crockpot Express). Ook een tip om te volgen: de groep “Slowcooker recepten”. Daarin worden zelfs recepten voor een slowcooked cake en de slowiebol gedeeld.

Pittig stoofvlees uit de crockpot express

 • 600 gram stoofvlees
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 tl sambal
 • 1 tl djahé (gemberpoeder)
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl laospoeder
 • 1 el ketjap manis
 • 2 el gembersiroop
 • 1 flinke kneep citroensap (1 el)
 • zout, peper
 • bakolie

Snipper de ui en knoflook. Bak ze in de crockpot aan (stand saute/brown) in olie. Snij ondertussen het stoofvlees in de gewenste grootte. Bestrooi met zout en peper en doe ze bij de ui en knoflook. Bak ze rondom aan en zet dan de stand saute/brown uit. Voeg dan terwijl de crockpot nog even verder bakt, de sambal, djahe, koriander, kurkuma en laos toe en bak dit nog even mee. Voeg verder ketjap, siroop en citroensap toe. Roer nog even door en voeg water toe tot het vlees onder staat (circa 1 a 1 1/2 dl). Doe de deksel op de pan, verzegel en sluit bovenop de stoomknop. Druk op de stand meat/stew. De crockpot stelt dan automatisch op hoge druk in. Zet de timer op 40 minuten en druk op aan. Laat de stoom gedurende de 10 minuten na afloop van het programma op natuurlijk wijze vrij. Zet dan de stoomknop open en laat restant stoom vrij. Roer alles nog even door en laat het in de pan zitten (op verwarmingsstand) totdat rijst en of aardappelen goed zijn.

Recept is gebaseerd op een slowcooker-recept van de facebookpagina van Francijna Cooking mama. Zij post vrijwel elke dag een lekker recept.

Stoofvlees met bonen en baharat – uit de crockpot express –

Het begin van de herfst. Het valt mij niet mee om te accepteren dat de zomer voorbij is. Vorige week was het nog mooi nazomerweer, dus nog even naar het strand, in de tuin werken en in het zonnetje zitten. Deze week zijn de geurkaarsen aangegaan. Onze eigen pompoenen hebben nog even tijd nodig dus zijn we eergisteren naar de pompoenwinkel geweest om een paar lekkere soorten uit te zoeken zoals de spaghettipompoen. Er staat inmiddels een herfstboeket op tafel en ik krijg weer zin in stoofpot. Kortom, het herfstseizoen is begonnen bij mij.

Met de Crockpot Express tover je binnen een uur een lekkere stoofpot op tafel. Ik koos voor een stoofpot met bonen. Toen ik een recept op het internet tegenkwam met Oosterse kruiden, schoot mij het vorig jaar aangeschafte potje met Baharat-kruidenmix binnen. Bij deze kruidenmix vond ik linzen en kikkererwten goed passen, maar je kan natuurlijk elke bonenmix gebruiken die je lekker vindt (of in huis hebt). Met wat rode peper geef je deze stoverij nog een lekkere extra oppepper:

Stoofvlees met bonen en baharat

 • 700 gram runderstooflappen
 • 1 blik tomatenstukjes
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 dl bouillon
 • 2 uien
 • 2 knoflooktenen
 • 1 chilipeper
 • 1 scheut citroensap
 • 400 gram bonen (linzen, kikkererwten)
 • 4 tl, met kop er op, van de baharat kruidenmix*
 • zout, peper

Snipper de ui en knoflook en bak deze aan (in de crockpot op Saute). Snij het vlees in dobbelstenen en kruid met peper en zout. Voeg dit in delen toe en bak tot bruin. Voeg dan het blik tomatenstukjes, bouillon, tomatenpuree, chilipeper, citroensap en baharat toe. Sluit de deksel en laat sudderen voor drie uur en kijk regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. Of zet de Crockpot Express op Meat, deksel op stoom dicht en stoom op 35 minuten. Verhoog de tijd naar 45 minuten bij wat taaiere (magere) stooflappen. Druk op aan. Laat dan nog 10 minuten op warmhoudfunctie staan en laat dan de stoom vrij. Haal de deksel van de pan. Voeg de bonen toe en laat deze nog even doorwarmen. Indien er nog teveel vocht in de Crockpot Express zit, laat dan het vocht nog even verder verdampen door de deksel van de pan af te houden en de functie saute aan te zetten. Dien op met rijst of brood of gewoon met gekookte aardappelen want je hebt een lekkere hartige saus.

 • Een potje kant en klare kruidenmix of stel de kruidenmix zelf samen. De hoeveelheid is wel afhankelijk van het merk dus begin met 3 theelepels en proef even of een vierde nog nodig is.

Gewokte runderreepjes met taugé, prei, champignons

wok runderreepjes oosterse groente kokos

Mijn pepers in de kas worden niet rood aan de plant. De pepers worden alleen rood als ik ze pluk en in de vensterbank leg. Ze zijn wel mooi groot geworden aan de plant dus ik ben wel tevreden met de oogst van dit jaar. Ik kan ze goed kwijt in dit soort wokgerechtjes, lekker snel en pittig. Het is een aangepast recept van de Jumbo. Het recept leek te simpel om lekker te kunnen zijn, maar toch trok het mij aan. Het recept van de Jumbo ging uit van varkensvleesreepjes en was zonder champignons. Ik vind de combinatie van rundvlees en kokosmelk heel lekker dus ik heb er wat aan gesleuteld en met succes: het was heerlijk.

De runderreepjes zijn in reepjes gesneden bieflappen. Bieflappen van een goede kwaliteit kan je hetzelfde gebruiken als biefstuk. Ik heb ooit de fout begaan om te denken dat een bieflap stoofvlees is. De eerste keer dat ik de bieflappen uit mijn biologische rundvleespakket haalde, heb ik ze daarom in dobbelstenen gesneden en urenlang laten sudderen. Het was oneetbaar. Ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige ben die deze fout heeft gemaakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: bieflappen bak je kort aan en mag ook van binnen nog rosé zijn!!!!!!! Niet sudderen!!!!!!!!*

Gewokte runderreepjes met taugé, prei, champignons

350 gram runderreepjes van bieflappen
200 ml kokosmelk
2 tl kerrie (djawa)
1 tl gemberpoeder of scheut gembersaus
1 rode peper
250 gram Oosterse groentemix: taugé, prei, champignons, witte kool, paprika
zout, peper
bakolie

optioneel: sambal djeroek

Snij de bieflappen in smalle reepjes en bestrooi met zout en peper. Snij alle groente en de peper fijn. Verwarm de bakolie in de wok. Wok eerst de groente en rode peper totdat de groente nog knapperig maar bijna gaar. Haal ze dan uit de wok. Voeg eventueel wat nieuwe bakolie toe en wok dan de runderreepjes op hoog vuur. Indien deze reepjes bruin zijn geworden kan de groente erbij en daarna de kokosmelk, kerrie en gemberpoeder. Maak verder op smaak met zout en peper. Laat alles goed doorwarmen en serveer met rijst of noodles. Sambal djeroek is hier heel lekker bij.

* Wat wel suddervlees is: sucadelappen, riblappen en magere runderlappen.

Bewaren

Bewaren

Jachtschotel a la Wies

jachtschotel moeder wies

Jachtschotel a la Wies is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte. Er zijn een heleboel recepten van jachtschotel. Soms worden er appels met het vlees meegestoofd, soms wordt er appelmoes naast geserveerd. Daarnaast zijn er verschillen in kruiding en het toevoegen van drank. Mijn schoonmoeder mengt fijn gesneden stoofvlees door aardappelpuree en zet dit nog even in de oven voor een krokant korstje. Haar versie vind ik ook erg lekker maar natuurlijk is de jachtschotel zoals mijn moeder maakte het allerlekkerst.

Het recept heb ik puur op herinnering gemaakt. Ik stond vaak te kijken bij het koken en mocht ook af en toe meehelpen. Ik weet niet meer of er ook een flinke scheut rode wijn in ging maar het resultaat met rode wijn smaakte zoals vroeger. Bij de jachtschotel hoort zelfgemaakte appelmoes en aardappelpuree met een krokant korst van paneermeel te worden geserveerd. Ik heb de stoverij dit keer met de snelkookpan gemaakt. Dat was in verband met de tijd. Net zo lekker is het als het urenlang zacht gestoofd heeft op een laag pitje.

Jachtschotel a  la Wies

500 gram runderstoofvlees, in blokjes
3 uien, in ringen
2 laurierbladeren
10 jeneverbessen
4 kruidnagelen
100 ml rode wijn
300 of 400 ml runder- of groentebouillon (zie hieronder)
zout, peper
1 eetlepel bloem
scheut natuurazijn
boter of olie om in te bakken

Verder:
aardappelen
melk
paneermeel
nootmuskaat 
boter
appelmoes

Bestrooi het rundvlees met zout en peper en bak het vlees in de boter. Bak daarna de uien mee. Bestrooi het geheel met bloem en laat dit nog eventjes meebakken. Voeg dan de rode wijn en de bouillon toe (300 ml voor de pan op een stoofpitje of 400 ml bij snelkookpan) en roer het geheel goed om. Dan kunnen de kruiden erbij: laurierbladeren, jeneverbessen, kruidnagelen en een scheutje azijn. Laat dan enkele uren stoven op een laag pitje of zet de snelkookpan op stand 2 en laat nadat het op stoom is gekomen 32 minuten garen. Laat nog even zonder deksel doorkoken indien de jus nog te dus is. Kook ondertussen de aardappels gaar en maak een aardappelpuree met wat melk, zout en peper en nootmuskaat. Doe dit in een ovenschotel en bestrooi de bovenkant met paneermeel. Verdeel hier enkele klontje boter over en zet nog enkele minuten onder een hete gril in de oven voor een bruin korstje. Serveer met appelmoes.    

Hamburger met rode coleslaw

hamburger cheddar coleslaw

Het spreekwoordelijke “groeien als kool” is niet echt van toepassing op de rode kolen in onze moestuin. Ze hebben op dit moment nog maar de grootte van een grapefruit en de nachtvorst zit er al aan te komen. We hadden er waarschijnlijk meer zgn. koeienkorrels op moeten gooien. Het is eigenlijk niet heel erg dat ze klein zijn want het is al lastig om een normale rode kool te verwerken. Van de helft (van deze normale winkelkool) hebben wij al twee dagen achter elkaar rode koolstamppot gegeten, een deel ingevroren en dan heb je nog steeds rode kool over. Een idee is dan eens Amerikaanse coleslaw van rode kool te maken.

Ik heb de salade bewust rode “coleslaw” genoemd omdat dan iedereen wel weet om wat voor soort salade het gaat: een lekkere frisromige. Ik heb er geen rozijntjes in gedaan. Ik vraag mij ook af of dat niet een Hollandse (fabrikant) toevoeging is. Ik heb na deze salade nog steeds een klein stukje rauwe rode kool over. Gelukkig lust onze cavia rode kool, dus die gaat een goede tijd tegemoet.

Hamburger met rode coleslaw

4 hamburgers:

500 gram gehakt of kant en klare hamburgers*
4 tl mosterd
zout, peper

kwart rode kool
1 bospeen/wortel
1 kleine ui
2 el mayonaise
2 el ciderazijn
zout, peper
evt tl suiker

4 plakjes cheddar
4 plakjes bacon of rauwe ham (schwarzwalder)
4 broodjes
bakolie

Snij de kwart rode kool in fijne reepjes en rasp of snij de wortel zeer fijn. Snipper de ui. Meng de mayonaise met azijn, zout en peper. En voeg daar de rode kool, ui en wortel aan toe en meng alles goed. Het hoort lekker fris te smaken maar mocht je het geheel te zuur vinden, kan je nog een tl suiker toevoegen. Maak het liefst de salade een uurtje van tevoren. Zet het in de koelkast.

Indien je kiest voor het zelf maken van de hamburgers: meng het gehakt met de mosterd en zout en peper naar smaak. Vorm hier 4 schijven van. Bak de burgers in circa 8 minuten gaar in wat hete olie. Leg op een bord en dek af met aluminiumfolie. Mocht je het lekker vinden dat de kaas een beetje is gesmolten, leg dan alvast de kaas op de burger en zet ze dan nog even onder de grill. Bak ondertussen de bacon of rauwe ham knapperig. Haal deze uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier.

Snij de broodjes overlangs doormidden. Leg op het onderste deel eerst de hamburger, dan de kaas, bacon of rauwe ham, een schep van de rode “coleslaw” en bij kant en klaar gekochte hamburger nog een theelepel mosterd. Dek af met het bovenste deel. Eet smakelijk!

Naar een recept van www.eatdrinkpaleo.com.au

Texmex stoofpot (carne guisada)

carne guisada stoofvlees

Bij een stoofpot zie je op een gegeven moment dat je het goede punt hebt bereikt. De saus gaat dan glanzen en de stukjes vlees lijken er helemaal in op te gaan. De saus van de tex mex stoofpot is een mooie glanzende oranjebruine saus door de tomatenpuree en de peper. Het originele recept schreef een eetlepel chilipoeder en 4 verse pepers voor. Ook al is mijn motto “hoe heter hoe beter”, dit was te pittig voor mij. De kruiden heb ik dus ietsje aangepast maar het was nog steeds lekker heet, deze saus.

Wij hebben het gegeten met bonen en maisbrood uit de broodbakmachine. Het lijkt mij ook lekker met een tortilla, zwarte bonen, sla en crème-fraîche. De naam van het recept is “carne guisada”, een texaanse stoofpot. Volgens de blogster van Homesick Texan bestaan er vele recepten van, zowel met als zonder tomaten en toevoegingen als paprika, maar altijd met veel peper. Ik ga deze stoofpot in ieder geval vaker maken!

Carne guisada (tex mex stoofpot)

1 kilo stoofvlees
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 dl bier
2 dl runderbouillon*
1 blikje tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl chilipoeder
(verse Spaanse of jalapeno-peper)
1 tl gedroogde oregano
verse koriander of peterselie
1 laurierblaadje
zout, peper
olie

Snij vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan en bak eerst de helft van het vlees even aan en doe vervolgens het gebruinde vlees in de stoofpan (van de slowcooker). Bak dan de andere helft aan en doe tevens in de stoofpan. Fruit vervolgens eerst de ui en daarna de knoflook. Bak tot de ui glazig ziet. Schenk het bier er bij en laat even bruisen. Voeg vervolgens runderbouillon, tomatenpuree, en kruiden toe. Zout en peper naar smaak. Mocht je het aandurven voeg dan nog een vers pepertje toe, zonder de zaadjes. Doe alles bij het vlees in de stoofpan/electrische slowcooker. Laat in ongeveer 4 uur op 90 C (stand: high) gaar worden. In een stoofpan op het sudderplaatje van het fornuis: check af en toe of er nog vocht genoeg in de pan zit en voeg eventueel telkens wat water bij. Serveer met salade en maisbrood.

Runderstoofpot met Rodenbach

stoofpot rodenbach

Ik ben een wijnliefhebber. Heel af en toe drink ik in de zomer wel eens een frisse biersoort zoals India Pale Ale. Mijn absoluut favoriete bier is Rodenbach. Dit is een roodbruin, zachtzurig en fruitig bier uit het Vlaamse Roeselare. Met België op een half uur rijafstand, hebben wij dit bier regelmatig in huis. In Nederland is het bij sommige gespecialiseerde slijterijen te koop.

Omdat het zo zachtzuur en fruitig is, is Rodenbach ook lekker om de mosselen in te koken (in plaats van witte wijn.) Het is daarnaast een fijn bier om in te stoven. Runderstoofpot met Rodenbach vind ik persoonlijk de allerbeste tot nu toe. Op het internet zag ik ook al enthousiaste reacties op het gebruik van dit bier in de stoverij: “sinds ik eens Rodenbach genomen heb gebruik ik niets anders meer. …. de perfecte mix van zoet en zuur voor stoofvlees”. En bij een restaurantrecensie “topper is het stoofvlees van Rodenbach met frietjes, echte aanrader!!”

Heerlijk met aardappelpuree en witlof of met frieten en een frisse salade:

Runderstoofpot met Rodenbach

 

800 gram runderstooflappen (magere runderlappen/sucade/riblappen)
300 ml Rodenbach*
1 boterham zonder korst, besmeerd met mosterd
2 volle theelepels runderstoofvlees kruidenmix **
1 grote ui, gesnipperd
Bakolie
zout, peper

Snij de runderstooflappen in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper. Bak de helft bruin in een koekenpan, in de hete olie en doe het dan in een stoofpan of de schaal van de (electrische) slowcooker. Verhit dan opnieuw olie en bak de andere helft van het runderstoofvlees bruin. Doe dit ook in de stoofpan/schaal. Bak dan de ui glazig in de koekenpan en voeg het bier toe. Warm het bier op en voeg de ui met het bier aan het vlees toe. Haal van een boterham de korstje en smeer de boterham in met mosterd. De boterham zorgt straks voor de binding van de saus. Snij de boterham in dobbelstenen en voeg toe aan het vlees. Bestrooi alles met de stoofvleeskruiden en zet de stoofpan op laag vuur of de electrische slowcooker op 90 C (high). Laat 3 uur stoven in de stoofpan of 5 uur in de slowcooker. Voeg eventueel bij de stoofpan halverwege nog een mok (200 ml) rundvleesbouillon toe. Dit is niet nodig bij de slowcooker.

* Dit is voldoende bij gebruik van de electrische slowcooker. Bij het stoven op het fornuis is het raadzaam om nog 250 ml runderbouillon toe te voegen (en iets minder zout dan gewend) omdat er dan meer vocht verdampt.
** Dit is een kruidenmixrecept uit het kookschrift van mijn moeder van “slagers stoofvleeskruiden” en heb ik de link van weergegeven. Voor deze stoverij is het mixen van een 1/2 tl gemalen korianderzaad, 1/2 tl gemalen gemberwortel, 1/2 tl gemalen kardemom, 1/2 tl peper, 1/2 tl nootmuskaat (of 1/2 tl piment) genoeg.

Texaanse jalapeno burger

texaanse jalapeno burger

Eén van de drie jalapenopeperplantjes die binnen mochten overwinteren begint weer nieuwe pepers te maken. Ook een cayennepeperplant is weer begonnen. Ik heb daar al een bijzonder heet pepertje van af gehaald. Hoe kleiner de cayennepepers zijn, hoe pittiger is mijn ervaring. De eerste jalapenopeper van 2 centimeter lang was echter niet zo pittig. Het is daarom best lastig om bij een recept een hoeveelheid verse peper aan te geven. Beetje bij beetje toevoegen en af en toe proeven is het beste.

De saus bij deze burger hoort brandend heet te zijn, vind ik. De pittigheid wordt uiteindelijk toch afgezwakt door de overige ingrediënten. Het is een Texaanse saus. De ene dag eet je de saus op de hamburger. Dan vries je of de saus in of je eet het lekker de volgende dag met runderreepjes en rijst. 

Texaanse burger

Voor 4 burgers:

Tweede jalapenopepertje ’14

4 rundvleesburgers/ 400 gram mager rundergehakt
4 broodjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 paprika
1 stengel bleekselderij
1 tl citroensap
1 a 2 jalapenopepers/Spaanse peper zonder de zaadjes
zout, peper
1/2 tl pimentpoeder
20 gram boter
1 el bloem
1 tl chilipoeder
1 tl scherpe mosterd
1 dl donker bier
1 blikje tomatenstukjes
botersla
tomaten
evt. pickalilly

Snipper ui en knoflook. Snij paprika en bleekselderij in stukjes. Hak de peper fijn. Verhit de boter in een diepe pan en bak hier de uien, knoflook, paprika, bleekselderij en jalapenopeper in. Strooi de bloem er over en bak het geheel even door. Voeg dan het bier en de tomatenstukjes toe en roer alles goed door terwijl het aan de kook komt. Maak op smaak met de chilipoeder,zout en mosterd. Laat alles zeker een kwartier pruttelen. Kruid het rundergehakt met zout en peper en vorm hier burgers van of pak biologische runderburgers. Bestrooi met pimentpoeder en bak ze in ca. 8 minuten gaar. Snij de broodjes overlangs doormidden en beleg met de burger, een flinke eetlepel saus, sla en tomaat en eventueel dotje piccalilly.

Wrap met kruidenkwark en rosbief

wrap kruidenkwark rosbief

Vol verwachting loop ik elke ochtend even door de achtertuin. Het eerst langs de kruidenbakken. Dat leverde vandaag weer wat frustratie op: slakkensporen en de pas opgekomen koriander aangevreten. Daarentegen is de daarnaast gezaaide rucola al binnen een week opgekomen. Even verder lopen richting de bak met erwten. Die staan ook al 2 centimeter hoog. Maar iets heeft weer in die bak lopen graven en er zijn enkele plantjes gesneuveld.

En zo loop ik even snel mijn rondje. Verder in het jaar kan ik als het meezit elke ochtend wat mee naar binnen nemen voor de groentela. De kruiden pluk je natuurlijk a la minuut bij het koken. Tussen de middag ben ik even de tuin ingelopen voor de verse peterselie, bieslook en oregano. Uit de vensterbank kwam de basilicum voor de kruidenkwark.  Deze wrap is lekker fris en mager. Ideaal voor als je de winterkilo’s er af wilt krijgen. 

Wrap met kruidenkwark en rosbief

voor 4 personen

4 tortilla’s (maistortilla’s voor een glutenvrije wrap)
1 ons dun gesneden rosbief (8 plakjes)
200 gram magere kwark
1 el gesnipperde verse bieslook
1 el gesnipperde verse peterselie
enkele blaadjes basilicum en/of
enkele blaadjes oregano
vers gemalen peper
zeezout
8 blaadjes botersla

Doe een koffiefilter in een koffiefilterhouder, en lepel daar de kwark in. Plaats de filter op een flinke mok/soepkom. Laat enkele uren uitlekken. Of leg een schone theedoek in een vergiet en doe hier de kwark in. Zet het vergiet in een diep bord en laat enkele uren uitlekken. Snipper alle kruiden fijn en roer deze door de uitgelekte kwark. Maak de kwark op smaak met zout en peper. Bestrijk een tortilla met de kruidenkwark, beleg met 2 plakjes rosbief en met 2 blaadjes botersla. Rol op en serveer de wraps doormidden gesneden.  

Calorieën: ca. 195 calorieën per wrap

Runder leverpastei met verse kruiden

runderlever pastei

In Zuid-Beveland en Walcheren is het op verschillende plekken mogelijk biologisch rundvlees te bestellen of te kopen bij de boerderij. De smaak van dit vlees is niet te vergelijken met het vlees uit de supermarkt. Ondertussen zijn een aantal familieleden ook enthousiast over dit vlees dus kan ik een groot pakket bestellen (voordeliger) en deze verdelen.

Op de dag van de bestelling weet ik wat mij te doen staat: een enorme kluit gehakt en zakken stoofvlees en dergelijke verdelen in handige porties. Daar ben je toch wel een tijdje zoet mee. Een deel gaat dan de vriezer in en het andere de koelkast om op te worden gehaald.

Er zit soms een stuk runderlever bij. Ik heb de vorige keer de lever meegegeven aan mijn broer. Ik hou namelijk niet zo van gebakken lever en ik wist ook niet direct wat ik er verder nog mee kon doen. Hoewel ik niet van gebakken lever hou, vind ik pate en terrine’s wel lekker. Via smulweb vond ik een recept voor een pate met runderlever. De runderlever zou ik dit keer eens zelf gaan gebruiken.

Toen ik het recept doorlas begon ik al gauw te twijfelen of dit wel een goed recept was. Er ging namelijk niets smeuigs, zoals boter of spek, in deze paté. Bij de slagerij werd mijn vermoeden bevestigd: dit recept zou een gortdroge paté opleveren volgens de slager. En ondertussen had ik dus een ontdooide runderlever in mijn koelkast. Gelukkig boden buitenlandse sites een alternatief: smeuïge runderleverpastei. Denk dan niet aan de inhoud van de bekende blikjes leverpastei: dit is van een andere categorie.

Deze pastei is als voorgerecht te serveren bij een etentje, eventueel samen met wat uienconfituur of mijn pittige rozengelei. Net gemaakt en nog lauwwarm het allerlekkerste, naar mijn mening:

Runder leverpastei

een stuk van 3 a 4 ons biologische runderlever
halve liter groentebouillon
50 gram boter (5 eetlepels roomboter)
scheut witte wijn of whisky
3 eetlepels fijn gesneden verse kruiden: bieslook, peterselie, paar takjes tijm, rozemarijn, selderij
zout, peper
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
citroensap naar smaak

Kook de runderlever in 20 minuutjes gaar in de bouillon. Verwijder eventuele vliesjes. Snij in dobbelstenen. Verhit in een pan de boter en bak daar de uisnippers zacht in. Pers dan de teentjes knoflook erbij en voeg de stukken runderlever toe. Bak de runderlever even mee en sprenkel de wijn of whisky over de lever. Voeg de verse kruiden toe en bak nog even alles zachtjes op een laag vuur, circa 3 minuten. Laat iets afkoelen en pureer de lever (met een staafmixer of blender). Voeg nog wat citroensap toe naar smaak en serveer op boerenbrood. Lauwwarm het lekkerst (vind ik). De leverpastei kan je een aantal dagen bewaren maar wordt wel steeds sterker in leversmaak.

Naar een recept van:  Scotch Spiked Beef Liver Pate | The Elliott Homestead